Acute Respiratory Distress syndrom

Akut respiratorisk nødsyndrom (ARDS) er en livstruende tilstand, hvor lungerne ikke kan give kroppens vitale organer nok ilt.

Det er normalt en komplikation af en alvorlig eksisterende helbredstilstand. De fleste mennesker er derfor allerede indlagt på hospitalet, når de udvikler ARDS.

Symptomer på ARDS

Symptomer på ARDS kan omfatte:

  • svær åndenød
  • hurtig, lav vejrtrækning
  • træthed, døsighed eller forvirring
  • føler sig svimmel

Hvornår skal man få hurtig lægehjælp

Selvom de fleste mennesker udvikler ARDS, når de allerede er på hospitalet, er dette ikke altid tilfældet. Det kan udvikle sig hurtigt som et resultat af en infektion som lungebetændelse , eller hvis nogen ved et uheld inhalerer deres opkast.

Ring straks til 112 for at bede om en ambulance, hvis et barn eller en voksen har vejrtrækningsproblemer.

Hvad forårsager ARDS?

ARDS opstår, når lungerne bliver stærkt betændte på grund af en infektion eller skade. Betændelsen får væske fra nærliggende blodkar til at lække ind i de små luftsække i lungerne, hvilket gør vejrtrækningen stadig vanskeligere.

Lungerne kan blive betændt efter:

Diagnosticering af ARDS

Der er ingen specifik test til diagnosticering af ARDS. En fuldstændig vurdering er nødvendig for at identificere den underliggende årsag og udelukke andre forhold.

Vurderingen vil sandsynligvis omfatte:

Behandling af ARDS

Hvis du udvikler ARDS, bliver du sandsynligvis optaget på en intensivafdeling (ICU) og sat på en åndedrætsværn (ventilator) for at hjælpe din vejrtrækning.

Dette indebærer vejrtrækning gennem en maske, der er fastgjort til maskinen. I alvorlige tilfælde kan et åndedrætsrør indsættes ned i halsen og ind i lungerne.

Væsker og næringsstoffer tilføres gennem et fodringsrør (nasogastrisk rør), der føres gennem din næse og ind i din mave.

Den underliggende årsag til ARDS bør også behandles. For eksempel, hvis det er forårsaget af en bakteriel infektion, har du muligvis brug for antibiotika .

Hvor længe du har brug for at blive på hospital afhænger af dine individuelle forhold og årsagen til ARDS. De fleste mennesker reagerer godt på behandlingen, men det kan gå flere uger eller måneder, før du er godt nok til at forlade hospitalet.

Komplikationer af ARDS

Da ARDS ofte skyldes en alvorlig helbredstilstand, vil omkring en ud af tre mennesker, der udvikler den, dø. Imidlertid er de fleste dødsfald forårsaget af den underliggende sygdom snarere end ARDS selv.

For mennesker, der overlever, er de vigtigste komplikationer forbundet med nerve- og muskelskader, som forårsager smerte og svaghed. Nogle mennesker udvikler også psykologiske problemer, såsom posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og depression .

Lungerne kommer sig normalt, og langvarig lungesvigt efter ARDS er sjælden.