B12-vitamin eller folatmangelanæmi – Årsager

B12-vitamin eller folatmangelanæmi opstår, når mangel på en af disse vitaminer påvirker kroppens evne til at producere fuldt fungerende røde blodlegemer.

Røde blodlegemer fører ilt rundt i kroppen. De fleste mennesker med vitamin B12 eller folatmangelanæmi har underudviklede røde blodlegemer, der er større end normalt. Det medicinske udtryk for dette er megaloblastisk anæmi.

En vitamin B12 eller folatmangel kan være resultatet af en række problemer.

Årsager til vitamin B12-mangel

Perniciøs anæmi

Perniciøs anæmi er den mest almindelige årsag til vitamin B12-mangel i Storbritannien.

Perniciøs anæmi er en autoimmun tilstand, der påvirker din mave.

En autoimmun tilstand betyder dit immunsystem, kroppens naturlige forsvarssystem, der beskytter mod sygdom og infektion, angriber din krops sunde celler.

Vitamin B12 kombineres med et protein kaldet iboende faktor i din mave. Denne blanding af vitamin B12 og iboende faktor absorberes derefter i kroppen i en del af tarmen kaldet det distale ileum.

Perniciøs anæmi får dit immunsystem til at angribe cellerne i din mave, der producerer den iboende faktor, hvilket betyder, at din krop ikke er i stand til at absorbere vitamin B12.

Den nøjagtige årsag til skadelig anæmi er ukendt, men det er mere almindeligt hos kvinder omkring 60 år, mennesker med en familiehistorie af tilstanden og dem med en anden autoimmun tilstand, såsom Addisons sygdom eller vitiligo .

Kost

Nogle mennesker kan udvikle en vitamin B12-mangel som et resultat af ikke at få nok vitamin B12 fra deres kost.

En diæt, der inkluderer kød, fisk og mejeriprodukter, leverer normalt nok B12-vitamin, men folk, der ikke regelmæssigt spiser disse fødevarer, såsom dem, der følger en vegansk diæt eller har en generelt meget dårlig diæt, kan blive mangelfuld.

Butikker med vitamin B12 i kroppen kan vare omkring 2 til 4 år uden at blive genopfyldt, så det kan tage lang tid for eventuelle problemer at udvikle sig efter en diætændring.

Tilstande, der påvirker maven

Nogle maveforhold eller maveoperationer kan forhindre absorption af nok B12-vitamin.

For eksempel øger en gastrektomi , en kirurgisk procedure, hvor en del af din mave fjernes, din risiko for at udvikle en vitamin B12-mangel.

Betingelser, der påvirker tarmene

Nogle tilstande, der påvirker tarmene, kan også forhindre dig i at absorbere den nødvendige mængde vitamin B12.

For eksempel kan Crohns sygdom , en langvarig tilstand, der forårsager betændelse i fordøjelsessystemet, undertiden betyde, at din krop ikke får nok vitamin B12.

Lægemidler

Nogle typer medicin kan føre til en reduktion i mængden af vitamin B12 i din krop.

For eksempel kan protonpumpehæmmere (PPI’er), et lægemiddel, der undertiden bruges til at behandle fordøjelsesbesvær , gøre en vitamin B12-mangel værre.

PPI’er hæmmer produktionen af mavesyre, som er nødvendig for at frigøre vitamin B12 fra den mad, du spiser.

Din læge vil være opmærksom på medicin, der kan påvirke dit vitamin B12-niveau, og vil om nødvendigt overvåge dig.

Funktionel vitamin B12-mangel

Nogle mennesker kan opleve problemer relateret til en vitamin B12-mangel, på trods af at de ser ud til at have normale niveauer af vitamin B12 i deres blod.

Dette kan ske som et resultat af et problem kendt som funktionel vitamin B12-mangel, hvor der er et problem med proteinerne, der hjælper med at transportere vitamin B12 mellem celler.

Dette resulterer i neurologiske komplikationer, der involverer rygmarven.

Årsager til folatmangel

Folat opløses i vand, hvilket betyder, at din krop ikke er i stand til at opbevare det i lange perioder.

Din krops opbevaring af folat er normalt nok til at vare 4 måneder. Dette betyder, at du har brug for folat i din daglige diæt for at sikre, at din krop har tilstrækkelige lagre af vitaminet.

Ligesom vitamin B12-mangelanæmi kan folatmangelanæmi udvikle sig af en række årsager.

Kost

Gode kilder til folat inkluderer broccoli, rosenkål, asparges, ærter, kikærter og brun ris.

Hvis du ikke regelmæssigt spiser disse typer fødevarer, kan du udvikle en folatmangel.

Folatmangel forårsaget af mangel på folat i kosten er mere almindelig hos mennesker, der har en generelt ubalanceret og usund kost, mennesker, der regelmæssigt misbruger alkohol, og folk, der følger en fad diæt, der ikke involverer at spise gode kilder til folat.

Malabsorption

Nogle gange er din krop muligvis ikke i stand til at absorbere folat så effektivt som det burde. Dette skyldes normalt en underliggende tilstand, der påvirker dit fordøjelsessystem, såsom cøliaki .

Overdreven tisse

Du kan miste folat fra din krop, hvis du tisse ofte.

Dette kan skyldes en underliggende tilstand, der påvirker et af dine organer, såsom:

  • kongestiv hjertesvigt – hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe nok blod rundt i kroppen
  • akut leverskade – ofte forårsaget af at drikke for store mængder alkohol
  • langvarig dialyse – hvor en maskine, der replikerer nyrefunktionen, bruges til at filtrere affaldsprodukter fra blodet

Medicin

Nogle typer medicin reducerer mængden af folat i din krop eller gør folatet sværere at absorbere.

Disse inkluderer nogle antikonvulsiva (medicin til behandling af epilepsi ), colestyramin, sulfasalazin og methotrexat.

Din læge vil være opmærksom på medicin, der kan påvirke dit folatniveau, og vil om nødvendigt overvåge dig.

Andre årsager

Din krop kræver undertiden mere folat end normalt. Dette kan forårsage folatmangel, hvis du ikke kan opfylde kroppens krav til vitaminet.

Din krop har muligvis brug for mere folat end normalt, hvis du:

  • er gravid
  • har kræft
  • har en blodforstyrrelse – såsom seglcelleanæmi , en arvelig blodforstyrrelse, der får røde blodlegemer til at udvikle sig unormalt
  • kæmper mod en infektion eller en sundhedsmæssig tilstand, der forårsager betændelse (rødme og hævelse)

For tidlige babyer (født før den 37. uge af graviditeten) er også mere tilbøjelige til at udvikle folatmangel, fordi deres udviklende kroppe kræver større mængder folat end normalt.

Graviditet

Hvis du er gravid, eller hvis der er en chance for, at du kan blive gravid, anbefales det, at du tager en 400 mikrogram folinsyre-tablet hver dag før graviditet og indtil du er gravid i 12 uger.

Dette vil sikre, at både dig og din baby har nok folat og hjælper din baby med at vokse og udvikle sig.

Folinsyretabletter fås på recept fra en læge, eller du kan købe dem fra apoteker, store supermarkeder og helsekostforretninger.

Hvis du er gravid og har en anden tilstand, der kan øge din krops behov for folat, vil din læge overvåge dig nøje for at forhindre, at du bliver anæmisk.

I nogle tilfælde har du muligvis brug for en højere dosis folinsyre. For eksempel, hvis du har diabetes, skal du tage et 5 milligram (5 mg) supplement af folinsyre i stedet for standard 400 mikrogram.

Din læge kan ordinere en højere dosis folinsyre.

Find ud af mere om vitaminer og ernæring under graviditet