B12-vitamin eller folatmangelanæmi – Diagnose

En diagnose af vitamin B12 eller folatmangelanæmi kan ofte stilles af en læge baseret på dine symptomer og resultaterne af blodprøver .

Blodprøver

Forskellige typer blodprøver kan udføres for at hjælpe med at identificere mennesker med en mulig vitamin B12 eller folatmangel.

Disse tests kontrollerer:

  • om du har et lavere niveau af hæmoglobin (et stof, der transporterer ilt) end normalt
  • om dine røde blodlegemer er større end normalt
  • niveauet af vitamin B12 i dit blod
  • niveauet af folat i dit blod

Men nogle mennesker kan have problemer med deres normale niveauer af disse vitaminer eller kan have lave niveauer på trods af at de ikke har nogen symptomer.

Derfor er det vigtigt, at dine symptomer tages i betragtning, når en diagnose stilles.

En særlig ulempe ved testning af vitamin B12-niveauer er, at den nuværende udbredte blodprøve kun måler den samlede mængde vitamin B12 i dit blod.

Dette betyder, at det måler former for vitamin B12, der er “aktive” og kan bruges af din krop, såvel som de “inaktive” former, som ikke kan.

Hvis en betydelig mængde vitamin B12 i dit blod er inaktiv, kan en blodprøve vise, at du har normale B12-niveauer, selvom din krop ikke kan bruge meget af det.

Der er nogle typer blodprøver, der kan hjælpe med at bestemme, om vitamin B12 i dit blod kan bruges af din krop, men disse er endnu ikke bredt tilgængelige.

Identificering af årsagen

Hvis dine symptomer og blodprøveresultater antyder vitamin B12 eller folatmangel, kan din læge muligvis arrangere yderligere tests.

Hvis årsagen kan identificeres, hjælper det med at bestemme den mest passende behandling.

For eksempel kan du have yderligere blodprøver for at kontrollere, om en tilstand kaldes perniciøs anæmi.

Dette er en autoimmun tilstand, hvor dit immunsystem producerer antistoffer til at angribe sunde celler, hvilket betyder, at du ikke er i stand til at absorbere vitamin B12 fra den mad, du spiser.

Test for perniciøs anæmi er ikke altid afgørende, men kan ofte give din læge en god idé om, hvorvidt du har tilstanden.


Henvisning til en specialist

Du kan blive henvist til en specialist for yderligere tests eller behandling.

Dette kan omfatte:

  • en specialist i behandling af blodtilstande (en hæmatolog) – hvis du har B12-vitamin eller folatmangelanæmi, og din læge er usikker på årsagen, er du gravid, eller symptomer tyder på, at dit nervesystem er blevet påvirket
  • en specialist i tilstande, der påvirker fordøjelsessystemet (en gastroenterolog) – hvis din læge har mistanke om, at du ikke har nok vitamin B12 eller folat, fordi dit fordøjelsessystem ikke absorberer det ordentligt
  • en ernæringsspecialist (diætist) – hvis din læge har mistanke om, at du har vitamin B12 eller folatmangel forårsaget af en dårlig diæt

En diætist kan udarbejde en personlig spiseplan, som du kan øge mængden af vitamin B12 eller folat i din kost.

Find ud af mere om B-vitaminer og folsyre for at få oplysninger om gode kilder til disse vitaminer.