Toxocariasis

Toxocariasis er en sjælden infektion forårsaget af rundormsparasitter. Mennesker kan fange det ved at håndtere jord eller sand, der er kontamineret med inficeret fæces.

Rundormsparasitter findes oftest hos katte, hunde og ræve og påvirker normalt små børn.

Dette skyldes, at børn er mere tilbøjelige til at komme i kontakt med forurenet jord, når de leger og lægger hænderne i munden.

Imidlertid er der rapporteret om tilfælde hos mennesker i alle aldre.

tegn og symptomer

For de fleste mennesker forårsager en infektion med disse rundormslarver ingen symptomer, og parasitterne dør inden for få måneder.

Imidlertid oplever nogle mennesker milde symptomer, såsom:

I sjældne tilfælde inficerer rundormslarver organer som lever, lunger, øjne eller hjerne og forårsager alvorlige symptomer, såsom:

  • træthed
  • appetitløshed eller vægttab
  • hududslæt
  • hvæsen eller åndedrætsbesvær
  • krampeanfald (anfald)
  • sløret eller overskyet syn, som normalt kun påvirker det ene øje
  • et meget rødt og smertefuldt øje

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge snarest muligt, hvis du tror, at du eller dit barn har symptomer, der kan være forårsaget af toxocariasis.

Hvis et af dine øjne er påvirket af toxocariasis, er der en risiko for permanent synstab . Hurtig behandling kan dog reducere chancerne for, at dette sker.

En blodprøve kan normalt detektere toxocariasis, selvom du muligvis har brug for en øjenundersøgelse for at se efter parasitter, hvis dine øjne er påvirket.

Hvorfor det sker

Rundormsparasitterne, der er ansvarlige for toxocariasis (kaldet Toxocara), lever i fordøjelsessystemet hos hunde, katte og ræve. Ormene producerer æg, som frigives i fæces fra inficerede dyr og forurener jord.

Æggene bliver kun smitsomme efter 10 til 21 dage, så der er ingen øjeblikkelig fare fra frisk afføring. Når først æggene er sendt i sand eller jord, kan de dog overleve i mange måneder.

Mennesker kan blive smittet, hvis forurenet jord kommer ind i munden. Når æggene er inde i menneskekroppen, bevæger de sig ind i tarmen, inden de klækkes og frigiver larver (det tidligste udviklingsstadium). Disse larver kan rejse til de fleste dele af kroppen.

Men da mennesker ikke er den normale vært for disse larver, kan de ikke udvikle sig ud over dette stadium for at producere æg. Dette betyder, at infektionen ikke kan sprede sig mellem mennesker.

Reducerer din risiko

Den bedste måde at reducere chancerne for at udvikle toxocariasis er at øve god hygiejne.

For eksempel vaske hænder med sæbe og varmt vand efter håndtering af kæledyr eller komme i kontakt med sand eller jord.

Hvis du har en kattekat eller hund, skal de regelmæssigt aformes, og afføringen skal bortskaffes med det samme.

Læs mere om forebyggelse af toxocariasis .

Hvordan det behandles

Hvis du ikke har nogen symptomer eller kun milde symptomer, er behandling normalt ikke nødvendig.

Du skal dog bruge medicin, hvis du har en alvorlig infektion, der påvirker dine organer. En type medicin kaldet anthelmintikum bruges til at dræbe parasitlarverne.

Albendazol bruges oftest, og mebendazol er et alternativ.

Disse lægemidler forårsager normalt ikke bivirkninger, selvom nogle mennesker kan opleve hovedpine eller mavesmerter.

Ud over ormemidler, gives steroidmedicin (kortikosteroider) ofte for at reducere enhver betændelse forårsaget af en alvorlig infektion.

Hvis toxocariasis har påvirket øjet, anvendes steroidmedicinering i stedet for anthelmintika. Kirurgi kan også være nødvendig – for eksempel hvis du udvikler nethindeløsning .

De fleste mennesker opnår fuld bedring og oplever ikke langvarige komplikationer. Der er dog en risiko for permanent synstab, hvis et af øjnene påvirkes.

Læs mere om behandling af toxocariasis .

Hvor almindelig er toxocariasis?

Toxocariasis er sjælden i Storbritannien, selvom det er svært at bestemme, hvor mange tilfælde der opstår hvert år, da tilstanden ofte fejldiagnosticeres eller udiagnosticeres. Mange mennesker er sandsynligvis blevet udsat for parasitterne uden at vide det.

Generelt er toxocariasis mere almindelig hos børn og unge voksne.