Retinal migræne

Retinal migræne (okulær migræne) er en øjenlidelse, der forårsager korte angreb af blindhed eller synsproblemer som blinkende lys i 1 øje.

Disse episoder kan være skræmmende, men i de fleste tilfælde er de harmløse og kortvarige, og synet vender tilbage til det normale bagefter.

Nogle mennesker får retinal migræne hvert par måneder, selvom hyppigheden kan variere.

Retinal migræne er en separat tilstand og bør ikke forveksles med migræne af hovedpine eller migræne med aura, som normalt påvirker synet af begge øjne.

Symptomer på retinal migræne

Symptomerne på retinal migræne kan omfatte:

  • delvis eller totalt synstab i 1 øje – dette varer normalt 10 til 20 minutter, før synet gradvist vender tilbage
  • hovedpine – dette kan ske før, under eller efter synet

Det er usædvanligt, at en episode af synstab varer længere end en time. Det samme øje påvirkes hver gang i næsten alle tilfælde.

Synet kan langsomt blive sløret eller dæmpet, eller der kan være lysglimt. Nogle mennesker ser et mosaiklignende mønster af blanke pletter (scotomas), der forstørres for at forårsage totalt synstab.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Hvis dit syn pludselig forværres, skal du foretage en nødsituation for at se en optiker, der er uddannet til at genkende øjenabnormiteter og tegn på øjensygdom (optometrist), din læge eller ringe til 111 .

Brug vores bibliotek til at finde optikere eller find GP-tjenester .

Det er vigtigt at se en optometrist eller læge hurtigst muligt, hvis du pludselig mister dit syn, især hvis det opstår for første gang. Der er andre mere alvorlige årsager til synstab, som læger vil ønske at udelukke.

Diagnostisering af retinal migræne

Hvis du formår at se en læge eller en optiker under et angreb, kan de muligvis se den nedsatte blodgennemstrømning til dit øje ved hjælp af et instrument kaldet et oftalmoskop.

I dette tilfælde kan lægen eller optometrist muligvis stille en sikker diagnose af retinal migræne.

Da angreb normalt er korte, er det dog mere sandsynligt, at du bliver diagnosticeret baseret på en redegørelse for dine symptomer.

Du kan blive henvist til en øjenlæge til test for at udelukke andre mere alvorlige øjensygdomme eller slagtilfælde.

Årsager til retinal migræne

Retinal migræne skyldes, at blodkarrene i øjet pludselig indsnævres (trænger sammen), hvilket reducerer blodgennemstrømningen til øjet.

Det kan udløses af:

Bagefter slapper blodkarrene af, blodgennemstrømningen genoptages og synet vender tilbage. Normalt er der ingen abnormiteter i øjet, og permanent skade på øjet er sjældent.

Retinal migræne har tendens til at være mere almindelig i:

Behandling for retinal migræne

Behandling af retinal migræne indebærer normalt kun at tage smertelindring mod hovedpine og reducere eksponeringen for alt, hvad der kan udløse retinal migræne.

Din læge kan undertiden ordinere medicin, såsom:

  • aspirin – for at reducere smerte og betændelse
  • en betablokker – som kan hjælpe med at slappe af blodkar
  • en calciumkanalblokker – som kan hjælpe med at forhindre blodkar, der trænger sammen
  • et tricyklisk antidepressivt middel – som kan hjælpe med at forhindre migræne
  • antiepileptika – som kan hjælpe med at forhindre migræne

Der mangler dog stadig forskning om den bedste måde at behandle eller forhindre retinal migræne på.

Mulige komplikationer af retinal migræne

Der er en lille risiko for, at den reducerede blodgennemstrømning kan beskadige det tynde lag bag på øjet (nethinden) og blodkarrene i øjet. Dette overvåges i dine opfølgende aftaler. Permanent synstab er sjældent.