Reaktiv arthritis

Reaktiv arthritis er en tilstand, der forårsager rødme og hævelse (betændelse) i forskellige led i kroppen, især knæ, fødder, tæer, hofter og ankler.

Det udvikler sig normalt, efter at du har haft en infektion, især en seksuelt overført infektion eller madforgiftning.

I de fleste tilfælde rydder det op inden for få måneder og forårsager ingen langsigtede problemer.

Mænd og kvinder i alle aldre kan få det, men det er mere almindeligt hos mænd og mennesker mellem 20 og 40 år.

Symptomer på reaktiv arthritis

Det mest almindelige symptom på reaktiv arthritis er smerte, stivhed og hævelse i led og sener, oftest knæ, fødder, tæer, hofter og ankler.

Hos nogle mennesker kan det også påvirke:

Se en øjenlæge eller gå til A&E hurtigst muligt, hvis et af dine øjne bliver meget smertefuldt, og synet bliver tåget.

Dette kan være et symptom på iritis – og jo hurtigere du får behandling, jo mere vellykket er det sandsynligvis.

De fleste mennesker får ikke alle ovennævnte symptomer. De kan komme pludselig, men begynder normalt at udvikle sig et par dage efter, at du får en infektion et andet sted i din krop.

Læs mere om symptomerne på reaktiv arthritis .

Årsager til reaktiv arthritis

Typisk er reaktiv arthritis forårsaget af en seksuelt overført infektion (STI) , såsom chlamydia , eller en tarminfektion, såsom madforgiftning .

Du kan også udvikle reaktiv arthritis, hvis du eller nogen tæt på dig for nylig har haft kirtelfeber eller slapped kind-syndrom .

Kroppens immunsystem ser ud til at overreagere på infektionen og begynder at angribe sundt væv og få det til at blive betændt. Men den nøjagtige årsag til dette er ukendt.

Folk, der har et gen kaldet HLA-B27, er meget mere tilbøjelige til at udvikle reaktiv arthritis end dem, der ikke har det, men det er uklart hvorfor.

Hvornår skal jeg se din læge

Hvis du har symptomer på reaktiv arthritis, skal du kontakte din læge, især hvis du for nylig har haft symptomer på en infektion – såsom diarré eller smerter, når du tisse.

Der er ingen enkelt test for reaktiv arthritis, selvom blod- og urinprøver, kønsservietter, ultralydsscanninger og røntgenbilleder kan bruges til at kontrollere infektion og udelukke andre årsager til dine symptomer.

Din læge vil også gerne vide om din seneste sygehistorie, f.eks. Om du måske for nylig har haft en tarminfektion eller en STI.

Hvis du tror, du måske har en STI, kan du også besøge en lokal tandkødsklinik (GUM) eller anden seksuel sundhedstjeneste. Disse klinikker kan ofte se dig med det samme uden en GP-henvisning.

Find seksuelle sundhedsydelser i dit område .

Hvis din læge mener, at du har reaktiv arthritis, kan de henvise dig til en gigtespecialist (reumatolog). De kan også henvise dig til en øjenlæge (øjenlæge), hvis du har problemer med dine øjne.

Behandling for reaktiv arthritis

Behandling fokuserer normalt på:

Læs mere om behandling af reaktiv arthritis .

De fleste mennesker begynder at vende tilbage til normale aktiviteter efter 3 til 6 måneder. Symptomer varer normalt ikke længere end 12 måneder.