Reaktiv arthritis – Behandling

Reaktiv arthritis er normalt midlertidig, men behandling kan hjælpe med at lindre dine symptomer og rydde enhver underliggende infektion.

De fleste mennesker vil få fuld restitution inden for et år, men et lille antal mennesker oplever langsigtede fælles problemer.

Behandling fokuserer normalt på:

  • rydde den oprindelige infektion, der udløste den reaktive arthritis – normalt ved hjælp af antibiotika i tilfælde af seksuelt overførte infektioner (STI’er)
  • lindring af symptomer som smerte og stivhed – normalt ved hjælp af smertestillende midler som ibuprofen
  • håndtering af svær eller vedvarende reaktiv arthritis – normalt ved brug af medicin såsom steroider eller sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs)

Antibiotika

Antibiotika behandler ikke selve reaktiv arthritis, men ordineres undertiden, hvis du har en igangværende infektion – især hvis du har en STI. Din nylige seksuelle partner (e) kan også have brug for behandling.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler

Antiinflammatoriske smertestillende midler (NSAID’er) , såsom ibuprofen, kan tages for at reducere inflammation og lindre smerter.

Steroid medicin

Hvis du har svær betændelse, eller hvis du ikke kan tage NSAID’er, eller de ikke fungerede for dig, kan du få ordineret steroidmedicin for at reducere betændelse.

Steroider kan gives som tabletter, hvis flere af dine led påvirkes. Hvis kun en eller to led påvirkes, kan steroider injiceres direkte i det berørte led eller senen.


Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs)

Hvis dine symptomer ikke bliver bedre efter et par uger med anden behandling eller er meget alvorlige, kan du få ordineret en DMARD, som også virker ved at reducere inflammation. De kan ordineres alene, men kan også ordineres i kombination med steroider eller NSAID’er eller med begge.

De mest anvendte DMARD’er er methotrexat og sulfasalazin.

Det kan tage et par måneder, før du bemærker, at et DMARD fungerer, så det er vigtigt at fortsætte med at tage det, selvom du ikke ser øjeblikkelige resultater.

Almindelige bivirkninger af methotrexat og sulfasalazin inkluderer kvalme, diarré, appetitløshed og hovedpine, selvom disse normalt forbedres, når din krop er vant til medicinen.

DMARDs kan også forårsage ændringer i dit blod eller din lever, så det er vigtigt at have regelmæssige blodprøver, mens du tager disse lægemidler.

Andre stoffer

Hvis din reaktive arthritis er meget alvorlig, kan endnu stærkere lægemidler, kendt som biologiske stoffer, ordineres.

Disse skal gives regelmæssigt ved injektion og kan øge din risiko for at få infektioner.


Selvpleje

Der er også ting, du kan gøre selv for at lindre dine symptomer.

Når du først begynder at få symptomer på reaktiv arthritis, skal du prøve at få masser af hvile og undgå at bruge de berørte led.

Når dine symptomer forbedres, skal du begynde at lave øvelser for at strække og styrke de berørte muskler og forbedre bevægelsesområdet i dine berørte led.

Din læge eller specialist kan anbefale øvelser til din gigt . Alternativt kan du blive henvist til fysioterapi .

Du kan også finde ispakker og varmepuder, der er nyttige til at reducere ledsmerter og hævelse. Pak dem i et rent håndklæde, inden du lægger dem mod din hud.

Skinner, hælpuder og skoindsatser (indlægssåler) kan også hjælpe.

Sådan stoppes reaktiv arthritis igen

Der er en risiko for, at du kan udvikle reaktiv arthritis igen, hvis du får en anden infektion. Den bedste måde at undgå dette på er ved at beskytte dig mod kønssygdomme og tarminfektioner.

Den mest effektive måde at forebygge kønssygdomme på er altid at bruge en barriere til prævention, såsom kondom , under sex med en ny partner.

Læs råd om kønssygdomme , prævention og seksuel sundhed .

At sikre god hygiejnestandard ved tilberedning og opbevaring af mad kan hjælpe med at forhindre tarminfektioner. Læs om fødevaresikkerhed og forebyggelse af madforgiftning .