Psykose – Behandling

Behandling for psykose involverer en kombination af antipsykotiske lægemidler, psykologiske terapier og social støtte.

Dit plejeteam

Din behandling vil sandsynligvis involvere et team af fagfolk inden for mental sundhed, der arbejder sammen. Hvis dette er din første psykotiske episode, kan du blive henvist til et team til tidlig intervention.

Tidlige interventionsteams

Et team til tidlig intervention er et team af sundhedspersonale, der er oprettet specifikt til at arbejde med mennesker, der har oplevet deres første episode af psykose.

Afhængigt af dine plejebehov har tidlige indsatshold til formål at levere:

  • en fuld vurdering af dine behov
  • medicin
  • psykologiske terapier
  • sociale, erhvervsmæssige og uddannelsesmæssige indgreb

Læs mere om mental sundhedstjenester

Behandling for psykose vil variere afhængigt af den bagvedliggende årsag. Du modtager specifik behandling, hvis du også er blevet diagnosticeret med en underliggende psykisk tilstand.

Antipsykotika

Antipsykotiske lægemidler anbefales normalt som den første behandling af psykose. De arbejder ved at blokere effekten af dopamin, et kemikalie, der overfører meddelelser i hjernen.

De er dog ikke egnede eller effektive for alle, da bivirkninger kan påvirke mennesker forskelligt. Især vil antipsykotika blive overvåget nøje hos mennesker, der også har epilepsi , en tilstand, der forårsager anfald eller anfald.

Mennesker, der har hjerte-kar-sygdomme – tilstande, der påvirker hjertet, blodkar eller kredsløb, såsom hjertesygdomme, vil også blive nøje overvåget.

Antipsykotika kan normalt reducere følelser af angst inden for et par timers brug, men det kan tage flere dage eller uger at reducere psykotiske symptomer, såsom hallucinationer eller vrangforestillinger.

Antipsykotika kan tages gennem munden (oralt) eller gives som en injektion. Der er flere antipsykotika med langsom frigivelse, hvor du kun har brug for en injektion hver 1. til 4. uge.

Bivirkninger

Antipsykotika kan have bivirkninger, selvom ikke alle vil opleve dem, og deres sværhedsgrad vil variere fra person til person.

Bivirkninger kan omfatte:

Fortæl en læge eller mental sundhedsarbejder, hvis du har bivirkninger, der bliver særligt besværlige. Der kan være en alternativ antipsykotisk medicin, du kan tage, der forårsager færre bivirkninger.

Stop aldrig med at tage medicin ordineret til dig, medmindre det tilrådes af en kvalificeret sundhedsperson, der er ansvarlig for din pleje.

Hvis du pludselig stopper receptpligtig medicin, kan det medføre tilbagevenden til dine symptomer (tilbagefald). Når det er tid for dig at stoppe med at tage din medicin, sker det gradvist.

Psykologisk behandling

Psykologisk behandling kan hjælpe med at reducere intensiteten og angsten forårsaget af psykose. Der er flere mulige psykologiske behandlinger.

Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) til psykose er baseret på en forståelse af, hvordan folk giver mening om deres oplevelser, og hvorfor nogle mennesker bliver ulykkelige af dem.

En CBT-terapeut kan opfordre dig til at overveje forskellige måder at forstå, hvad der sker med dig. Målet er at hjælpe dig med at nå mål, der er meningsfulde og vigtige for dig, såsom at mindske din nød, vende tilbage til arbejde, uddannelse eller træning eller genvinde en følelse af kontrol.

Familieintervention

Familieintervention er kendt for at være en effektiv form for terapi for mennesker med psykose. Det er en måde at hjælpe både dig og din familie med at klare din tilstand.

Efter at have haft en episode af psykose kan du stole på dine familiemedlemmer for pleje og støtte. Mens de fleste familiemedlemmer er glade for at hjælpe, kan stresset ved at tage sig af nogen belaste enhver familie.

Familieterapi involverer en række møder, der finder sted over en periode på 3 måneder eller mere. Møder kan omfatte:

  • diskuterer din tilstand, og hvordan den kan udvikle sig, plus de tilgængelige behandlinger
  • udforske måder at støtte nogen med psykose
  • beslutte, hvordan man løser praktiske problemer forårsaget af psykose, såsom planlægning af, hvordan man håndterer fremtidige psykotiske episoder

Selvhjælpsgrupper

Hvis du oplever episoder med psykose, kan du drage fordel af at være omkring andre mennesker, der har haft lignende oplevelser.

For eksempel har mental sundhed velgørenhed Mind mere end 150 lokale Mind netværk , som muligvis kan sætte dig i kontakt med en supportgruppe i dit område samt levere en række andre nyttige tjenester.

Mental Health Act (1983)

Hvis du oplever en særlig alvorlig psykotisk episode, og du føler, at du udgør en betydelig fare for dig selv eller andre, kan du tvangsfængsles på et hospital i henhold til Mental Health Act (1983).

Den mentale sundhed velgørenhed Mind har flere oplysninger om Mental Health Act (1983) .

Hvis du tilbageholdes i henhold til loven, vil der gøres alt for at få dit samtykke til behandling .

Imidlertid kan behandlingen udføres uden dit samtykke, hvis det er nødvendigt.

Vold og aggression

Vold og aggression er ret usædvanlig hos mennesker med psykose. De er mere tilbøjelige til at blive ofre for vold end dem, der er voldelige.

Der kan dog være tidspunkter, hvor din adfærd risikerer at skade dig selv eller andre. Psykisk sundhedspersonale er uddannet til at håndtere aggressiv adfærd.

De vil forsøge at hjælpe med at reducere enhver nød, agitation og aggression, men det kan være nødvendigt at holde dig nede uden at skade dig. Dette er kendt som fysisk tilbageholdenhed. Du kan derefter flyttes til et afsondret rum.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at du får medicin, der hurtigt gør dig meget afslappet.

Du får tilbudt medicinen frivilligt i form af tabletter, men du kan behandles mod dit samtykke, hvis du nægter. Dette kan omfatte at give dig en injektion af et beroligende middel (hurtig beroligelse).

Det er vigtigt at understrege, at disse metoder kun bruges under ekstreme omstændigheder og ikke rutinemæssigt bruges til behandling af psykose.

Forhåndsbeslutninger

Hvis du er i fare for at få psykotiske episoder i fremtiden, og der er visse behandlinger, du ikke vil have, er det muligt at forudbestille en juridisk bindende forhåndsafgørelse , tidligere kendt som et forskudsdirektiv.

En forhåndsafgørelse er en skriftlig erklæring om, hvad du gerne vil have sundhedspersonale og din familie eller venner, hvis du oplever en anden psykotisk episode. Det kan også være en god idé at medtage kontaktoplysningerne til dit plejeteam.

For at træffe en forhåndsafgørelse skal du gøre dine ønsker klar skriftligt og bede et vidne om at underskrive det. Du bør medtage specifikke detaljer om eventuelle behandlinger, du ikke ønsker, og specifikke omstændigheder, hvorunder de kan finde anvendelse.

En forudgående beslutning kan dog tilsidesættes, hvis en person efterfølgende tilbageholdes i henhold til Mental Health Act.

Selvom læger vil forsøge at tage dine ønsker i betragtning, når de beslutter at behandle, kan de beslutte, at det er i dit bedste interesse ikke at følge den forudgående beslutning.

Ordning med gult kort

Den gule kortordning giver dig mulighed for at rapportere de mistænkte bivirkninger af enhver medicin, du tager. Det drives af en lægemiddel sikkerhedssikkerhedshund kaldet Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) .