Prostatakræft – Diagnose

Hvis du har symptomer, der kan være forårsaget af prostatakræft, skal du besøge din læge.

Der er ingen enkelt, endelig test for prostatakræft. Din læge vil diskutere fordele og ulemper ved de forskellige tests med dig for at forsøge at undgå unødvendig angst.

Din læge vil sandsynligvis:

  • bede om en urinprøve for at kontrollere for infektion
  • tage en blodprøve for at teste dit niveau af prostata-specifikt antigen (PSA) – kaldet PSA-test
  • undersøge din prostata ved at indsætte en handskefinger i bunden – kaldet digital rektal undersøgelse

Din læge vil vurdere din risiko for at få prostatakræft baseret på en række faktorer, herunder dine PSA-niveauer og resultaterne af din prostataundersøgelse samt din alder, familiehistorie og etniske gruppe.

Hvis du er i fare, skal du henvises til hospitalet for at diskutere mulighederne for yderligere tests.

MR-scanning

Hvis du har et forhøjet PSA-niveau, kan din læge henvise dig til hospitalet for en MR-scanning af din prostata. Hvis scanningen viser et problem, kan den målrettes senere med en biopsi.

Har en biopsi til diagnosticering af prostatakræft

Der er et par typer biopsi, der kan bruges på hospitalet, herunder nedenstående.

En transperineal biopsi

Det er her, en nål indsættes i prostata gennem huden bag pungen. Det sker normalt under generel bedøvelse (mens du sover) . Det har fordelen ved en reduceret infektionsrisiko.

En transrektal biopsi

Det er her, en nål indsættes i prostata gennem endetarmen (tilbage passage).

Under denne biopsi indsættes en ultralydssonde (en maskine, der bruger lydbølger til at opbygge et billede af indersiden af din krop) i din endetarm. Dette gør det muligt for lægen eller sygeplejersken at se, hvor nålen skal føres, for at tage små prøver af væv fra din prostata.

Denne procedure kan være ubehagelig og undertiden smertefuld, så du kan få en lokalbedøvelse for at bedøve området og minimere ubehag. Som med enhver procedure kan der være komplikationer, herunder blødning og infektion.

En biopsi kan også tages under en cystoskopiundersøgelse .

Problemer med biopsier

Selvom en biopsi er mere pålidelig end en PSA-test, kan der stadig være problemer, såsom:

  • mangler kræft – læger kan se prostata ved hjælp af ultralydsscanning, men kan ikke altid få øje på en tumor
  • har brug for en anden biopsi, hvis dine symptomer vedvarer, eller dit PSA-niveau fortsætter med at stige – du kan muligvis blive tilbudt en ny MR-scanning først
  • at finde små kræftformer med lav risiko, som ikke har brug for behandling, men som kan forårsage angst – nogle mænd vælger at gennemgå kirurgi eller strålebehandling, som måske ikke gavner dem, men stadig forårsager bivirkninger, såsom inkontinens og erektil dysfunktion

Prøverne af væv fra biopsien undersøges i et laboratorium. Hvis der findes kræftceller, kan de undersøges nærmere for at se, hvor hurtigt kræften spredes. Dette kaldes “iscenesættelse og klassificering” og hjælper læger med at beslutte, hvilken behandling der er bedst.

Vil du vide mere?

Yderligere test for avanceret kræft

Hvis der er en betydelig chance for, at kræften har spredt sig fra din prostata til andre dele af kroppen, kan yderligere test anbefales.

Disse inkluderer:


  • en MR-scanning , CT-scanning eller PET-scanning – disse scanninger bygger et detaljeret billede af indersiden af din krop
  • en isotop knoglescanning, som kan fortælle, om kræften har spredt sig til dine knogler – en lille mængde strålingsfarvestof injiceres i venen og samler sig derefter i dele af knoglen, hvor der er abnormiteter

Vil du vide mere?