Polycystisk ovariesyndrom – Årsager

Den nøjagtige årsag til polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er ukendt, men det menes at være relateret til unormale hormonniveauer.

Modstandsdygtighed over for insulin

Insulin er et hormon, der produceres af bugspytkirtlen for at kontrollere mængden af sukker i blodet. Det hjælper med at flytte glukose fra blod til celler, hvor det nedbrydes for at producere energi.

Insulinresistens betyder, at kroppens væv er resistente over for virkningerne af insulin. Kroppen skal derfor producere ekstra insulin for at kompensere.

Høje niveauer af insulin får æggestokkene til at producere for meget testosteron, hvilket forstyrrer udviklingen af folliklerne (sækkene i æggestokkene, hvor æg udvikler sig) og forhindrer normal ægløsning.

Insulinresistens kan også føre til vægtøgning, hvilket kan gøre PCOS-symptomer værre, da overskydende fedt får kroppen til at producere endnu mere insulin.


Hormon ubalance

Mange kvinder med PCOS viser sig at have en ubalance i visse hormoner, herunder:

  • forhøjede niveauer af testosteron – et hormon, der ofte betragtes som et mandligt hormon, selvom alle kvinder normalt producerer små mængder af det
  • forhøjede niveauer af luteiniserende hormon (LH) – dette stimulerer ægløsning, men kan have en unormal effekt på æggestokkene, hvis niveauerne er for høje
  • lave niveauer af kønshormonbindende globulin (SHBG) – et protein i blodet, der binder til testosteron og reducerer dets virkning
  • forhøjede niveauer af prolactin (kun hos nogle kvinder med PCOS) – et hormon, der stimulerer brystkirtlerne til at producere mælk under graviditet

Den nøjagtige årsag til, at disse hormonelle ændringer forekommer, vides ikke.

Det er blevet foreslået, at problemet kan starte i selve æggestokken, i andre kirtler, der producerer disse hormoner, eller i den del af hjernen, der styrer deres produktion.

Ændringerne kan også skyldes resistens over for insulin.


Genetik

PCOS kører nogle gange i familier. Hvis nogen slægtninge, såsom din mor, søster eller tante, har PCOS, øges risikoen for at du udvikler det ofte.

Dette antyder, at der kan være et genetisk link til PCOS, selvom specifikke gener forbundet med tilstanden endnu ikke er identificeret.