Pityriasis rosea

Pityriasis rosea er en relativt almindelig hudtilstand, der forårsager et midlertidigt udslæt af hævede røde skællende pletter på kroppen.

Det kan påvirke alle, men det er mere almindeligt hos ældre børn og unge voksne (i alderen 10 til 35).

Symptomer på pityriasis rosea

Ubehag

Nogle mennesker føler sig utilpas i et par dage, før de får udslæt med symptomer som hovedpine , feber og ledsmerter.

Heraldplasteret

Billede af heraldplasteret.

Kredit:

DR HCROBINSON / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Et enkelt lyserødt eller rødt ovalt plaster af skællet hud, kaldet “heraldplasteret”, vises normalt mindst 2 dage før et mere udbredt udslæt udvikler sig.

Det varierer i størrelse fra 2 cm til 10 cm. Det kan vises på din mave, bryst, ryg eller nakke og sjældnere i ansigtet eller hovedbunden eller i nærheden af dine kønsorganer.

Udbredt udslæt

Billede af udbredt udslæt.

Kredit:

ISM / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Op til 2 uger senere udvikles et mere udbredt udslæt, som kan fortsætte med at sprede sig over de følgende 2 til 6 uger.

Den er lavet af mindre hævede skællende pletter, der normalt varierer i størrelse op til 1,5 cm. De fleste mennesker får mange pletter på deres bryst, ryg, mave, nakke, overarme og overlår. Ansigtet er normalt upåvirket.

Udslæt er ikke smertefuldt, men kan være kløende.

Hos mennesker med lys hud er pletterne normalt lyserøde. Hos mørkhudede mennesker kan pletterne undertiden være grå, mørkebrune eller sorte.

Både heraldplaster og udslæt varer normalt i 2 til 12 uger, selvom de kan vare i op til 5 måneder.

Efter udslæt er forsvundet, kan du have nogle mørkere eller lysere hudområder. Disse skal vende tilbage til normal inden for få måneder og efterlader ikke permanent ardannelse.

Hvornår skal jeg se en læge

Se en læge, hvis du har et uforklarligt udslæt. De vil normalt være i stand til at bekræfte, om det er pityriasis rosea eller en anden hudlidelse som eksem , psoriasis eller ringorm .

Hvis de er usikre, kan de henvise dig til en hudspecialist (hudlæge).

Behandling af pityriasis rosea

Pityriasis rosea forsvinder normalt uden behandling inden for 12 uger. Behandling er ikke nødvendig, medmindre du oplever ubehag og kløe.

Mulige behandlinger for pityriasis rosea inkluderer:

  • blødgøringsmidler – cremer, der fugter og beroliger huden; nogle blødgøringsmidler kan bruges som sæbe og anbefales ofte, fordi normal sæbe kan irritere udslæt; du kan købe disse i håndkøb fra de fleste apotekere
  • steroidcremer eller salver – såsom hydrokortison og betamethasoncreme; de ordineres af en læge og kan reducere hævelse og lindre kløe
  • antihistaminer – hvis du har problemer med at sove på grund af kløe, kan en læge ordinere en antihistamin, der får dig til at føle dig søvnig, såsom hydroxyzin eller chlorphenamin
  • UVB lysterapi – hvis andre behandlinger ikke fungerer, kan du blive henvist til UVB lysterapi

Hvad forårsager pityriasis rosea?

Det vides ikke, hvad der forårsager pityriasis rosea. En teori er, at udslæt kan være forårsaget af en virusinfektion.

Pityriasis rosea er ikke smitsom og kan ikke spredes til andre mennesker gennem fysisk kontakt.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor er en anden almindelig hudtilstand, der kan forveksles med pityriasis rosea, da udslæt kan se ens ud.

Men der er vigtige forskelle mellem de to. Pityriasis versicolor er forårsaget af en gærinfektion og kan behandles med svampedræbende medicin , herunder svampedræbende cremer og svampedræbende shampoo.