Antihistaminer –

Antihistaminer er medicin, der ofte bruges til at lindre symptomer på allergi, såsom høfeber , nældefeber , konjunktivitis og reaktioner på insektbid eller stikkende .

De bruges også undertiden til at forhindre køresyge og som en kortvarig behandling af søvnløshed .

De fleste antihistaminer kan købes fra apoteker og butikker, men nogle er kun tilgængelige på recept.

Typer af antihistamin

Der er mange typer af antihistamin.

De er normalt opdelt i 2 hovedgrupper:

De findes også i flere forskellige former – herunder tabletter, kapsler, væsker, sirupper, cremer, lotioner, geler, øjendråber og næsespray.

Hvilken type er bedst?

Der er ikke meget bevis for, at en bestemt antihistamin er bedre end nogen anden til at lindre allergisymptomer.

Nogle mennesker finder, at visse typer fungerer godt for dem, og andre ikke. Du skal muligvis prøve flere typer for at finde en, der fungerer for dig.

Ikke-døsige antihistaminer er generelt den bedste løsning, da de er mindre tilbøjelige til at få dig til at være søvnig. Men typer, der får dig til at være søvnige, kan være bedre, hvis dine symptomer stopper dig med at sove.

Spørg en apotek til råds, hvis du er i tvivl om, hvilken medicin du skal prøve, da ikke alle antihistaminer er egnede til alle.

Sådan skal du tage antihistaminer

Tag din medicin som anbefalet af apoteket eller lægen eller som beskrevet i indlægssedlen.

Før du tager et antihistamin, skal du vide:

 • hvordan man tager det – herunder om det skal tages sammen med vand eller mad, eller hvordan man bruger det korrekt (hvis øjendråber eller næsespray)
 • hvor meget du skal tage (dosis) – dette kan variere afhængigt af ting som din alder og vægt
 • hvornår man skal tage det – inklusive hvor mange gange dagligt man kan tage det, og hvornår man skal tage det (nogle typer skal tages inden sengetid)
 • hvor lang tid det skal tage – nogle typer kan bruges i lang tid, men nogle anbefales kun i et par dage
 • hvad du skal gøre, hvis du går glip af en dosis eller tager for meget (overdosis)

Rådgivningen varierer afhængigt af den nøjagtige medicin, du tager. Spørg en apotek, hvis du ikke er sikker på, hvordan du tager din medicin.

Bivirkninger af antihistaminer

Som al anden medicin kan antihistaminer forårsage bivirkninger.

Bivirkninger af antihistaminer, der gør dig døsig, kan omfatte:

 • søvnighed (døsighed) og nedsat koordinering, reaktionshastighed og vurdering – kør ikke bil eller brug maskiner efter at have taget disse antihistaminer
 • tør mund
 • sløret syn
 • svært ved at tisse

Bivirkninger af ikke-døsige antihistaminer kan omfatte:

 • hovedpine
 • tør mund
 • føler sig syg
 • døsighed – selvom dette er mindre almindeligt end med ældre typer af antihistaminer

Se den indlægsseddel, der følger med din medicin for en komplet liste over mulige bivirkninger og råd om, hvornår du skal få lægehjælp.

Hvis du mener, at din medicin har forårsaget en uønsket bivirkning, kan du rapportere det gennem ordningen med gule kort .

Brug af antihistaminer sammen med anden medicin, mad eller alkohol

Tal med en farmaceut eller læge, inden du tager antihistaminer, hvis du allerede tager anden medicin.

Der kan være en risiko, at lægemidlerne ikke blandes, hvilket kan forhindre enten i at fungere korrekt eller øge risikoen for bivirkninger.

Eksempler på medicin, der kan forårsage problemer, hvis de tages med antihistaminer, inkluderer nogle typer:

 • antidepressiva
 • mavesår eller medicin til fordøjelsesbesvær
 • hoste og kolde midler, der også indeholder en antihistamin

Forsøg ikke at drikke alkohol, mens du tager et antihistamin, især hvis det er en type, der gør dig døsig, da det kan øge chancerne for, at det får dig til at være søvnig.

Mad og andre drikkevarer påvirker ikke de fleste antihistaminer, men kontroller indlægssedlen, der følger med din medicin for at sikre dig.

Hvem kan tage antihistaminer

De fleste mennesker kan sikkert tage antihistaminer.

Men tal med en farmaceut eller læge for råd, hvis du:

Nogle antihistaminer er muligvis ikke egnede i disse tilfælde. En farmaceut eller læge kan anbefale en der passer bedst til dig.

Læs altid indlægssedlen, der følger med din medicin, for at kontrollere, at den er sikker for dig, før du tager den eller giver den til dit barn.

Hvordan antihistaminer fungerer

Antihistaminer blokerer virkningerne af et stof kaldet histamin i din krop.

Histamin frigives normalt, når din krop opdager noget skadeligt, såsom en infektion. Det får blodkarrene til at ekspandere og huden svulme op, hvilket hjælper med at beskytte kroppen.

Men hos mennesker med allergi fejler kroppen noget uskadeligt – som pollen, dyrehår eller husstøv – som en trussel og producerer histamin. Histamin forårsager en allergisk reaktion med ubehagelige symptomer, herunder kløende, vandende øjne, en løbende eller tilstoppet næse, nysen og hududslæt.

Antihistaminer hjælper med at stoppe dette, hvis du tager dem, inden du kommer i kontakt med det stof, du er allergisk over for. Eller de kan reducere sværhedsgraden af symptomer, hvis du tager dem bagefter.

Find ud af mere om din medicin

Pjecen, der følger med pakken med din medicin, vil have detaljerede oplysninger om den, herunder hvordan du tager den, og hvilke bivirkninger du kan få.

Hvis du ikke længere har den indlægsseddel, der fulgte med din medicin, kan du søge efter en onlineversion af den ved hjælp af vores medicinvejledning .

Du kan også finde oplysninger om individuelle antihistaminer på disse websteder: