Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor, undertiden kaldet tinea versicolor, er en almindelig svampeinfektion, der får små hudpletter til at blive skællede og misfarvede.

Symptomer på pityriasis versicolor

Pletter af huden kan være mørkere eller lysere end din normale hudfarve eller kan være rød, brun eller lyserød. De har tendens til at udvikle sig gradvist og kan slutte sig til at danne større pletter over tid.

Mørk hud med mindre lysere pletter forårsaget af pityriasis versicolor.

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Områderne, der oftest er ramt af pityriasis versicolor, inkluderer ryg, bryst, overarme, nakke og mave.

Selvom det kan se ubehageligt ud, og pletterne undertiden er kløende, er pityriasis versicolor harmløs.

Du vil muligvis stadig se en læge, da det normalt kun forbedres med behandlingen. De kan normalt diagnosticere pityriasis versicolor ved at undersøge din hud.

Hvorfor det sker

Pityriasis versicolor er forårsaget af en gærtyper kaldet Malassezia. Denne gær findes på huden hos mere end 90% af de voksne, hvor den normalt lever uden at forårsage problemer.

Men pityriasis versicolor kan udvikle sig, hvis denne gær begynder at formere sig mere end normalt. Det er ikke klart nøjagtigt, hvorfor dette sker hos nogle mennesker og ikke hos andre.

Flere faktorer kan øge din risiko for at udvikle pityriasis versicolor, herunder:

Pityriasis versicolor er ikke relateret til dårlig hygiejne. Tilstanden kan ikke spredes fra person til person, fordi de fleste mennesker allerede har Malassezia-gæren på deres hud.

Hvordan pityriasis versicolor behandles

Pityriasis versicolor kan behandles med svampedræbende medicin . Disse fås som shampoo, cremer og tabletter.

Svampedræbende shampoo

Antifungale shampooer (såsom ketoconazol eller selen sulfid shampoo) er ofte den første behandling, der anbefales til pityriasis versicolor.

Disse kan købes i håndkøb fra apoteker, eller en læge kan ordinere dem.

I de fleste tilfælde skal disse shampooer laves til et skum og efterlades på de berørte hudområder i 5 til 10 minutter, før de skylles af. Dette skal normalt gentages hver dag i 5 til 7 dage.

Du kan opleve tør hud eller irritation i huden, når du bruger disse shampooer, især selen sulfid.

Det kan være nyttigt at fortynde shampoo med vand, inden du anvender den. Nogle mennesker finder også lugten af selen sulfid shampoo ubehagelig.

Antifungale cremer

Hvis kun små hudområder er berørt, kan en læge ordinere en svampedræbende creme.

Disse cremer skal normalt påføres det berørte hudområde en eller to gange dagligt i flere uger.

Nogle mennesker oplever en brændende fornemmelse, når de bruger disse svampedræbende cremer, men dette er ikke almindeligt.

Antifungale tabletter

Hvis et stort område af huden påvirkes, eller andre behandlinger ikke har hjulpet, kan du få ordineret svampedræbende tabletter.

Disse skal normalt tages en gang om dagen i 1 til 4 uger.

Bivirkninger af disse tabletter er usædvanlige, selvom nogle mennesker oplever problemer som udslæt, kvalme og mavesmerter, mens de tager dem.

Outlook

Samlet set er svampedræbende shampoo, cremer og tabletter effektive til at dræbe gæren, der forårsager pityriasis versicolor.

Men det kan tage flere uger eller måneder for din hud at vende tilbage til sin normale farve. I mere vedvarende tilfælde kan det være nødvendigt at gentage behandlingen.

Gentagelser

Det er almindeligt, at pityriasis versicolor kommer tilbage efter behandling, især om sommeren eller i ferien til varme og fugtige lande.

Men du kan reducere denne sandsynlighed ved regelmæssigt at bruge de antifungale shampooer, der er nævnt ovenfor.

For eksempel kan brug af shampoo en gang om dagen i et par dage, inden du tager på ferie, hjælpe med at forhindre, at pityriasis versicolor gentager sig.

Da disse shampooer kan købes på apoteker, behøver du ikke se en læge for recept, hvis du løber tør.

Hvis du udvikler pityriasis versicolor igen efter behandlingen, kan du prøve at behandle det selv med svampedræbende shampoo eller se en læge for rådgivning og andre behandlinger.

Hvis du har hyppige og alvorlige episoder med pityriasis versicolor, kan en læge overveje at ordinere svampedræbende tabletter til at tage et par gange om måneden for at forhindre, at tilstanden gentager sig.

De kan også henvise dig til en hudspecialist kaldet hudlæge.

Pityriasis versicolor eller vitiligo?

Pityriasis versicolor kan undertiden forveksles med vitiligo, da de begge får huden til at blive misfarvet i pletter.

Men der er måder at fortælle forskellen på:

  • vitiligo udvikler sig ofte på begge sider af din krop på samme tid, hvorimod pityriasis versicolor måske ikke
  • hud påvirket af vitiligo har normalt en normal tekstur, hvorimod områder, der er ramt af pityriasis versicolor, normalt er let skællede eller skællede
  • vitiligo er mere almindelig omkring mund, øjne, fingre, håndled, armhuler og lyske, mens pityriasis versicolor har tendens til at udvikle sig på ryg, bryst, overarme, nakke og mave

Få mere at vide om vitiligo