Forsinkede perioder

Piger starter normalt deres perioder mellem 10 og 16 år. De fleste piger får deres første menstruation, når de er omkring 12.

Men alle udvikler sig i forskellige hastigheder, så der er ingen rigtig eller forkert alder til at begynde at have perioder.

Dine menstruationer starter, når din krop er klar. Dette er normalt omkring 2 år efter de første tegn på puberteten vises. Hos piger har de første tegn på pubertet tendens til at være bryster, der begynder at udvikle sig, og skamhår begynder at vokse.

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis du ikke er startet din menstruation, når du er 16. Din læge kan vurdere, om du gennemgår de normale stadier af puberteten .

Det er også en god idé at se din læge, hvis du overhovedet ikke har udviklet pubertetstegn i en alder af 14 år.

Du kan blive bedt om at “vente og se”. I mange tilfælde starter dine perioder naturligt, når du er 18.

Din læge kan anbefale at tage blodprøver for at kontrollere dit hormonniveau.

Du kan blive henvist til en specialist (normalt en gynækolog – en specialist i kvinders sundhed). De vil prøve at fastslå årsagen og vil kunne anbefale enhver passende behandling.

Mulige årsager til, at perioder ikke starter

Mulige årsager til perioder, der ikke starter, inkluderer:

  • en normal forsinkelse i udviklingen – dette kører ofte i familier, så hvis din mor eller søster startede sine menstruationer sent, kan det være grunden til, at din første menstruation er forsinket
  • en hormonel ubalance
  • at være undervægtig
  • træner meget – dette kan påvirke piger, der laver masser af atletik, gymnastik eller dans
  • spiseforstyrrelser
  • alvorlig stress
  • graviditet – det er muligt at blive gravid, før du får din første menstruation, da dine æggestokke kan begynde at frigive æg et par måneder før dine menstruationer starter
  • et problem med æggestokkene, livmoderen eller vagina

Er der nogen behandling i perioder, der ikke er startet?

Det afhænger af, hvad der forårsager problemet.

Hormonbehandling kan anbefales, hvis årsagen er en hormonel ubalance.

Hvis den underliggende årsag er en spiseforstyrrelse, involverer behandlingen ofte en kombination af terapi og råd om din diæt. Læs mere om behandling af spiseforstyrrelser .

Hvis det antages at være meget motion, kan du rådes til at gøre mindre og, hvis du er undervægtig, at øge dit kalorieindtag. Læs mere om, hvordan man tager på i sikkerhed .

Hvis den underliggende årsag til din mangel på menstruationer ikke kan behandles, skal du være i stand til at få -behandling eller rådgivning for at hjælpe dig med at komme overens med, hvad det betyder for dig.