Osteoporose – At leve med

At have osteoporose betyder ikke, at du helt sikkert vil have en brud.

Der er foranstaltninger, du kan tage for at reducere risikoen for et fald eller pause.

Forebyggelse af fald

At lave nogle enkle ændringer derhjemme kan hjælpe med at reducere risikoen for at knække et ben i et fald .

Kontroller dit hjem for farer, du kan vælte over, såsom bageste ledninger. Sørg for, at tæpper og tæpper er sikre, og opbevar gummimåtter ved vasken og i badet for at forhindre, at de glider.

Har regelmæssige synstest og høretest . Nogle ældre har muligvis brug for specielle beskyttere over hofterne for at dæmpe et fald. Din læge kan tilbyde hjælp og råd om ændringer i din livsstil.

Læs mere om at forhindre fald .

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har også produceret vejledning kaldet Falls: vurdering og forebyggelse af fald hos ældre .

Sund mad og motion

Regelmæssig motion og en sund kost er vigtig for alle, ikke kun mennesker med osteoporose. De kan hjælpe med at forhindre mange alvorlige tilstande, herunder hjertesygdomme og mange former for kræft .

Sørg for, at du har en afbalanceret diæt, der indeholder alle fødevaregrupperne for at give din krop den ernæring, den har brug for.

Læs mere om, hvad mad der skal spises til stærke knogler .

Royal Osteoporosis Society har trænings- og phyical-aktivitet foldere og faktaark og information om pasning af dine knogler .

Få support

Din læge eller sygeplejerske kan muligvis besvare spørgsmål, du har om at leve med osteoporose og kan berolige dig, hvis du er bekymret.

Det kan også være nyttigt at tale med en uddannet rådgiver eller psykolog eller med en person i en speciel hjælpelinje. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Nogle mennesker finder det nyttigt at tale med andre med osteoporose, enten i en lokal supportgruppe eller i et internetchatrum.

Gratis osteoporose telefonisk hjælpelinje

Royal Osteoporosis Society har en gratis telefonisk hjælpelinje , der drives af sygeplejersker med specialviden om osteoporose og knoglesundhed.

Ring til 0808 800 0035. Du kan også e-maile dem på nurses@theros.org.uk.

Gendannelse fra en knækket knogle

Brudte knogler tager normalt 6 til 8 uger at komme sig. At have osteoporose påvirker ikke, hvor lang tid det tager. Genopretning afhænger af den type brud, du har. Nogle brud heler let, mens andre muligvis har brug for mere intervention.

Hvis du har et kompliceret knust håndled eller knækket hofte , skal du muligvis foretage en operation for at sikre, at knoglen er korrekt indstillet.

Hofteudskiftninger er ofte nødvendige efter hoftebrud, og nogle mennesker kan miste bevægelighed som følge af svækkede knogler.

Osteoporose kan forårsage tab af højde på grund af en knækket knogle i rygsøjlen. Dette betyder, at rygsøjlen ikke længere er i stand til at understøtte din krops vægt og forårsager en bøjet kropsholdning.

Dette kan være smertefuldt, når det sker, men det kan også føre til langsigtede smerter. Din læge eller sygeplejerske kan muligvis hjælpe med dette.

Under helingsprocessen har du muligvis brug for hjælp fra en fysioterapeut eller ergoterapeut, så du kan få et så fuldt opsving som muligt.

Læs mere om fysioterapi og ergoterapi .

Royal Osteoporosis Society har information om øvelser til kropsholdning efter en rygmarvsfraktur .

At klare smerter

Alle oplever smerte forskelligt, så det, der fungerer for dig, kan afvige fra det, der fungerer for en anden.

Der er forskellige måder at håndtere smerter på, herunder:

Du kan bruge mere end en af disse teknikker på samme tid til at håndtere din smerte – for eksempel kan du kombinere medicin, en varmepakke og afslapningsteknikker.

Arbejde og penge

Du skal kunne fortsætte med at arbejde, hvis du har osteoporose. Det er meget vigtigt, at du forbliver fysisk aktiv.

Dette hjælper med at holde dine knogler sunde.

Men hvis dit arbejde indebærer en risiko for at falde eller knække en knogle, skal du søge råd hos din arbejdsgiver, lægen og Royal Osteoporosis Society om, hvordan du begrænser din risiko for at få en ulykke eller skade, der kan føre til knogleskader.

Der er forskellige fordele til personer med sygdom eller handicap. Guiden til social pleje og support har flere oplysninger om:

Hjælp til plejere

Du har muligvis også ret til visse fordele, hvis du holder af en person med knogleskørhed.

Læs mere om fordele for plejere .

Mere information