Fall – Forebyggelse

Der er måder, du kan reducere din risiko for at få et fald, herunder foretage enkle ændringer i dit hjem og udføre øvelser for at forbedre din styrke og balance.

Hvis du er faldet tidligere, kan det også hjælpe dig med at overvinde enhver frygt for at falde ved at foretage ændringer for at reducere dine chancer for at falde.

Nogle ældre kan være tilbageholdende med at søge hjælp og rådgivning fra deres læge og andre supporttjenester om forebyggelse af fald, fordi de mener, at deres bekymringer ikke vil blive taget alvorligt.

Men alle sundhedspersonale tager fald hos ældre meget alvorligt på grund af den betydelige indvirkning, de kan have på en persons helbred.

Diskuter eventuelle fald, du har haft med din læge, og sig om det har haft nogen indvirkning på dit helbred og dit velbefindende.

Din læge kan udføre nogle enkle balancetest for at kontrollere, om du har en øget risiko for at falde i fremtiden. De kan også henvise til nyttige tjenester i dit lokalområde.

Undgå at falde hjemme

Tips til forebyggelse af fald i hjemmet inkluderer:

Styrke- og balance træning

At udføre regelmæssige styrkeøvelser og balanceøvelser kan forbedre din styrke og balance og reducere risikoen for et fald.

Dette kan tage form af enkle aktiviteter såsom gåture og dans eller specialuddannelsesprogrammer.

Mange samfundscentre og lokale fitnesscentre tilbyder specialuddannelsesprogrammer for ældre.

Øvelser, der kan udføres derhjemme, er også tilgængelige. Spørg din læge om træningsprogrammer i dit område.

Det er vigtigt, at et styrketræningsprogram skræddersys til individet og overvåges af en passende uddannet professionel.

Der er også beviser for, at deltagelse i regelmæssige tai chi-sessioner kan reducere risikoen for fald. Tai chi er en kinesisk kampsport, der lægger særlig vægt på bevægelse, balance og koordinering.

I modsætning til anden kampsport involverer tai chi ikke fysisk kontakt eller hurtige fysiske bevægelser, hvilket gør det til en ideel aktivitet for ældre.

Læs mere om vejledning til fysisk aktivitet for ældre voksne .

Medicinsk gennemgang

Hvis du tager langvarig medicin, bør din læge gennemgå dine lægemidler mindst en gang om året for at sikre, at de stadig er de rigtige for dig.

Det er især vigtigt, at dine lægemidler gennemgås, hvis du tager 4 eller flere lægemidler om dagen.

Din læge kan anbefale alternativ medicin eller lavere doser, hvis de føler, at bivirkningerne øger dine chancer for at falde. I nogle tilfælde kan det være muligt at stoppe medicinen.

Se din læge eller din praktiserende sygeplejerske, hvis du ikke har fået din medicin gennemgået i mere end et år, eller hvis du er bekymret for, at de lægemidler, du eller en slægtning tager, kan øge risikoen for at falde.


Synsprøver

Lav en aftale for at få en syntest, hvis du er bekymret for, at dårligt syn (selv når du bruger briller) øger din risiko for at falde.

Ikke alle synsproblemer kan helbredes, men nogle problemer kan behandles med kirurgi – for eksempel kan grå stær fjernes ved hjælp af grå stær kirurgi .

Vurdering af farer i hjemmet

Du kan anmode om en risikovurdering i hjemmet, hvis du er bekymret for, at du eller en slægtning kan risikere at falde, eller hvis du kender nogen, der for nylig har haft et fald.

Ud over at identificere potentielle farer er formålet med en risikovurdering i hjemmet at undersøge, hvordan en persons faktiske brug af miljøet påvirker risikoen for at falde.

En sundhedsperson med erfaring i faldforebyggelse besøger dig eller din pårørendes hjem for at identificere potentielle farer og rådgive om, hvordan man håndterer dem.

Da badeværelset for eksempel er et almindeligt sted, hvor der opstår fald, kan mange ældre drage fordel af at have stænger monteret på indersiden af deres bad for at gøre det lettere for dem at komme ind og ud.

Det kan også anbefales at montere et personligt alarmsystem, så du eller din pårørende kan signalere om hjælp i tilfælde af et fald.

Et alternativ ville være at altid have en mobiltelefon i lommen, så du kan ringe til hjælp efter et fald.

Kontakt din læge eller lokale myndighed for at spørge om den hjælp, der er tilgængelig i dit område. Du kan finde din lokale myndighed på GOV.UK-webstedet.

Alkohol

At drikke alkohol kan føre til tab af koordinering og overdrive virkningen af nogle lægemidler.

Dette kan øge risikoen for et fald, især hos ældre.

Undgå alkohol eller reducere den mængde du drikker kan reducere din risiko for at falde.

Overdreven drikke kan også bidrage til udviklingen af osteoporose .