Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) – At leve med

Omsorg for et barn med opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) kan dræne.

Den impulsive, frygtløse og kaotiske adfærd, der er typisk for ADHD, kan gøre hverdagens aktiviteter udmattende og stressende.

Måder at klare

Selvom det til tider kan være svært, er det vigtigt at huske, at et barn med ADHD ikke kan hjælpe deres adfærd. Mennesker med ADHD har svært ved at undertrykke impulser, hvilket betyder, at de ikke stopper med at overveje en situation eller konsekvenserne, før de handler.

Hvis du passer på et barn med ADHD, kan du finde nedenstående råd nyttige.

Planlæg dagen

Planlæg dagen, så dit barn ved, hvad de kan forvente. Sæt rutiner kan gøre en forskel for, hvordan et barn med ADHD håndterer hverdagen.

For eksempel, hvis dit barn skal gøre sig klar til skole, skal du opdele det i strukturerede trin, så de ved nøjagtigt, hvad de skal gøre.

Sæt klare grænser

Sørg for, at alle ved, hvilken adfærd der forventes, og forstærk positiv adfærd med øjeblikkelig ros eller belønning. Vær tydelig ved hjælp af konsekvenser, der kan håndhæves, såsom at fjerne et privilegium, hvis grænserne overskrides, og følg disse konsekvent.

Vær positiv

Giv specifik ros. I stedet for at sige en general: “Tak for at gøre det,” kunne du sige: “Du vaskede opvasken rigtig godt. Tak.”

Dette vil gøre det klart for dit barn, at du er tilfreds, og hvorfor.

Giv instruktioner

Hvis du beder dit barn om at gøre noget, skal du give korte instruktioner og være specifik. I stedet for at spørge: “Kan du rydde dit soveværelse?” sig: “Læg dit legetøj i kassen og læg bøgerne tilbage på hylden.”

Dette gør det klarere, hvad dit barn skal gøre, og skaber muligheder for ros, når de får det rigtigt.

Incitamentsordning

Opret din egen incitamentsordning ved hjælp af et point- eller stjernekort, så god opførsel kan tjene et privilegium. For eksempel vil det at tjene dit barn tid på computeren eller en slags spil at opføre sig godt på en shoppingtur.

Inddrag dit barn i det, og lad dem hjælpe med at beslutte, hvad privilegierne vil være.

Disse diagrammer har brug for regelmæssige ændringer, eller de bliver kedelige. Målene skal være:

  • øjeblikkelig – for eksempel dagligt
  • mellemliggende – for eksempel ugentligt
  • langvarig – for eksempel tre månedlige

Prøv at fokusere på kun en eller to adfærd ad gangen.

Grib ind tidligt

Hold øje med advarselsskilte. Hvis dit barn ser ud til at blive frustreret, overstimuleret og ved at miste selvkontrol, skal du gribe ind.

Distraher dit barn, hvis det er muligt, ved at tage dem væk fra situationen. Dette kan berolige dem.

Sociale situationer

Hold sociale situationer korte og søde. Inviter venner til at lege, men hold spilletiderne korte, så dit barn ikke mister selvkontrol. Sig ikke mod dette, når dit barn føler sig træt eller sulten, f.eks. Efter en dag i skolen.

Dyrke motion

Sørg for, at dit barn får masser af fysisk aktivitet i løbet af dagen. At gå, springe over og spille sport kan hjælpe dit barn med at slidte og forbedre søvnkvaliteten.

Sørg for, at de ikke gør noget for anstrengende eller spændende tæt på sengetid.

Læs vores side om sundhed og fitness , som indeholder information om, hvordan du bliver aktiv, og hvor meget aktivitet du og dit barn skal gøre.

Spise

Hold øje med, hvad dit barn spiser. Hvis dit barn er hyperaktivt efter at have spist visse fødevarer, som kan indeholde tilsætningsstoffer eller koffein, skal du føre en dagbog om disse og diskutere dem med din læge.

Sengetid

Hold dig til en rutine. Sørg for, at dit barn går i seng på samme tid hver nat og står op på samme tid om morgenen.

Undgå at overstimulere aktiviteter timer før sengetid, såsom computerspil eller ser tv.

Nat

Søvnproblemer og ADHD kan være en ond cirkel. ADHD kan føre til søvnproblemer, hvilket igen kan forværre symptomerne.

Mange børn med ADHD rejser sig gentagne gange efter at have været lagt i seng og har afbrudt søvnmønstre. At prøve en søvnvenlig rutine kan hjælpe dit barn og gøre sengetid mindre af en slagmark.

Læs mere information om oprettelse af et sengetidsritual for bedre søvn .

Hjælp i skolen

Børn med ADHD har ofte problemer med deres adfærd i skolen, og tilstanden kan påvirke et barns akademiske fremskridt negativt.

Tal med dit barns lærere eller deres skoles koordinator for specialundervisning (SENCO) om enhver ekstra støtte, dit barn måtte have brug for.

Voksne med ADHD

Hvis du er voksen med ADHD, kan du finde følgende råd nyttige:

Læs om at leve med ADHD på webstedet AADD-UK . AADD-UK er en velgørenhedsorganisation specielt til voksne med ADHD.

AADD-UK har også en liste over støttegrupper i hele Storbritannien, inklusive grupper for voksne, forældre og plejere.