Myositis (polymyositis og dermatomyositis)

Myositis er en sjælden tilstand, der påvirker musklerne. Udtrykket myositis betyder “betændelse i musklerne”.

De vigtigste tegn er muskelsvaghed, smertefulde eller ømme muskler, tripping eller fald og ekstrem træthed efter at have gået eller stående. Hvis du har nogle af disse symptomer, skal du kontakte din læge.

Myositis skyldes normalt et underliggende problem med immunsystemet, hvor det fejlagtigt angriber sundt væv.

Typer af myositis

Der er forskellige typer myositis, som alle påvirker musklerne, herunder:

Den britiske baserede velgørenhedsorganisation, Myositis UK, har flere oplysninger om de forskellige typer myositis .

Se nedenfor for mere detaljerede oplysninger om polymyositis og dermatomyositis, de to mest almindelige typer myositis.

Der er mindst tre forskellige mønstre, der kan forekomme hos mennesker med myositis. Nogle mennesker har:

  • alvorlige symptomer (akut myositis), der kan slå sig ned om et til to år
  • længerevarende eller vedvarende symptomer (kronisk vedvarende sygdom)
  • symptomer, der har tendens til at komme og gå (recidiverende sygdom)

Symptomer på polymyositis

Polymyositis påvirker mange forskellige muskler, især omkring nakke, skuldre, ryg, hofter og lår.

Symptomer inkluderer:

Muskelsvagheden kan variere fra uge til uge eller måned til måned, selvom den har tendens til støt at blive værre uden behandling.

Det kan være svært for dig at komme op fra en stol, klatre op ad trapper, løfte genstande og kamme dit hår. Muskelsvagheden kan blive så alvorlig, at selv det kan være svært at tage en kop te.

Hvis dine nakkemuskler er påvirket, kan det være svært for dig at holde hovedet op. Hvis din hals eller brystmuskler er påvirket, kan du også have vejrtræknings- og synkebesvær .

Symptomer på dermatomyositis

Dermatomyositis påvirker også musklerne, og symptomerne ligner dem af polymyositis. Men derudover er der også et markant udslæt.

Inden muskelsymptomerne opstår, vises der ofte et rødt eller lilla-farvet udslæt i ansigtet (øjenlåg, næse og kinder), ryg, øvre bryst, albuer, knæ og knoer.

Billede af dermatomyositis udslæt

Kredit:

VIDENSKAB FOTO BIBLIOTEK


Udslæt kan være kløende eller smertefuldt, og du kan også få hårde klumper af væv under huden kaldet calcinosis.

Diagnosticering af myositis

Din læge vil spørge dig om dine symptomer og undersøge dig. Hvis de tror, du muligvis har myositis, skal du have nogle tests for at hjælpe med at udelukke andre tilstande med lignende symptomer.

Test, du måtte have, inkluderer:

  • blodprøver – for at kontrollere for forhøjede niveauer af enzymer og antistoffer i dit blod
  • muskel- eller hudbiopsi – en lille prøve af muskelvæv og / eller hud kan tages, så den kan undersøges for betændelse, skader og andre abnormiteter
  • magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) – moderne scannere er i stand til nøjagtigt at registrere omfanget af inflammatoriske ændringer i musklerne og skelne områder med ægte betændelse fra andre områder i nærheden, hvor muskelfibre er blevet erstattet af fedt eller fibrøst væv
  • elektromyografi (EMG) – en lille nåleformet elektrode indsættes gennem din hud og ind i din muskel ved hjælp af lokalbedøvelse til at registrere de elektriske signaler fra nerveender i dine muskler; et unormalt mønster af elektrisk aktivitet kan indikere, at du har polymyositis eller dermatomyositis

Behandling af myositis

Motion og fysioterapi

Du skal være meget forsigtig med at træne, hvis du har alvorlige symptomer på myositis, såsom svære muskelsmerter og svaghed. De fleste specialister anbefaler ikke at træne i denne periode.

Det er dog meget vigtigt at opretholde blid muskel- og ledbevægelse, især i tilfælde hvor myositis udvikler sig i barndommen. Dette sikrer, at leddene, der bevæges af musklerne ikke bliver stive og indtager en fast position.

Da tilstanden bringes under kontrol, kan et blidt træningsprogram startes og gradvist øges efter råd fra en fysioterapeut.

Steroid medicin

Steroider er den vigtigste type medicin, der bruges til behandling af polymyositis og dermatomyositis. De kan omfatte:

  • steroidcremer – som kan bruges til at behandle de berørte områder af huden ved dermatomyositis
  • højere doser steroidtabletter, hvis der er alvorlig muskelsvaghed

Høje doser steroider kan forårsage bivirkninger som vægtøgning, forhøjet blodtryk , diabetes , grå stær (uklare pletter i øjenlinsen) og osteoporose (svækkede knogler).

Læs mere om bivirkningerne ved steroidmedicin .

Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs)

Hvis betændelsen i dine muskler blusser op, kan din læge ordinere et sygdomsmodificerende antireumatisk lægemiddel (DMARD).

DMARDs, såsom azathioprin, methotrexat, cyclophosphamid eller mycophenolat, undertrykker dit immunsystem og hjælper med at reducere inflammation.

Disse medikamenter virker langsomt, men på lang sigt kan dosis af steroider reduceres sammen med deres bivirkninger.

Intravenøs immunoglobulinbehandling

Intravenøs immunoglobulinbehandling kan være nødvendig i meget alvorlige tilfælde af myositis, hvor alvorlig muskelsvaghed forårsager livstruende åndedræts- eller synkeproblemer.

Det involverer at have en injektion af normale antistoffer fra doneret blod. Dette ændrer midlertidigt den måde, dit immunsystem fungerer på.

Intravenøs immunoglobulinbehandling kan medføre en hurtig forbedring af symptomerne på myositis, men det er meget dyrt, og fordelene varer normalt kun et par uger.

Derfor er det ikke egnet som en langvarig behandling og bruges normalt kun til behandling af mennesker, der er alvorligt syge, mens de venter på, at andre behandlinger fungerer.

Biologiske terapier

Det antages, at biologiske terapier, som er meget anvendte til behandling af tilstande som reumatoid arthritis og psoriasisartritis , også kan spille en rolle i styring af myosit hos mennesker, hvis symptomer ikke reagerer på konventionelle steroider og immunsuppressiv medicin.

For eksempel er rituximab en biologisk medicin, der hjælper med at reducere betændelse, der for nylig er blevet godkendt til behandling af myositis. Det gives ved intravenøs infusion (direkte i en vene gennem en intravenøs linje, nål eller kateter) ved to lejligheder med to ugers mellemrum og kan gentages måneder eller år senere.

Outlook

De fleste mennesker med myositis reagerer på en kombination af steroid- og immunsuppressiv terapi sammen med nøje kontrolleret træning.

Steroider er ofte nødvendige i meget lave doser i flere år såvel som immunsuppressiv medicin. Dette kan føre til en øget risiko for infektion, som i de fleste tilfælde let kan håndteres med antibiotika, hvis det bliver et problem.

Komplikationer af myositis

Nogle mennesker med myositis reagerer mindre godt på behandlingen og finder, at tilstanden i væsentlig grad påvirker deres daglige aktiviteter og livskvalitet. Men at fortsætte med at træne hjælper normalt med at forbedre muskelstyrken.

Hvis du har svær myositis, kan du udvikle vejrtræknings- og synkeproblemer. Tal- og sprogterapi kan anbefales, hvis du har problemer med at synke, eller hvis det påvirker din evne til at kommunikere.

I sjældne tilfælde kan myositis være forbundet med kræft , og du kan blive tilbudt test for at kontrollere kræft.

Hjælp og support

Myositis UK yder yderligere information, hjælp og support til personer, der er diagnosticeret med myositis og deres familier.

Myositis Association (of America) giver også oplysninger om polymyositis og dermatomyositis.