Mundkræft – Behandling

Hvis der findes mundkræft tidligt, kan der anvendes kirurgi, som har stor chance for at helbrede kræften, så den ikke kommer tilbage.

Derfor bør du rapportere eventuelle ændringer i munden til en tandlæge og læge, hvis de ikke bliver bedre efter 3 uger.

Ved avanceret mundkræft skal du have behandling med kirurgi, strålebehandling og medicin over en periode på mindst 4 måneder.

Dit behandlingshold

Mundkræft kan påvirke strukturer i kroppen, der er vigtige for vejrtrækning, spisning, synke og tale. Det kan også påvirke dit udseende.

Ud over at blive behandlet af en kirurg og en læge, der er specialiseret i kræft (kliniske onkologer), kan du også se en diætist, logoped og tandlæge.

Du får normalt også støtte fra en sygeplejerske, der har specialiseret sig i kræft i hoved og hals (specialist i klinisk sygeplejerske).

At blive diagnosticeret med kræft kan forårsage stress og angst for dig og din familie. På nogle hospitaler vil en psykolog være tilgængelig til at yde support, hvis du har brug for dem.

Hvis problemer med at synke midlertidigt gør det vanskeligt for dig at få den ernæring, du har brug for gennem munden, kan det være nødvendigt at få et rør indsat gennem næsen og føres ned i din mave (nasogastrisk rør).

Hvis problemet sandsynligvis er langvarigt, vil en læge, der har specialiseret sig i mave- og tarmtilstande (gastroenterolog) eller en radiolog, indsætte et rør direkte i din mave (gastrostomi).


Din behandlingsplan

Din behandling af mundkræft afhænger af:

Hvis kræften ikke har spredt sig ud over munden eller den del af din hals bag på munden (oropharynx), kan en komplet kur være mulig ved kirurgi alene.

Hvis kræften er stor eller har spredt sig til din nakke, kan det være nødvendigt med en kombination af kirurgi, strålebehandling og kemoterapi .

Dine læger vil anbefale din behandling med hjælp og råd fra hele dit plejeteam, men den endelige beslutning vil være din.

Inden du går på hospital for at diskutere din behandling, kan du finde det nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille specialist.

For eksempel kan det være en god idé at finde ud af fordelene og ulemperne ved en bestemt behandling.

Inden behandlingen begynder

Strålebehandling gør tænderne mere følsomme og sårbare over for infektion, så du får en fuld tandundersøgelse, og alt nødvendigt tandarbejde vil blive udført inden behandlingen begynder.

Hvis du ryger eller drikker, vil stoppe øge chancerne for, at din behandling bliver vellykket.

Din læge og din specialiserede sygeplejerske kan give dig råd og support til at hjælpe dig med at holde op med at ryge og skære ned på alkohol .

Kirurgi

Målet med kirurgi for mundkræft er at fjerne alt berørt væv og samtidig minimere skader på resten af munden.

Hvis kræften er fremskreden, kan det være nødvendigt at fjerne en del af din mundforing og i nogle tilfælde ansigtshud. Dette kan udskiftes ved hjælp af hud taget fra andre steder på din krop, såsom din underarm eller bryst (et hudtransplantat).

Hvis din tunge er påvirket, skal en del af den fjernes, kaldet en delvis glossektomi.

Tungen kan lade sig helbrede alene – det tager normalt 3 til 4 uger – eller det kan være nødvendigt at rekonstruere det ved hjælp af podet væv.

Hvis kræften er invaderet dybt ind i dit kæbeben, skal den berørte del af kæben fjernes.

Kirurger bruger nu en kompleks teknologi kaldet 3D-udskrivning til at planlægge genopbygningen, så erstatningsknoglen matcher den fjernede knogle næsten nøjagtigt.

Den podede knogle holdes i live ved forsigtigt at forbinde små arterier og vener under et mikroskop (mikrovaskulær kirurgi). Dette øger operationens længde.

Ben og muskler, der bruges til denne udskiftning, tages normalt fra underbenet, hofte- eller skulderbladet. Tandimplantater kan ofte sættes i den nye knogle, så der kan laves tandbroer til erstatning af mistede tænder.

Lejlighedsvis kan det være nødvendigt at fjerne andre knogler, såsom kindben, for at slippe af med kræften fuldstændigt.

Disse kan erstattes med knogler fra andre dele af din krop, eller en specialtandlæge kan fremstille en omfattende protese kaldet en obturator, der holder kinden udefra for at give et relativt normalt udseende.

Under operationen kan din kirurg også fjerne lymfeknuder nær stedet for den oprindelige tumor. Dette gøres ofte som en forebyggende foranstaltning, hvis de indeholder et lille antal kræftceller, der ikke kan detekteres på nogen scanninger.

Tanken om at få rekonstruktiv ansigtskirurgi kan være bekymrende. Din kirurg skal forklare operationen for dig i detaljer og besvare eventuelle spørgsmål, du har.

Det kan også være nyttigt at tale med andre mennesker, der har haft den samme operation.

Dit plejeteam kan give dig kontaktoplysninger for organisationer, såsom Saving Faces , der tilbyder hjælpelinjer eller støttegrupper til mennesker med mundkræft.

Strålebehandling

Strålebehandling bruger doser af stråling til at dræbe kræftceller.

I mundkræft bruges det normalt efter operationen for at forhindre, at kræften vender tilbage.

I hals kræft er det ofte den første behandling, der gives, i kombination med kemoterapi medicin (kemoradioterapi).

Behandlingen gives normalt hver dag i løbet af 6 uger afhængigt af kræftens størrelse og hvor langt den har spredt sig.

Ud over at dræbe kræftceller kan strålebehandling også påvirke sundt væv.

Bivirkningerne ved strålebehandling inkluderer:

Eventuelle bivirkninger overvåges af dit plejeteam og behandles, hvor det er muligt.

Bivirkningerne ved strålebehandling kan være foruroligende, men mange af dem forbedres, når strålebehandling er afsluttet.

Intern strålebehandling

Intern strålebehandling, også kendt som brachyterapi, kan bruges til behandling af tidligt kræft i tungen.

Det indebærer at placere radioaktive implantater direkte i tumoren, efter at du har fået en generel bedøvelse .

Implantaterne bliver efterladt i 1 til 8 dage, i hvilket tidsrum kræftcellerne får en meget højere dosis stråling end resten af munden.

Besøg af venner og familie skal begrænses på grund af strålingen. Gravide kvinder og børn kan ikke besøge dig.

De radioaktive implantater får din mund til at blive hævet, og du vil opleve smerte 5 til 10 dage efter, at implantaterne er fjernet.

Kemoterapi

Kemoterapi bruges undertiden i kombination med strålebehandling, hvis kræften er udbredt, eller hvis det antages, at der er en betydelig risiko for, at kræften vender tilbage.

Kemoterapi bruger kraftige kræftdræbende lægemidler, der beskadiger kræftcellernes DNA og afbryder deres evne til at reproducere.

Ud over at dræbe kræftceller kan kemoterapi også påvirke sundt væv.

Bivirkninger af kemoterapi er almindelige og inkluderer:

  • træthed (træthed)
  • ondt i munden
  • mavesår
  • føler og er syg
  • hårtab
  • høre- og balanceproblemer
  • nyreproblemer
  • følelsesløshed og ømhed i hænder og fødder

Disse bivirkninger stopper normalt, når behandlingen er afsluttet.

Kemoterapi svækker også dit immunforsvar og gør dig mere sårbar over for infektion.

Cetuximab

Cetuximab er en ny type medicin, kaldet en målrettet terapi, som undertiden bruges i stedet for standard kemoterapi til behandling af mundkræft.

Det forårsager ikke alle bivirkningerne ved standard kemoterapi og bruges normalt i kombination med strålebehandling.

Cetuximab målretter proteiner på overfladen af kræftceller, kendt som epidermale vækstfaktorreceptorer. Disse receptorer hjælper kræften med at vokse. Ved at målrette mod dem forhindrer cetuximab, at kræften spredes.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) fastslog, at cetuximab i de fleste tilfælde ikke udgør en omkostningseffektiv behandling og har anbefalet, at det kun bruges til mennesker, der er:

  • i en god helbredstilstand og sandsynligvis vil få et godt helbred, hvis de behandles
  • ude af stand til at få kemoterapi af medicinske årsager – for eksempel fordi de har en nyresygdom eller er gravide

Hudreaktioner forekommer ofte i de første 3 uger af behandlingen med cetuximab. Ca. 8 ud af 10 (80%) personer, der har cetuximab, er berørt. Et acne-lignende udslæt er den mest almindelige type hudreaktion.


Fotodynamisk terapi (PDT)

Fotodynamisk terapi (PDT) kan anbefales, hvis du har mundskader, der er tæt på at blive kræft, eller hvis kræft er i et meget tidligt stadium og kun findes på overfladen af din mund. Imidlertid er dens hærdningshastighed endnu ikke sammenlignet med konventionel behandling.

PDT kan også bruges til midlertidigt at kontrollere kræft, hvor det er besluttet, at yderligere konventionel behandling ikke vil give en kur eller fordel.

PDT indebærer at tage et lægemiddel, der gør al din hud og andet væv følsomt over for lysets virkninger. Kræftvævet bliver endnu mere følsomt.

Efter modtagelse af medicinen rettes lyset mod kræften ved hjælp af lasere. Dette ødelægger overfladen af kræften og noget mundforing ved siden af det.

Du skal opholde dig i et mørkt rum i 7 dage uden noget lys overhovedet, inklusive intet tv og intet sengelys. Hvis du overhovedet udsættes for lys over denne periode, vil du udvikle alvorlig forbrænding af din hud.