MR-scanning – hvordan det udføres

En magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) er en smertefri procedure, der varer 15 til 90 minutter, afhængigt af størrelsen på det område, der scannes, og antallet af billeder, der tages.

Før scanningen

På dagen for din MR-scanning skal du være i stand til at spise, drikke og tage enhver medicin som normalt, medmindre du bliver anbefalet andet.

I nogle tilfælde kan du blive bedt om ikke at spise eller drikke noget i op til 4 timer før scanningen, og nogle gange kan du blive bedt om at drikke en temmelig stor mængde vand på forhånd. Dette afhænger af det område, der scannes.

Når du ankommer til hospitalet, bliver du normalt bedt om at udfylde et spørgeskema om din sundheds- og sygehistorie. Dette hjælper det medicinske personale med at sikre, at du har scanningen sikkert.

Læs mere om, hvem der kan og ikke kan foretage en MR-scanning .

Når du har udfyldt spørgeskemaet, bliver du normalt bedt om at give dit underskrevne samtykke til, at scanningen fortsætter.

Da MR-scanneren producerer stærke magnetfelter, er det vigtigt at fjerne metalgenstande fra din krop.

Disse inkluderer:

  • ure
  • smykker, såsom øreringe og halskæder
  • piercinger, såsom øre-, brystvorte- og næseringe
  • proteser (falske tænder)
  • høreapparater
  • parykker (nogle parykker indeholder spor af metal)

Eventuelle værdigenstande kan normalt opbevares i et sikkert skab.

Afhængigt af hvilken del af din krop der scannes, kan det være nødvendigt at bære en hospitalskjole under proceduren.

Hvis du ikke har brug for en kjole, skal du bære tøj uden metal lynlåse, fastgørelseselementer, knapper, bøjle (bh’er), bælter eller spænder.

Kontrastfarve

Nogle MR-scanninger involverer at have en injektion af kontrastfarvestof. Dette får visse væv og blodkar til at dukke op tydeligere og mere detaljeret.

Nogle gange kan kontrastfarvestoffet forårsage bivirkninger, såsom:

  • føler eller er syg
  • hududslæt
  • hovedpine
  • svimmelhed

Disse bivirkninger er normalt milde og varer ikke meget længe.

Det er også muligt for kontrastfarvestof at forårsage vævs- og organskader hos mennesker med svær nyresygdom .

Hvis du har en historie med nyresygdom, kan du få en blodprøve for at bestemme, hvor godt dine nyrer fungerer, og om det er sikkert at fortsætte med scanningen.

Du bør fortælle personalet, hvis du har haft allergiske reaktioner eller problemer med blodkoagulation, inden du får injektionen.

Anæstesi og beroligende midler

En MR-scanning er en smertefri procedure, så anæstesi (smertestillende medicin) er normalt ikke nødvendigt.

Hvis du er klaustrofobisk, kan du bede om et mildt beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af. Du bør spørge din læge eller konsulent i god tid inden scanningen foretages.

Hvis du beslutter dig for at have et beroligende middel under scanningen, skal du sørge for, at en ven eller et familiemedlem kører dig hjem bagefter, da du ikke kan køre i 24 timer.

Babyer og småbørn kan få generel bedøvelse, før de foretager en MR-scanning.

Dette er fordi det er meget vigtigt at forblive stille under scanningen, hvilket babyer og små børn ofte ikke kan gøre, når de er vågen.

Under scanningen

En MR-scanner er en kort cylinder, der er åben i begge ender. Du vil ligge på en motoriseret seng, der bevæges inde i scanneren.

Du kommer ind i scanneren enten først eller først, afhængigt af den del af din krop, der scannes.

I nogle tilfælde kan en ramme placeres over den kropsdel, der scannes, såsom hoved eller bryst.

Denne ramme indeholder modtagere, der opfanger de signaler, der sendes ud af din krop under scanningen, og det kan hjælpe med at skabe et billede af bedre kvalitet.

En computer bruges til at betjene MR-scanneren, som er placeret i et andet rum for at holde den væk fra det magnetfelt, der genereres af scanneren.

Radiografen betjener computeren, så de vil også være i et separat rum for dig.

Men du vil være i stand til at tale med dem, normalt gennem en samtaleanlæg, og de vil altid kunne se dig på en tv-skærm.

En ven eller et familiemedlem kan få lov til at bo hos dig, mens du scanner. Børn kan normalt have en forælder med sig.

Enhver, der bliver hos dig, bliver spurgt, om de har en pacemaker eller andre metalgenstande i deres krop.

De bliver også nødt til at følge de samme retningslinjer for tøj og fjernelse af metalgenstande.

For at undgå, at billederne bliver slørede, er det meget vigtigt at holde den del af din krop, der scannes, stadig igennem hele scanningen, indtil radiografen beder dig om at slappe af.

En enkelt scanning kan tage fra et par sekunder til 3 eller 4 minutter. Du kan blive bedt om at holde vejret under korte scanninger.

Afhængigt af størrelsen på det område, der scannes, og hvor mange billeder der tages, tager hele proceduren 15 til 90 minutter.

MR-scanneren afgiver kraftige tappelyde på bestemte tidspunkter under proceduren. Dette er den elektriske strøm i scannerspolerne, der tændes og slukkes. Du får ørepropper eller hovedtelefoner til at bære.

Du kan normalt lytte til musik gennem hovedtelefoner under scanningen, hvis du vil, og i nogle tilfælde kan du medbringe din egen CD.

Du flyttes ud af scanneren, når scanningen er slut.

Efter scanningen

En MR-scanning udføres normalt som en ambulant procedure. Det betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Efter scanningen kan du straks genoptage normale aktiviteter. Men hvis du har haft et beroligende middel, skal en ven eller en slægtning tage dig hjem og blive hos dig de første 24 timer.

Det er ikke sikkert at køre, betjene tunge maskiner eller drikke alkohol i 24 timer efter et beroligende middel.

Din MR-scanning skal studeres af en radiolog (en læge, der er uddannet i at fortolke scanninger og røntgenbilleder) og muligvis drøftes med andre specialister.

Dette betyder, at det er usandsynligt, at du får resultaterne af din scanning med det samme.

Radiologen sender en rapport til den læge, der arrangerede scanningen, som vil diskutere resultaterne med dig.

Det tager normalt en uge eller to, før resultaterne af en MR-scanning kommer igennem, medmindre de er presserende nødvendige.