Lungekræft – At leve med

Lungekræft kan påvirke din hverdag på forskellige måder, afhængigt af hvilket stadium det er i og den behandling, du har.

Selvom ikke alle disse trin fungerer for alle, er der flere måder, du kan finde støtte til at hjælpe dig med at klare:

  • tale med dine venner og familie
  • tale med andre mennesker i samme situation
  • vide om din tilstand
  • prøv ikke at gøre for meget
  • tag tid til dig selv

Lungekræft specialist sygeplejersker

Dit specialistteam skal have mindst 1 specialist i lungecancer sygeplejerske (CNS), der arbejder med dem. Bed din læge om at sørge for, at du kommer til en specialist sygeplejerske, der kan støtte dig og give information om andre kilder til rådgivning og support. De har også et kontaktnummer, så du kan ringe til dem senere, hvis du har spørgsmål.

Vil du vide mere?

Åndenød

Åndenød er almindelig hos mennesker, der har lungekræft, hvad enten det er et symptom på tilstanden eller en bivirkning af behandlingen.

I mange tilfælde kan åndenød forbedres med nogle enkle foranstaltninger såsom:

  • trækker vejret langsomt ind gennem næsen og ud gennem munden (efter behandling af lungekræft kan du se en fysioterapeut, der kan lære dig nogle enkle åndedrætsøvelser).
  • gøre de daglige aktiviteter lettere – for eksempel ved at bruge en vogn, når du handler eller holder ting, du ofte har brug for nedenunder, så du ikke behøver at gå regelmæssigt op og ned ad trappen.
  • ved hjælp af en ventilator til at lede kølig luft mod dit ansigt.
  • spise mindre og hyppigere måltider og tage mindre mundfuld.

Hvis foranstaltninger som disse ikke er nok til at kontrollere din åndenød, kan du få brug for yderligere behandling. Der er medicin, der kan hjælpe med at forbedre åndenød. Hjem iltbehandling kan være en mulighed i alvorlige tilfælde.

Hvis åndenød er forårsaget af en anden tilstand, såsom en brystinfektion eller væskeansamling omkring lungerne (pleural effusion), kan behandling af dette hjælpe din vejrtrækning.

Vil du vide mere?

Smerte

Nogle mennesker med lungekræft har smerter, mens andre aldrig har nogen.

Smerter er ikke relateret til kræftens sværhedsgrad – det varierer fra person til person. Hvad der forårsager kræftpine forstås ikke grundigt, men der er måder at behandle det på, så smerten kan kontrolleres.

Mennesker med avanceret lungekræft kan have brug for behandling af smerter, når deres kræft skrider frem. Dette kan være en del af palliativ pleje og leveres ofte af læger, sygeplejersker og andre medlemmer af et palliativt plejeteam. Du kan have palliativ pleje hjemme, på hospitalet, på et hospice eller andet plejecenter.

Vil du vide mere?

Følelsesmæssige effekter og relationer

At have kræft kan føre til en række følelser. Disse kan omfatte chok, angst, lindring, tristhed og depression.

Folk håndterer alvorlige problemer på forskellige måder. Det er svært at forudsige, hvordan det at leve med kræft vil påvirke dig.

At være åben og ærlig om, hvordan du har det, og hvad din familie og venner kan gøre for at hjælpe dig, kan bringe andre til ro. Men føl dig ikke genert over at fortælle folk, at du har brug for lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Vil du vide mere?

Tal med andre

Din CNS eller din praktiserende læge kan muligvis berolige dig, hvis du har spørgsmål, eller det kan være nyttigt at tale med en uddannet rådgiver, psykolog eller telefonhjælper. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Det kan være nyttigt at tale om din oplevelse af lungekræft med andre i en lokal støttegruppe. Patientorganisationer har lokale grupper, hvor du kan møde andre mennesker, der er blevet diagnosticeret med lungekræft og har haft behandling.

Hvis du har depression , skal du tale med en læge, så de kan give dig råd og støtte.

Vil du vide mere?

Penge og økonomisk støtte

Hvis du er nødt til at reducere eller stoppe arbejdet på grund af kræft, kan du finde det svært at klare økonomisk. Hvis du har kræft, eller hvis du plejer en person med kræft, kan du have ret til økonomisk støtte.

Det er en god ide at finde ud af, hvilken hjælp der er tilgængelig for dig kort efter din diagnose. Du kan bede om at tale med socialrådgiveren på dit hospital, som kan give dig mere information.

Gratis recepter

Mennesker, der behandles for kræft, kan ansøge om et fritagelsescertifikat, der giver dem gratis recept på al medicin, herunder behandling af ikke-relaterede tilstande.

Certifikatet er gyldigt i 5 år, og du kan ansøge om et certifikat ved at tale med en læge eller kræft specialist.

Vil du vide mere?

Palliativ pleje

Hvis lungekræft ikke kan helbredes, og du har mange foruroligende symptomer, kan din læge og dit specialteam give dig støtte og smertelindring. Dette kaldes palliativ pleje. Support er også tilgængelig for din familie og venner.

Efterhånden som kræften skrider frem, skal din læge arbejde sammen med dig for at etablere en klar ledelsesplan baseret på dine (og din plejers) ønsker. Dette inkluderer, om du foretrækker at gå på hospital, et hospice eller blive passet derhjemme, når du bliver mere syg.

Det vil tage hensyn til, hvilke tjenester der er tilgængelige for dig lokalt, hvad der er klinisk tilrådeligt og dine personlige forhold.

Vil du vide mere?