Hjem iltbehandling

Hjem iltbehandling indebærer indånding af luft, der indeholder mere ilt end normalt fra en cylinder eller maskine i dit hjem.

Det kan ordineres, hvis du har en hjerte- eller lungesygdom, der forårsager lave iltniveauer i dit blod.

Du kan tage ilt på en række måder ved hjælp af en:

 • rør placeret under din næse (næsekanyle)

 • ansigtsmaske placeret over din næse og mund

 • rør placeret i munden og ned ad luftrøret

Røret eller masken er fastgjort til en ventilatormaskine.

Hvordan iltbehandling i hjemmet kan hjælpe

Hvis du har en sundhedsmæssig tilstand, der forårsager lave iltniveauer i dit blod, kan du føle dig åndeløs og træt, især efter at have gået eller hostet. Væske kan også opbygges omkring dine ankler.

Åndedræt med ilt øger mængden af ilt i dit blod.

Dette gør det lettere at udføre aktiviteter, der ellers kan være vanskelige, og hjælper med at reducere dine symptomer.

Iltbehandling hjælper også med at forhindre skader på hjerte og hjerne, som kan være forårsaget af lave iltniveauer i blodet.

Det kan hjælpe mennesker med en række sundhedsmæssige forhold, såsom:

Mennesker, der har iltbehandling, har forskellige krav. For eksempel har du muligvis kun brug for ilt i korte perioder om dagen, når du går omkring (ambulant ilt) , eller du har muligvis brug for det i længere perioder om dagen og natten.

Når iltbehandling ikke skal bruges

Iltbehandling bør ikke bruges til at lindre åndenød, hvis dine iltniveauer er normale.

Dette skyldes, at det kan nedsætte dit konditionsniveau og forårsage en forsinkelse i at finde ud af, hvad der gør dig åndeløs.

Oxygenterapi vurdering

Hvis du har en langvarig tilstand, og din læge mener, at iltbehandling kan være nyttigt, bliver du bedt om at besøge din nærmeste iltklinik for en vurdering.

Mængden af ilt i dit blod måles ved at tage en blodprøve fra din øreflip eller håndled eller ved at fastgøre en sensor til din finger (en pulsoximetritest).

Du kan også blive bedt om at trække vejret ind i en enhed kaldet spirometer under en lungefunktionstest . Regelmæssig iltbehandling kan anbefales, hvis dit iltniveau i blodet er lavt.

Hvis du beslutter dig for at få iltbehandling derhjemme, hjælper en sundhedspersonale på klinikken dig med at finde ud af, hvor meget ilt du har brug for, og hvor længe. De vil også diskutere de forskellige måder, du kan tage det på.

Når du har aftalt dette med klinikken, udfylder de en iltbestillingsformular til dig. Det svarer til en recept og sendes til firmaet, der leverer dit ilt og udstyr.

Du bliver bedt om at udfylde en tilladelsesformular plus en formular, der stiller en række sikkerhedsrelaterede spørgsmål, f.eks. Om du har haft fald for nylig. Formularerne er nødvendige for at sikre, at der installeres ilt i dit hjem på den sikreste måde.

Ilteklinikeren skal dele nogle oplysninger om dine behov med og andre nøgleorganisationer, herunder iltleverandøren i hjemmet, din lokale brand- og redningstjeneste og din eludbyder.

En ingeniør besøger dit hjem for at installere udstyret, kontrollere, at det fungerer korrekt, og forklare, hvordan det bruges. De udfører også en risikovurdering og giver dig andre vigtige oplysninger, såsom hvordan du bestiller iltpåfyldning.

Store iltflasker

Oxygenflasker vil sandsynligvis blive ordineret, hvis du kun har brug for ilt i korte perioder for at lindre anfald af åndenød efter en sygdom.

Oxygen indåndes gennem en ansigtsmaske eller et blødt rør, der er indsat i din næse (næsekanyle). Du kan tale, spise og drikke, mens du bruger en næsekanyle.

Brug af iltflasker bør regelmæssigt gennemgås, og behandlingen bør stoppes, hvis iltniveauerne i blodet er vendt tilbage til det normale.

Oxygen koncentrator maskine

En iltkoncentratormaskine er velegnet, hvis du har fordel af at have ilt i mange timer om dagen, også mens du sover. Det sikrer, at du har en iltkilde, der aldrig løber tør.

Maskinen er ca. 75 cm (2,5 fod) høj og tilsluttes en stikkontakt. Det filtrerer ilt fra luften i rummet og leverer det gennem plastrør til en maske eller næsekanyle.

Lange slanger kan fastgøres omkring gulvet eller fodpanelet i dit hus med to punkter, hvor du kan “tilslutte” iltforsyningen. Når maskinen er installeret, vil ingeniøren eller sygeplejersken diskutere længden på den nødvendige slange.

Maskinen er meget stille og kompakt. Ingeniøren forklarer, hvordan du bruger det, og besvarer eventuelle spørgsmål, du har.

En iltcylinder med sikkerhedskopi leveres, hvis der er et problem med iltmaskinen, eller der er strømafbrydelse. Regelmæssig vedligeholdelseskontrol udføres også for at sikre, at koncentratoren altid fungerer korrekt.

Bærbar (ambulant) ilt

Det kan være muligt at bruge en lille, bærbar iltcylinder uden for dit hjem. Dette kaldes bærbart ilt eller ambulant ilt.

Du skal vurderes for at se, om du er i stand til at bruge bærbar ilt, og om det sandsynligvis vil være gavnligt.

Bærbare cylindre kan levere ilt ved en lang række strømningshastigheder. Din ilt sundhedspersonale kan rådgive dig om den iltstrøm, du har brug for. Regulatorer eller konserveringsudstyr kan monteres på din cylinder, så den holder længere.

Når de er fulde, vejer bærbare iltflasker lidt over 2,3 kg (5 kg) og holder lige under to timers ilt (med en hastighed på 2 liter i minuttet).

På ferie

Så længe du er godt nok til at rejse, og du planlægger på forhånd, skal du være i stand til at tage på ferie, mens du bruger ilt.

Tal med personalet på din lokale iltklinik så hurtigt som muligt, hvis du overvejer at tage på ferie, især hvis du vil rejse til udlandet.

De kan rådgive dig om, hvad du skal gøre for at være sikker, mens du er væk. For eksempel skal du tage din sædvanlige medicin og en kopi af din iltbestillingsformular til hjemmet.

Inden du rejser, skal du fortælle rejsefirmaet, at du bruger ilt, da de muligvis skal foretage visse arrangementer på forhånd. Rejseforsikring er afgørende.

Hvis du skal på ferie i Storbritannien, skal du tale med din iltleverandør for at se om det er muligt for ilt at blive leveret til din destination. Prøv at give dem så meget varsel som muligt.

British Lung Foundation-webstedet har flere oplysninger og råd om, hvordan man tager på ferie med en lungesygdom . Du kan også læse mere om, hvad du skal overveje, inden du rejser .

Sikkerhedsanvisninger

Oxygen er en brandfare, så du skal tage forholdsregler, hvis du bruger ilt derhjemme.

For eksempel:

 • lad aldrig nogen ryge, mens du bruger ilt
 • Hold ilt mindst 6 meter væk fra ild eller varmekilder, såsom gaskomfurer og gasvarmer
 • Brug ikke brandfarlige væsker, såsom rengøringsvæske, fortyndermaling eller aerosoler, mens du bruger ilt
 • Brug ikke oliebaserede blødgøringsmidler, såsom vaselin, når du bruger ilt
 • installer brandalarmer og røgdetektorer i dit hjem og sørg for, at de fungerer
 • informer dit lokale brandvæsen om, at du har ilt derhjemme
 • Hold iltflasker lodret for at forhindre, at de beskadiges

Hjem iltleverandører

Der er fire virksomheder i England, der leverer ilttjenester til hjemmet til . Hver dækker et bestemt geografisk område.

Din iltbehandlingsklinik vil organisere din iltforsyning fra en af nedenstående leverandører:

 • Luftvæske :
  • 0808 143 1121 til London
  • 0808 143 1122 for nordvest
  • 0808 143 1123 til East Midlands
  • 0808 143 1129 til sydvest
 • Baywater Healthcare : dækker Yorkshire og Humberside, West Midlands og Wales (0800 373 580)
 • BOC : dækker den østlige og nordøstlige del af England og Nordirland (0800136 603)
 • Dolby Vivisol : dækker det sydlige England (0800 917 9840)