Kronisk myeloid leukæmi

Kronisk myeloid leukæmi (CML) er en type kræft, der påvirker de hvide blodlegemer og har tendens til at udvikle sig langsomt over mange år.

Det kan forekomme i alle aldre, men er mest almindeligt hos ældre voksne omkring 60-65 år.

I CML producerer det svampede materiale inde i nogle knogler (knoglemarv) for mange myeloidceller – umodne hvide blodlegemer, der ikke er fuldt udviklede og ikke fungerer korrekt.

CML er forskellig fra andre typer leukæmi, herunder kronisk lymfocytisk leukæmi , akut myeloid leukæmi og akut lymfoblastisk leukæmi .

Symptomer på CML

CML forårsager normalt ikke symptomer i sine tidlige stadier og må kun afhentes under test udført af en anden grund.

Når tilstanden udvikler sig, kan symptomer omfatte:

 • træthed
 • vægttab
 • nattesved
 • ømhed og hævelse i venstre side af din mave
 • føler sig mæt efter små måltider
 • bleg hud og åndenød
 • en høj temperatur
 • blå mærker og blødning let
 • hyppige infektioner
 • knoglesmerter

Hvornår skal man få lægehjælp

Se din læge, hvis du har vedvarende symptomer, som du er bekymret for.

Disse typer symptomer kan have mange forskellige årsager, så det er usandsynligt, at du har CML, men det er en god ide at få dem tjekket ud.

Din læge kan arrangere en blodprøve for at kontrollere mulige årsager til dine symptomer. Hvis dette opdager et problem, kan du blive henvist til en hospitalsspecialist for yderligere tests.

Læs mere om, hvordan CML diagnosticeres .

Behandlinger for CML

Behandling af CML startes normalt med det samme for at hjælpe med at bremse dens progression og holde den under kontrol.

De vigtigste behandlinger for CML er medicin kaldet tyrosinkinasehæmmere, der stopper kræftcellernes vækst og formering. De kan hjælpe med at holde CML under kontrol, hvis de tages livet ud.

Disse lægemidler inkluderer:

 • imatinib tabletter
 • nilotinib kapsler
 • dasatinib tabletter
 • bosutinib tabletter

Der udføres regelmæssige blodprøver for at kontrollere, at medicinen fungerer.

Lejlighedsvis kan det være muligt at få en stamcelletransplantation . Stamceller er celler, der fortsætter med at danne andre typer celler. I dette tilfælde transplanteres stamceller fra din knoglemarv, som kan producere sunde hvide blodlegemer.

En stamcelletransplantation kan potentielt helbrede CML, selvom det er en meget intensiv behandling og i de fleste tilfælde ikke er egnet.

Læs mere om, hvordan CML behandles .

Outlook til CML

CML er en alvorlig og livstruende tilstand, men med introduktionen af nyere tyrosinkinasehæmmere er udsigterne meget bedre nu end de plejede at være.

Det anslås, at omkring 70% af mændene og 75% af kvinderne vil leve i mindst 5 år efter deres diagnose. Yngre voksne har en tendens til at have et bedre udsyn end ældre voksne.

Udsigterne er generelt bedre, jo tidligere CML diagnosticeres.


Årsager til CML

CML er forårsaget af en genetisk ændring (mutation) i stamceller produceret af knoglemarven.

Mutationen får stamcellerne til at producere for mange underudviklede hvide blodlegemer. Det fører også til en reduktion i antallet af andre blodlegemer, såsom røde blodlegemer.

Ændringen involverer DNA-bundter kaldet kromosomer. Inden for hver stamcelle bytter en sektion af DNA fra et kromosom med en sektion fra en anden. Denne ændring er kendt som “Philadelphia-kromosomet”. Læs mere om gener og kromosomer .

Det vides ikke, hvad der får dette til at ske, men det er ikke noget, du er født med, og du kan ikke videregive det til dine børn.

Støttegrupper og velgørenhedsorganisationer

At leve med en alvorlig, langvarig tilstand som CML kan være meget vanskelig.

Det kan være nyttigt at finde ud af så meget som muligt om tilstanden og tale med andre, der er berørt af den.

Følgende støttegrupper og velgørenhedsorganisationer kan tilbyde hjælp og rådgivning til mennesker med CML, deres familier og deres plejere:

Macmillan Cancer Support og Cancer Research UK leverer også CML-information og support.