Kronisk myeloid leukæmi – Diagnose

Nogle tilfælde af kronisk myeloid leukæmi (CML) påvises under blodprøver udført af en anden grund.

Men du bør besøge din læge, hvis du har bekymrende symptomer på CML, såsom vedvarende træthed, usædvanlig blødning eller blå mærker, uforklarligt vægttab eller nattesved.

At se din læge

Din læge vil spørge om dine symptomer og kan udføre en simpel undersøgelse for at kontrollere, om der er andre problemer, såsom hævelse i den ene side af din mave.

De kan også sende en prøve af dit blod til et laboratorium, så det kan kontrolleres for mulige årsager til dine symptomer.

Et meget højt niveau af hvide blodlegemer i dit blod kan være tegn på leukæmi. Hvis dette opdages, vil du blive henvist til en hæmatolog (specialist i blodtilstande) til yderligere test.


Bekræftelse af diagnosen

At bekræfte en diagnose af leukæmi, vil en prøve af din knoglemarv skal fjernes under en procedure, der kaldes en knoglemarvstransplantation biopsi .

Under en biopsi:

  • et hudområde bag på din hofte er bedøvet med lokalbedøvelse
  • en nål bruges til at fjerne en lille prøve af knoglemarv
  • du kan opleve noget ubehag, mens det udføres, men det bør ikke være smertefuldt

Proceduren tager normalt omkring 15 minutter, og du skal normalt ikke være på hospitalet natten over. Du kan have nogle blå mærker og ubehag i et par dage bagefter.

Din knoglemarv kontrolleres for kræftceller, og cellerne analyseres for at identificere, hvilken type leukæmi du har, og hvor avanceret den er.

Dette kan hjælpe dine læger med at bestemme den bedste behandling for dig. Læs om, hvordan CML behandles .