Kronisk myeloid leukæmi – Behandling

Med moderne behandlinger er det ofte muligt at kontrollere kronisk myeloid leukæmi (CML) i mange år. I et lille antal tilfælde kan det være muligt at helbrede det fuldstændigt.

Imatinib

Et lægemiddel kaldet imatinib er nu den vigtigste behandling for CML. Det gives normalt kort efter, at der er stillet en diagnose for at bremse kræftprogressionen og stoppe den i en avanceret fase.

Imatinib virker ved at reducere produktionen af unormale hvide blodlegemer. Det tages som en tablet en gang om dagen.

Bivirkningerne af imatinib er normalt milde og bør forbedres med tiden.

De kan omfatte:

Der udføres regelmæssige blodprøver og lejlighedsvise test af dit knoglemarv for at kontrollere, om behandlingen fungerer. Hvis det virker, vil det normalt blive taget for livet.

Nilotinib

Hvis du ikke kan tage imatinib, eller hvis det ikke virker for dig, kan et lægemiddel kaldet nilotinib i stedet anbefales. Det bruges også undertiden som den første behandling for CML.

Nilotinib virker på samme måde som imatinib og tages som en kapsel to gange om dagen. Hvis blod- og knoglemarvsforsøg viser, at behandlingen fungerer, tages den også normalt for livet.

Almindelige bivirkninger af nilotinib inkluderer:

Hvis bivirkningerne bliver særligt besværlige, hjælper midlertidigt stop af behandlingen normalt med at bringe dem under kontrol. Behandlingen kan derefter genoptages, muligvis i en lavere dosis.

Dasatinib

Hvis du ikke kan tage imatinib eller nilotinib, eller hvis de ikke virker for dig, kan en lignende medicin kaldet dasatinib anbefales.

Dette tages som en tablet en gang om dagen og kan tages for livet, hvis blod- og knoglemarvstest viser, at det fungerer.

Bivirkninger af dasatinib kan omfatte:

 • en øget chance for at opfange infektioner
 • træthed
 • stakåndet
 • diarré
 • hovedpine
 • et udslæt


Bosutinib

Bosutinib er en lignende medicin som imatinib, nilotinib og dasatinib. Det kan anbefales, hvis du ikke kan tage disse medikamenter, eller hvis du har prøvet dem, og de ikke har hjulpet.

Bosutinib tages som en tablet en gang dagligt og kan tages livet ud, hvis blod- og knoglemarvstest viser, at det fungerer.

Almindelige bivirkninger af bosutinib inkluderer:

 • diarré
 • føler og er syg
 • mavesmerter
 • en høj temperatur (feber)
 • et udslæt

For mere information se National Institute for Health and Care Excellence (NICE) retningslinjer for bosutinib til tidligere behandlet kronisk myeloid leukæmi .

Ponatinib

Ponatinib er en lignende medicin som dem, der er nævnt ovenfor, men det anbefales kun til mennesker med en specifik genetisk ændring (mutation) kaldet T315I-mutationen.

Det tages som en tablet en gang om dagen og tages for livet, hvis blod- og knoglemarvstest viser, at det fungerer.

Bivirkninger af ponatinib kan omfatte:

 • en øget risiko for at opfange infektioner
 • træthed
 • stakåndet
 • hovedpine
 • et udslæt
 • smerter i leddene


Kombinationsterapi

I nogle tilfælde kan en kombination af disse lægemidler anbefales. For eksempel kan en kombination af højdosis imatinib, dasatinib og nilotinib anbefales til personer, der ikke reagerede på imatinib med normal dosis.


Kemoterapi

Kemoterapi kan anbefales, hvis du ikke kan tage medicinerne ovenfor, eller hvis CML er kommet videre til et mere avanceret stadium. Det kan også bruges, mens du afventer testresultater for at bekræfte, at du har CML.

Kemoterapi indebærer at tage medicin for at dræbe kræftcellerne. Tabletter bruges normalt først, fordi de har færre og mildere bivirkninger end kemoterapiinjektioner.

Bivirkninger kan omfatte:

 • træthed
 • et udslæt
 • øget sårbarhed over for infektion

Hvis dine symptomer vedvarer eller forværres, kan der anvendes kemoterapiinjektioner. Disse har flere bivirkninger end tabletter, og de har tendens til at være mere alvorlige.

Ud over de ovennævnte bivirkninger kan bivirkninger af kemoterapiinjektioner omfatte:

Bivirkningerne skal forsvinde, når din behandling er afsluttet, selvom der er en risiko for, at infertilitet kan være permanent.

Stamcelle- eller knoglemarvstransplantationer

En stamcelle- eller knoglemarvstransplantation er den eneste mulige kur mod CML, men det er en meget intensiv behandling og er ikke egnet for mange mennesker med sygdommen.

Dette er hvor donerede celler kaldet stamceller (som producerer hvide blodlegemer) transplanteres i din krop, så du begynder at producere sunde hvide blodlegemer.

En stamcelletransplantation involverer:

 • have højdosis kemoterapi og strålebehandling for at ødelægge kræftcellerne i din krop
 • fjernelse af stamceller fra en donors blod eller knoglemarv – dette vil ideelt set være nogen, der er nært beslægtet med dig, såsom et søskende
 • transplantation af donorstamcellerne i en af dine vener

De høje doser kemoterapi og strålebehandling kan lægge en enorm belastning på kroppen og kan forårsage betydelige bivirkninger og livstruende komplikationer.

Transplantationer overvejes generelt kun hos yngre mennesker med CML, mennesker med god generel sundhed og ideelt set dem med et søskende, der kan give en donation, da det er mere sandsynligt, at det vil lykkes i disse tilfælde.

Men i mange tilfælde af CML opvejer de potentielle risici ved transplantation langt de potentielle fordele, især nu hvor behandling med imatinib ofte kan holde tilstanden under kontrol i mange år.

Kliniske forsøg

I Storbritannien er der igangsat en række kliniske forsøg, der sigter mod at finde den bedste måde at behandle leukæmi på. Kliniske forsøg er studier, der bruger nye og eksperimentelle teknikker til at se, hvor godt de fungerer til behandling og muligvis helbredelse af sygdomme.

Du skal være opmærksom på, at der ikke er nogen garanti for, at de teknikker, der studeres i det kliniske forsøg, vil være mere effektive end nuværende behandlinger.

Dit plejeteam vil være i stand til at fortælle dig, om der er kliniske forsøg tilgængelige i dit område, samt forklare fordelene og risiciene.