Kawasaki sygdom – komplikationer

Med hurtig behandling opnår de fleste børn med Kawasaki-sygdom fuld bedring. Men nogle gange kan der opstå komplikationer.

Komplikationerne forbundet med Kawasaki sygdom er hovedsageligt relateret til hjertet.

De opstår som et resultat af den inflammatoriske virkning, som tilstanden har på blodkarrene.

Dette påvirker undertiden blodkar uden for hjertet.

Aneurisme

Betændelse i blodkarrene, der leverer blod til hjertet (kranspulsårer), kan få en del af arterievæggen til at svække.

Når blodet passerer gennem den svækkede del af arterievæggen, får blodtrykket det til at bule udad som en ballon. Dette kaldes en aneurisme .

Dette kan forårsage enten:

  • et hjerteanfald – hvor en del af hjertemusklen dør, fordi den sulter af ilt
  • hjertesygdomme – hvor hjertets blodforsyning er blokeret eller afbrudt

I sjældne tilfælde kan aneurismen sprænge (brud), hvilket kan forårsage alvorlig indre blødninger.

Det er også muligt for andre større arterier at blive påvirket, såsom brakialarterien, det vigtigste blodkar i overarmen eller lårarterien, det vigtigste blodkar i overlåret.

Nogle aneurismer heler af sig selv over tid. Men nogle børn kan opleve yderligere komplikationer, der kræver opfølgningsbehandling med en specialist.

Risiko for komplikationer

Cirka 25% af børn med Kawasaki-sygdom, der ikke modtager behandling – fordi tilstanden f.eks. Er blevet diagnosticeret forkert – fortsætter med at opleve hjerte-relaterede komplikationer.

Risikoen for at udvikle komplikationer er reduceret for børn, der får intravenøs immunglobulin (IVIG) til behandling af Kawasakis sygdom.

De hjerte-relaterede komplikationer forbundet med Kawasaki-sygdommen er alvorlige og kan være dødelige i 2 til 3% af tilfældene, der ikke behandles.

Børn under 1 år er kendt for at have højere risiko for alvorlige komplikationer.


Behandling af komplikationer

Hvis dit barn udvikler en alvorlig hjerte-abnormitet, kan de kræve medicin eller i nogle tilfælde kirurgi.

Mulige behandlinger inkluderer:


  • antikoagulerende medicin og blodpladebehandling – medicin, der stopper blodets koagulation, hvilket kan forhindre dit barn i at få et hjerteanfald, hvis deres arterier er særligt betændte
  • koronar bypass-transplantat – kirurgi for at aflede blod omkring smalle eller tilstoppede arterier og forbedre blodgennemstrømningen og iltforsyningen til hjertet
  • koronar angioplastik – en procedure til at udvide blokerede eller indsnævrede koronararterier for at forbedre blodgennemstrømningen til hjertet; i nogle tilfælde indsættes et kort, hul metalrør kaldet en stent i den blokerede arterie for at holde den åben

Børn med alvorlige komplikationer kan have permanent skade på deres hjertemuskler eller ventiler, de klapper, der styrer blodgennemstrømningen.

De vil have regelmæssige opfølgningsaftaler med en hjertespecialist (kardiolog), så deres tilstand kan overvåges nøje.

Komplikationer i senere liv

Hvis dit barn har haft hjertekomplikationer som følge af Kawasaki-sygdommen, har de en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-komplikationer senere i livet.

Dette inkluderer tilstande som hjerteanfald og hjertesygdomme.

Hvis dit barn har haft komplikationer fra Kawasaki-sygdommen, er det vigtigt, at de har opfølgningsaftaler med en specialist.

Kardiologen vil være i stand til at rådgive dig om dit barns sandsynlighed for at udvikle yderligere hjerte-relaterede problemer.