Ikke-allergisk rhinitis – Diagnose

Se din læge, hvis du har symptomer på ikke-allergisk rhinitis, og det påvirker din livskvalitet.

Din læge vil først spørge om dine symptomer. Visse symptomer, såsom hoste eller muskelsmerter, antyder at din rhinitis er forårsaget af en virusinfektion.

Din læge kan også spørge om din medicinske historie, da rhinitis undertiden kan forekomme som en bivirkning af visse lægemidler.

Allergitest

Hvis dine symptomer og sygehistorie ikke antyder en åbenbar årsag, skal du muligvis have yderligere tests for at kontrollere, om dine symptomer kan være forårsaget af en allergi. Dette skyldes, at symptomerne på allergisk rhinitis kan være meget lig dem med ikke-allergisk rhinitis.

Din læge kan udføre en blodprøve for at kontrollere, om du har en allergi, eller de kan henvise dig til en hospitalallergiklinik for mere specifikke tests.

En af de vigtigste tests, du måtte have på en allergiklinik, er en “hudprikketest”. Det er her, din hud er stukket med en lille mængde mistænkt allergen for at se, om den reagerer ved at blive rød, hævet og kløende.

Hvis testresultaterne antyder, at du ikke har en allergi, kan du blive diagnosticeret med ikke-allergisk rhinitis.

Læs mere om allergitest .

Yderligere test

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at foretage yderligere tests på hospitalet for at diagnosticere ikke-allergisk rhinitis og kontrollere for komplikationer, såsom næsepolypper eller bihulebetændelse .

Specifikt er undersøgelse med et endoskop normalt nødvendigt. Dette er når et tyndt rør med lyskilde og videokamera i den ene ende er indsat op i næsen for at se inde i det.

Andre tests kan omfatte:

  • en nasal inspiratorisk flowtest – hvor en lille enhed placeres over din mund og næse for at måle luftstrømmen, når du indånder gennem næsen
  • en CT-scanning – en type scanning, der bruger røntgenstråler og en computer til at skabe detaljerede billeder af indersiden af kroppen