Allergier – Diagnose

Hvis du tror, du har en allergi, skal du fortælle din læge om de symptomer, du har, når de opstår, hvor ofte de opstår, og hvis noget ser ud til at udløse dem.

Din læge kan tilbyde rådgivning og behandling af milde allergier med en klar årsag.

Hvis din allergi er mere alvorlig, eller det ikke er indlysende, hvad du er allergisk over for, kan du blive henvist til allergitest på en specialistallergiklinik.

Find din nærmeste allergiklinik

De tests, der kan udføres, er beskrevet på denne side.

Test af hudprik

Test af hudprik er en af de mest almindelige allergitest.

Det indebærer at lægge en dråbe væske på underarmen, der indeholder et stof, du kan være allergisk over for. Huden under dråben stikkes derefter forsigtigt.

Hvis du er allergisk over for stoffet, vises en kløende, rød bump inden for 15 minutter.

De fleste mennesker finder ikke test af hudprik ikke særlig smertefuldt, men det kan være lidt ubehageligt. Det er også meget sikkert.

Sørg for, at du ikke tager antihistaminer inden testen, da de kan forstyrre resultaterne.

Blodprøver

Blodprøver kan bruges i stedet for eller ved siden af hudprikprøver for at hjælpe med at diagnosticere almindelige allergier.

En prøve af dit blod fjernes og analyseres for specifikke antistoffer produceret af dit immunsystem som reaktion på et allergen.

Patch test

Plasterprøver bruges til at undersøge en type eksem kendt som kontaktdermatitis , som kan skyldes, at din hud udsættes for et allergen.

En lille mængde af det mistænkte allergen tilsættes til specielle metalskiver, som derefter tapes på din hud i 48 timer og overvåges for en reaktion.

Eliminering kost

Hvis du har en mistanke om fødevareallergi , kan du rådes til at undgå at spise en bestemt mad for at se, om dine symptomer forbedres.

Efter et par uger kan du derefter blive bedt om at spise maden igen for at kontrollere, om du har en anden reaktion.

Forsøg ikke at gøre dette selv uden at drøfte det med en kvalificeret sundhedsperson.

Udfordringstest

I nogle få tilfælde kan en test kaldet madudfordring også bruges til at diagnosticere en fødevareallergi.

Under testen får du den mad, du tror, du er allergisk over for i gradvis stigende mængder for at se, hvordan du reagerer under tæt tilsyn.

Denne test er mere risikabel end andre former for test, da den kan forårsage en alvorlig reaktion, men er den mest nøjagtige måde at diagnosticere fødevareallergi på.

Og udfordringstest udføres altid i en klinik, hvor en alvorlig reaktion kan behandles, hvis den udvikler sig.


Allergitestningssæt

Brug af kommercielle allergitestningssæt anbefales ikke.

Disse tests er ofte af lavere standard end dem, der leveres af eller akkrediterede private klinikker, og anses generelt for at være upålidelige.

Allergitests skal fortolkes af en kvalificeret professionel, der har detaljeret viden om dine symptomer og sygehistorie.