Ikke-allergisk rhinitis – Behandling

Behandling for ikke-allergisk rhinitis afhænger ofte af årsagen.

I nogle tilfælde, såsom når rhinitis er forårsaget af en virusinfektion, er behandling muligvis ikke nødvendig. Dette skyldes, at infektionen, der er ansvarlig for rhinitis, normalt rydder op inden for en uge eller 2.

Ellers inkluderer behandlingsmuligheder:

 • undgå udløsere
 • ændre dine lægemidler
 • næseskyl
 • næsespray
 • stopper for meget næsespray

Undgå udløsere

Du kan blive rådet til at undgå mulige udløsere. For eksempel kan det hjælpe med at undgå røgfyldte eller forurenede omgivelser.

Ændring af medicin

Hvis din rhinitis menes at være forårsaget af et lægemiddel, du tager, såsom betablokkere , kan din læge muligvis ordinere en alternativ medicin for at se, om det hjælper med at reducere dine symptomer. Stop ikke med at tage ordineret medicin, medmindre det er anbefalet af en læge.

Næseskyl

Nogle gange kan det være nyttigt at skylle dine næsepassager med en saltvandsløsning. Dette er kendt som nasal kunstvanding eller nasal douching.

Skylning af næsepassagerne hjælper med at vaske overskydende slim eller irriterende stoffer inde i næsen, hvilket kan reducere betændelse og lindre dine symptomer.

Næsevanding kan udføres ved hjælp af enten en hjemmelavet saltvandsløsning eller en opløsning lavet med poser med ingredienser købt fra et apotek. Små sprøjter eller gryder (som ofte ligner små horn eller tepotter) er også tilgængelige for at hjælpe med at skylle opløsningen rundt om næsen.

For at fremstille opløsningen derhjemme skal du blande en teskefuld salt og en teskefuld bicarbonat sodavand i en halvliter kogt vand, der er blevet afkølet til omkring kropstemperatur (forsøg ikke at skylle næsen, mens vandet stadig er varmt).

Du bruger sandsynligvis kun en lille mængde af løsningen. Smid det, der er tilbage, væk.

For at skylle næsen:

 • stående over en vask, skål håndfladen på en hånd og hæld en lille mængde af opløsningen i den
 • snuse vandet i et næsebor ad gangen – et alternativ er at bruge en sprøjte til at indsætte opløsningen i næsen
 • gentag dette, indtil din næse føles behagelig (du behøver muligvis ikke bruge hele opløsningen)

Mens du gør dette, kan en eller anden løsning passere ind i halsen gennem næsen. Selvom opløsningen er uskadelig, hvis den sluges, så prøv at spytte så meget ud af den som muligt.

Du kan udføre nasal kunstvanding flere gange om dagen. Lav en frisk saltvand opløsning hver gang.

Næsespray

Forskellige typer næsespray lindrer symptomerne på ikke-allergisk rhinitis. De omfatter:

 • antihistamin næsespray – disse hjælper med at lindre overbelastning og løbende næse ved at reducere betændelse
 • steroid næsespray – som antihistaminer, virker disse ved at reducere inflammation
 • antikolinerge næsespray – disse reducerer mængden af slim, din næse producerer, hvilket hjælper med at lindre en løbende næse
 • decongestant næsespray – disse lindrer overbelastning ved at reducere hævelse af blodkarrene inde i næsen

Du kan købe mange af disse sprayer fra apoteker uden recept.

Det er vigtigt at tjekke indlægssedlen, der følger med dem, før du bruger næsesprayen, fordi den ikke er egnet for alle. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal bruge en af disse lægemidler, skal du kontakte din læge eller apoteket.

Du skal også sørge for at tjekke producentens instruktioner for at se, hvordan du bruger disse sprayer korrekt.

Hvis du bruger en spray, der ikke indeholder væske, skal du ikke bruge den i mere end 5 til 7 dage ad gangen. Overanvendelse af afsvindende midler kan gøre overbelastningen værre.

Stopper overforbrugte næsedræbende midler

Nogle tilfælde af ikke-allergisk rhinitis er forårsaget af overdreven brug af næsedræbende midler. I disse tilfælde er den bedste behandling at stoppe med at bruge disse sprayer. Dette kan dog være svært, især hvis du har brugt dem i nogen tid.

Prøv ikke at bruge sprayen i din mindst overbelastede næsebor. Efter 7 dage skal dette næsebor åbne sig, på hvilket tidspunkt prøv at stoppe med at bruge sprayen i dit andet næsebor.

Nogle specialister forsøger gradvist at skifte din spray fra et decongestant (som er skadeligt på lang sigt) til en steroid spray (som generelt kan bruges i længere tid).