Hypotoni – Behandling

Den anbefalede behandlingsplan for hypotoni (nedsat muskeltonus) afhænger af den bagvedliggende årsag.

Hypotoni forårsaget af, at en baby bliver født for tidligt, forbedres normalt, når barnet bliver ældre.

Men der kan være behov for specialistbehandling og support i løbet af denne tid og andre problemer forbundet med præmaturitet.

Hypotoni hos babyer født af mødre med myasthenia gravis forbedres normalt hurtigt. Igen kan der være behov for specialistbehandling og støtte, mens babyen forbedres.

I tilfælde, hvor hypotoni er forårsaget af en infektion, kan symptomerne forsvinde, hvis infektionen behandles med succes.

Hvis en kur mod den underliggende årsag til hypotoni ikke er mulig – som det desværre ofte er tilfældet – vil behandlingen primært fokusere på at forsøge at forbedre og understøtte personens muskelfunktion.

Dette gøres gennem fysioterapi , ergoterapi og tale- og sprogterapi. For eksempel kan ortotik og adaptivt udstyr være påkrævet.

I nogle tilfælde kan der være finansiering til rådighed fra socialvæsenet til at betale for ting som hjemmetilpasning, gåhjælpemidler og rullestole.

Hvis der er brug for yderligere støtte i skolen, kan der også være finansiering til rådighed.

Læs mere om plejeudstyr, hjælpemidler og tilpasninger , mobilitetsudstyr og børn og unges ydelser .

Fysioterapi

Hvis fysioterapi anbefales, vil fysioterapeuten vurdere dit barns muskeltonus og bede dem om at udføre en række øvelser og opgaver.

Ved behandling af hypotoni er hovedformålene med fysioterapi at:

  • forbedre kropsholdning og koordinering for at kompensere for lav muskeltonus
  • styrke musklerne omkring leddene i arme og ben, så de giver mere støtte og stabilitet

Fysioterapeuten vil designe et program, der inkluderer en række øvelser, som dit barn kan gøre dagligt.

Terapi skal være sjov og integreret i dit barns daglige rutine og daglige aktiviteter, både hjemme og i skolen.


Ergoterapi

Ergoterapi lærer dig de nødvendige færdigheder til at udføre daglige aktiviteter. For eksempel kan ergoterapeuten fokusere på at forbedre de hånd- og fingerfærdigheder, der er nødvendige for påklædning og fodring.

Som med fysioterapi kan du muligvis blive tilbudt regelmæssige ergoterapitimer. Du får også undervisning i øvelser og opgaver, du kan udføre på daglig basis.

Udstyr til at hjælpe dig med at bevæge dig lettere kan også anbefales, såsom ankel- eller fodstøtter, hvis dine ankler eller fødder er påvirket af hypotoni.


Tale- og sprogterapi

En tale- og sprogterapeut (SLT) kan vurdere dit barns fodring og synke og hjælpe med at identificere synkeproblemer, der undertiden kan være forbundet med hypotoni.

SLT vil også være i stand til at komme med anbefalinger om fodringsstøtte.