Hydrocephalus – Diagnose

Hjernescanning bruges til at diagnosticere hydrocephalus (overskydende væske i hjernen).

Medfødt og erhvervet hydrocephalus

CT-scanninger og MR-scanninger bruges ofte i kombination for at bekræfte en diagnose af hydrocephalus fra fødslen (medfødt) og hydrocephalus, der udvikler sig senere hos børn og voksne (erhvervet).

Disse scanner hjernen i detaljer. De kan vise ophobning af væske i hjernen og det øgede tryk samt fremhæve eventuelle strukturelle defekter, der kan forårsage problemet.

Nogle gange opdages medfødt hydrocephalus inden fødslen under en ultralydsscanning under graviditet.

Normalt tryk hydrocephalus

Normalt tryk hydrocephalus (NPH) kan være svært at diagnosticere, fordi symptomerne begynder gradvist og ligner dem, der er ved mere almindelige tilstande, såsom Alzheimers sygdom .

Det er vigtigt at stille en korrekt diagnose, for i modsætning til Alzheimers sygdom kan symptomerne på NPH lindres ved behandling.

Dine læger vil vurdere:

  • hvordan du går (din gang)
  • din mentale evne
  • symptomer, der påvirker din blærekontrol, såsom urininkontinens
  • din hjernes udseende (ved hjælp af scanninger)

NPH kan blive diagnosticeret, hvis du har problemer med at gå, mentale og blæreproblemer og cerebrospinalvæske (CSF) niveauer, der er højere end normalt. Du har dog muligvis ikke alle disse symptomer.

Yderligere tests kan også udføres for at afgøre, om du vil have gavn af at få operation, såsom en:

  • lændepunktur
  • lændedrænningstest
  • lændeinfusionstest

Lændepunktur

En lændepunktur er en procedure, hvor en prøve af CSF tages fra din nedre rygsøjle. Trykket fra CSF-prøven kontrolleres derefter.

Fjernelse af nogle CSF under en lumbal punktering kan hjælpe med at forbedre dine symptomer. Hvis det gør det, kan du have gavn af at få operation (se behandling af hydrocephalus for at finde ud af mere).

Lændedrænningstest

Du kan have lændehalsafløb, hvis en lændepunktur ikke forbedrer dine symptomer.

Under lokalbedøvelse indsættes et rør mellem knoglerne i rygsøjlen (ryghvirvel) for at dræne en stor mængde CSF. Dette gøres over et par dage for at se, om dine symptomer forbedres.

Lændeinfusionstest

Under en lændeinfusionstest injiceres langsomt væske i den nedre del af rygsøjlen, mens man måler trykket.

Din krop skal absorbere den ekstra væske, og trykket skal forblive lavt. Hvis din krop ikke kan absorbere den ekstra væske, vil trykket stige, hvilket kan indikere NPH, og at kirurgi vil være nyttigt.