Hydrocephalus – Årsager

Årsagerne til hydrocephalus (overskydende væske i hjernen) er dårligt forstået.

Det antages, at hydrocephalus til stede ved fødslen (medfødt hydrocephalus) kan være resultatet af en hjernedefekt, der begrænser strømmen af cerebrospinalvæske (CSF).

Hydrocephalus, der udvikler sig hos voksne og børn (erhvervet hydrocephalus) er ofte forårsaget af en sygdom eller skade, der påvirker hjernen.

Hydrocephalus, der udvikler sig hos ældre mennesker (normalt hydrocephalus tryk) kan også være resultatet af en infektion, sygdom eller skade, men i mange tilfælde er det ikke klart, hvad der forårsager tilstanden.

Hydrocephalus fra fødslen

Hydrocephalus til stede ved fødslen (medfødt hydrocephalus) kan være forårsaget af visse sundhedsmæssige forhold, såsom spina bifida .

Det kan også udvikle sig hos babyer født for tidligt inden uge 37 i graviditeten.

Nogle for tidligt fødte babyer har blødning i hjernen, hvilket kan blokere strømmen af CSF og forårsage hydrocephalus.

Andre mulige årsager til medfødt hydrocephalus inkluderer:

  • en mutation af X-kromosomet – dette er kendt som X-bundet hydrocephalus
  • sjældne genetiske lidelser – såsom Dandy Walker-misdannelse
  • arachnoid cyster – væskefyldte sække placeret mellem hjernen eller rygmarven og arachnoidmembranen

I mange tilfælde af medfødt hydrocephalus er årsagen ukendt.

Hydrocephalus, der udvikler sig hos børn og voksne

Hydrocephalus, der udvikler sig hos børn og voksne (erhvervet hydrocephalus) er normalt resultatet af en skade eller sygdom.

Mulige årsager til erhvervet hydrocephalus inkluderer:

Nogle mennesker er født med indsnævrede passager i deres hjerne, der begrænser strømmen af cerebrospinalvæske, men forårsager ingen symptomer før år senere.

Hydrocephalus hos ældre mennesker

Ældre mennesker kan undertiden udvikle normalt tryk hydrocephalus (NPH) efter en hjerneskade, blødning i hjernen eller en infektion. Men det er ofte ikke klart, hvorfor NPH sker.

Det kan være, at NPH er knyttet til andre underliggende sundhedsmæssige forhold, der påvirker den normale strøm af blod – for eksempel diabetes , hjertesygdomme eller har et højt niveau af kolesterol i blodet.