Hydrocephalus – Behandling

Hydrocephalus (overskydende væske i hjernen) behandles med kirurgi.

Babyer, der er født med hydrocephalus (medfødt) og børn eller voksne, der udvikler det (erhvervet hydrocephalus) har normalt brug for hurtig behandling for at reducere trykket på deres hjerne.

Hvis hydrocephalus ikke behandles, vil trykstigningen forårsage hjerneskade.

Både medfødt og erhvervet hydrocephalus behandles enten med shuntkirurgi eller neuroendoskopi.

Shunt kirurgi

Under shuntoperationer implanteres et tyndt rør kaldet en shunt i din hjerne. Det overskydende cerebrospinalvæske (CSF) i hjernen strømmer gennem shunten til en anden del af din krop, normalt din mave. Herfra absorberes det i dit blod.

Inde i shunten er der en ventil, der styrer strømmen af CSF, så den dræner ikke for hurtigt. Du kan mærke ventilen som en klump under huden i din hovedbund.

Operationen

Shuntkirurgi udføres af en specialist inden for kirurgi i hjernen og nervesystemet (neurokirurg). Det udføres under generel bedøvelse og tager normalt 1 til 2 timer.

Det kan være nødvendigt at blive på hospitalet et par dage efter operationen for at komme sig.

Hvis du har sting, opløses de muligvis eller skal fjernes. Nogle kirurger bruger hæfteklammer til at lukke såret, som skal fjernes efter et par dage.

Når shunten er installeret, kan det være nødvendigt med yderligere behandling af hydrocephalus, hvis shunten bliver blokeret eller inficeret. Shunt reparation kirurgi vil derefter være nødvendigt.

Endoskopisk tredje ventrikulostomi (ETV)

En alternativ procedure til shuntkirurgi er en endoskopisk tredje ventrikulostomi (ETV).

I stedet for at indsætte en shunt laver kirurgen et hul i hjernens gulv for at lade den fangede cerebrospinalvæske (CSF) flygte til hjernens overflade, hvor den kan absorberes.

ETV er ikke egnet for alle, men det kan være en mulighed, hvis opbygningen af CSF i din hjerne er forårsaget af en blokering (obstruktiv hydrocephalus). CSF vil være i stand til at dræne gennem hullet og undgå blokering.

Operationen

ETV udføres under generel bedøvelse . Neurokirurgen laver et lille hul i din kranium og hjerne og bruger et endoskop til at se inde i hjernens kamre. Et endoskop er et langt, tyndt rør med lys og kamera i den ene ende.

Efter at have lavet et lille hul i gulvet i din hjerne for at dræne væsken, fjernes endoskopet, og såret lukkes ved hjælp af sting. Proceduren tager ca. 1 time.

Der er mindre risiko for infektion efter ETV end med shuntkirurgi. Som med alle kirurgiske procedurer er der dog nogle risici.

Læs mere om komplikationerne af hydrocephalus .

De langsigtede resultater af ETV svarer til resultaterne for en shuntoperation. Som med shunts er der en risiko for, at en blokering sker måneder eller år efter operationen, hvilket får dine symptomer til at vende tilbage.

Normalt tryk hydrocephalus (NPH)

Normalt tryk hydrocephalus (NPH), som normalt påvirker ældre mennesker, kan undertiden behandles med en shunt. Imidlertid vil ikke alle med NPH drage fordel af shuntkirurgi.

Da der er risiko for komplikationer med shuntkirurgi, skal du have test for at vurdere, om de potentielle fordele ved kirurgi opvejer risiciene.

Lændedræn eller en lændeinfusionstest eller begge dele kan bruges til at finde ud af, om shuntkirurgi vil være til gavn for dig.

Find ud af om disse tests på vores side om diagnosticering af hydrocephalus .