Hoftebrud – Behandling

Hoftebrud behandles normalt på hospitalet med kirurgi.

De fleste mennesker har brug for kirurgi for at rette bruddet eller udskifte hele eller en del af deres hofte, ideelt set samme dag, de bliver indlagt på hospitalet eller dagen efter.

Der er forskellige operationer, som er beskrevet nedenfor. Den type operation, du har, afhænger af:

 • den brudtype, du har – hvor i lårbenet (lårbenet) bruddet er
 • din alder
 • hvor fysisk mobil du var før hoftebruddet
 • din mentale evne til at deltage i rehabiliteringsprogrammet efter operationen
 • knoglens og ledets tilstand – for eksempel om du har gigt eller ej

Intern fiksering

Intern fiksering er, når ben, skruer, stænger eller plader bruges til at holde knoglen på plads, mens den heler.

Det har tendens til at blive brugt til enten:

 • en brud uden for hofteleddets muffe (ekstrakapsulær brud)
 • en brud inde i hofteleddets muffe (intrakapsulær fraktur) – hvis den er stabil og ikke har bevæget sig markant (ikke forskudt)

Hvis der anvendes intern fiksering til en intrakapsulær fraktur, har du opfølgningsaftaler over flere måneder med røntgenstråler for at kontrollere, at det heler godt.

Hemiartroplastik

Hemiartroplastik er, når lårbenshovedet udskiftes med en protese (falsk del). Lårbenshovedet er den afrundede øverste del af lårbenet (lårbenet), der sidder i hoftebenet.

Denne procedure er ofte den foretrukne mulighed for en intrakapsulær fraktur (inde i hofteleddets muffe) hos en person, der allerede havde nedsat mobilitet inden bruddet.

I denne type brud er en erstatning den foretrukne mulighed.


Komplet hofteudskiftning

En komplet hofteudskiftning er en operation for at udskifte både muffen i hoften og den afrundede øverste del af lårbenet (lårbenhovedet) med en protese (falsk del).

Dette er en mere omfattende operation end hemiartroplastik og er ikke nødvendig hos de fleste patienter, men kan overvejes, hvis du allerede har en tilstand, der påvirker dine led, såsom gigt, eller hvis du er meget aktiv.

Find ud af mere om hofteudskiftning .

Præoperativ vurdering

Hvis du er i en stabil tilstand, skal du ideelt set opereres inden for 48 timer efter ankomsten til hospitalet.

Du har en præoperativ vurdering for at kontrollere dit generelle helbred og sikre dig, at du er klar til operation.

Under din vurdering bliver du spurgt om medicin, du i øjeblikket tager, og alle nødvendige tests og undersøgelser vil blive udført.

Du får også en bedøvelsesvurdering for at afgøre, hvilken type anæstesi du skal bruge. Forskellige typer inkluderer:

 • spinal eller epidural anæstesi – bruges til at dumme nerverne i den nedre halvdel af din krop, så du vil være vågen, men du vil ikke føle noget
 • generel bedøvelse – som sætter dig i søvn, så du ikke kan mærke noget

Før operation

Hoftebrud kan være meget smertefulde. Under diagnose og behandling skal du få medicin for at lette din smerte. Først gives smertelindring normalt gennem en nål i en vene i armen (intravenøst) med en lokalbedøvelsesinjektion nær hoften.

Kirurgi medfører risiko for, at der dannes en blodprop i en vene, så der vil blive taget skridt til at reducere denne risiko. For eksempel kan du få injektioner af heparin, som er et antikoagulantia, der reducerer blodets evne til at størkne.

Du vil fortsat blive overvåget for blodpropper under dit ophold på hospitalet. Du har muligvis stadig brug for medicin, når du er udskrevet.

Din operation

Operationen kan tage et par timer.

Hvis du har spørgsmål om din operation, så spørg din kirurg eller et andet medlem af dit plejeteam.

Efter operationen begynder du dit rehabiliteringsprogram. Dette kan finde sted i en anden afdeling end den, hvor du blev opereret.

Få mere at vide om:

Det kan også være nyttigt at læse vores guide til social pleje og støtte – skrevet til mennesker med behov for pleje og støtte såvel som plejere og familier.

Konservativ behandling

Konservativ behandling er alternativet til operation. Det involverer en lang periode med sengeleje og bruges ikke ofte, fordi det kan:

 • gøre folk mere utilpas på lang sigt
 • involverer et længere ophold på hospitalet
 • bremse opsvinget

Imidlertid kan konservativ behandling være nødvendig, hvis kirurgi ikke er mulig – for eksempel hvis nogen er for skrøbelige til at klare operationen, eller hvis de ikke gik til hospitalet lige efter bruddet opstod, og det allerede er begyndt at heles.


Osteoporose

Hoftebrud forekommer ofte hos mennesker med knogleskørhed (svage og skrøbelige knogler). Du bør vurderes for osteoporose under dit hospitalsophold.

Hvis du har knogleskørhed, eller hvis du har en høj risiko for at udvikle den, vil du blive behandlet for dette, mens du er på hospitalet.

Find ud af mere om behandling af osteoporose .