Hjerneaneurisme – Diagnose

En hjerne-aneurisme diagnosticeres normalt ved hjælp af en MR-scanning og angiografi (MRA) eller en CT-scanning og angiografi (CTA).

En MR-scanning bruges normalt til at lede efter aneurismer i hjernen, der ikke har bristet. Denne type scanning bruger stærke magnetfelter og radiobølger til at producere detaljerede billeder af din hjerne.

En CT-scanning foretrækkes normalt, hvis det antages, at aneurismen er brudt, og der er blødning i hjernen (subaraknoid blødning) .

Denne type scanning tager en række røntgenbilleder, som derefter samles af en computer til et detaljeret 3D-billede.

I nogle tilfælde samles en brudt aneurisme ikke af en CT-scanning. Hvis en CT-scanning er negativ, men dine symptomer tyder stærkt på, at du har brudt aneurisme, vil der normalt blive udført en test kaldet en lændepunktur.

En lændepunktur er en procedure, hvor en nål indsættes i den nedre del af rygsøjlen for at fjerne en prøve af væsken (cerebrospinalvæske), der omgiver og understøtter hjernen og rygmarven. Denne væske kan analyseres for tegn på blødning.

Planlægger behandling

Hvis resultaterne af scanninger eller en lumbal punktering antyder, at du enten har haft en hjerneblødning eller har en ubrudt hjerneaneurisme, kan der udføres en yderligere test kaldet angiogram eller arteriogram for at hjælpe med at planlægge behandlingen.

Et angiogram eller arteriogram involverer indsættelse af en nål, normalt i lysken, hvorigennem et smalt rør kaldet et kateter kan føres ind i et af dine blodkar.

Lokalbedøvelse bruges, hvor nålen er indsat, så du ikke føler nogen smerte.

Ved hjælp af en række røntgenstråler, der vises på en skærm, føres kateteret ind i blodkarrene i nakken, der forsyner hjernen med blod.

Når det er på plads, injiceres specielt farvestof i hjernens arterier gennem kateteret.

Dette farvestof kaster en skygge på en røntgenstråle, så blodkarens omrids kan ses, og en aneurisme kan genkendes, hvis en er til stede.

Screening

Der er intet rutinemæssigt screeningsprogram for hjerneaneurismer, og det er usandsynligt, at man vil blive introduceret i fremtiden.

Dette skyldes, at forskere har beregnet, at rutinemæssig screening ikke vil gøre meget for at forhindre dødsfald, men vil placere en betydelig dræning af -ressourcer.

Screening anbefales kun til folk, der menes at have en betydelig risiko for at få en hjerneaneurisme, der kan briste på et eller andet tidspunkt i fremtiden.

Dette gælder normalt kun for dig, hvis du havde 2 eller flere førstegrads slægtninge (far, mor, søster eller bror), der oplevede en subaraknoid blødning .

Hvis dette gælder for dig, skal du kontakte din læge. De kan henvise dig til en specialistklinik for yderligere vurdering.

At opdage, at du har en aneurisme, der er uegnet til kirurgisk behandling, kan forårsage bekymring og angst, selvom risikoen for at den brister er lille. Nogle mennesker har rapporteret beklagelse over at blive screenet.

Der er ingen rigtige eller forkerte svar, men det er vigtigt, at du diskuterer de potentielle implikationer af screening med personalet på klinikken.

Screening kan også anbefales, hvis du har en tilstand, der øger dine chancer for at udvikle en hjerne-aneurisme, såsom autosomal dominerende polycystisk nyresygdom .