Hjerneaneurisme – Behandling

Hjerneaneurismer kan behandles ved kirurgi, hvis de har bristet (bristet), eller der er en risiko for, at de vil.

Forebyggende kirurgi anbefales normalt kun, hvis der er en høj risiko for brud.

Dette skyldes, at kirurgi har sin egen risiko for potentielt alvorlige komplikationer, såsom hjerneskade eller slagtilfælde .

Vurdering af din risiko

Hvis du er diagnosticeret med en ubrudt hjerneaneurisme, udføres en risikovurdering for at vurdere, om operation er nødvendig.

Vurderingsprocessen er normalt baseret på følgende faktorer:

Når disse faktorer er taget i betragtning, skal dit kirurgiske team være i stand til at fortælle dig, om fordelene ved kirurgi opvejer de potentielle risici i dit tilfælde.

Aktiv observation

Hvis risikoen for brud anses for lav, anbefales en politik med aktiv observation normalt.

Dette betyder, at du ikke får øjeblikkelig operation, men du får regelmæssig kontrol, så din aneurisme kan overvåges nøje.

Du kan også få medicin til at sænke dit blodtryk.

Din læge vil diskutere livsstilsændringer, der kan hjælpe med at mindske risikoen for brud, såsom at tabe sig og reducere mængden af fedt i din kost .

Kirurgi og procedurer

Hvis forebyggende behandling anbefales, kaldes de 2 vigtigste teknikker, der anvendes neurokirurgisk klipning og endovaskulær oprulling.

Begge teknikker hjælper med at forhindre brud ved at stoppe blodet, der strømmer ind i aneurismen.

Neurokirurgisk klipning

Neurokirurgisk klipning udføres under generel bedøvelse , så du sover i hele operationen.

Et snit foretages i din hovedbund eller nogle gange lige over dit øjenbryn, og en lille knogleklap fjernes, så kirurgen kan få adgang til din hjerne.

Når aneurismen er placeret, vil neurokirurgen forsegle den ved hjælp af et lille metalclips, der forbliver permanent fastspændt på aneurismen. Efter udskiftning af knogleklap sys hovedbunden sammen.

Over tid vil blodkarforingen heles langs linjen, hvor klemmen er placeret, forsegler aneurismen permanent og forhindrer den i at vokse eller briste i fremtiden.

Klipning af arterien, hvor aneurismen dannes, i modsætning til klipning af selve aneurismen er sjældent nødvendig. Dette udføres normalt kun, hvis aneurismen er særlig stor eller kompleks.

Når dette er nødvendigt, kombineres det ofte med en procedure kaldet en bypass. Dette er hvor blodgennemstrømningen omdirigeres rundt om det fastspændte område ved hjælp af et blodkar fjernet fra et andet sted i kroppen, normalt benet.

Endovaskulær oprulling

Endovaskulær oprulning udføres normalt også under generel bedøvelse.

Proceduren indebærer at indsætte et tyndt rør kaldet et kateter i en arterie i dit ben eller lyske.

Røret ledes gennem netværket af blodkar, op i dit hoved og endelig ind i aneurismen.

Små platinspiraler føres derefter gennem røret ind i aneurismen.

Når aneurismen er fuld af spoler, kan blod ikke trænge ind i den. Dette betyder, at aneurismen er forseglet fra hovedarterien, hvilket forhindrer, at den vokser eller brister.

Opvikling kontra klipning

Uanset om der anvendes klipning eller oprulling, afhænger det ofte af aneurysmens størrelse, placering og form.

Tal med dit sundhedsteam om dine behandlingsmuligheder. Hvis det er muligt at have en af procedurerne, skal du diskutere risiciene og fordelene ved begge procedurer.

Coiling har generelt vist sig at have en lavere risiko for komplikationer, såsom krampeanfald, end klipning på kort sigt, selvom fordelene på lang sigt ikke er sikre.

Med oprulling er der også en lille chance for, at du bliver nødt til at have proceduren mere end en gang for at reducere dine chancer for, at aneurismen brister.

Ca. 1 ud af 5 personer, der har oprullingsproceduren, har brug for yderligere behandling.

Men da oprulling er en mindre invasiv procedure, kan du normalt forlade hospitalet hurtigere efter operationen.

Efter klipning skal du normalt blive på hospitalet i omkring 4 til 6 dage, hvorimod du normalt kan gå hjem 1 eller 2 dage efter vikling.

Den tid, det tager at komme sig fuldt ud, er også typisk kortere med oprulling. Mange mennesker genopretter inden for få uger efter vikling, mens det kan tage længere tid at komme sig efter klipning.


Nødbehandling

Hvis du har brug for akut behandling på grund af en bristet hjerneaneurisme, får du oprindeligt en medicin kaldet nimodipin for at reducere risikoen for, at blodtilførslen til hjernen bliver alvorligt forstyrret (cerebral iskæmi).

Enten oprulling eller klipning kan derefter bruges til at reparere den briste hjerneaneurisme. Den anvendte teknik bestemmes normalt af de tilgængelige kirurgeres ekspertise og erfaring.

I sådanne nødsituationer er forskellene mellem teknikkerne mindre vigtige, fordi ting som din restitutionstid og hospitalsophold afhænger mere af sværhedsgraden af bruddet end den type operation, der udføres.