Hjernerabces – Behandling

Behandling for hjerneabscess involverer normalt en kombination af medicin og kirurgi afhængigt af størrelsen og antallet af hjerneabscesser.

En hjerneabsces er en medicinsk nødsituation, så du får brug for behandling på hospitalet, indtil din tilstand er stabil.

Behandling med medicin begynder ofte, før en diagnose er bekræftet for at reducere risikoen for komplikationer.

Lægemidler

I nogle tilfælde kan det være muligt at behandle en byld med medicin alene, eller kirurgi kan være for risikabelt.

Medicin anbefales over operation, hvis du har:

Du får normalt antibiotika eller svampedræbende medicin gennem et dryp direkte i en vene. Læger vil sigte mod at behandle bylden og den oprindelige infektion, der forårsagede den.

Kirurgi

Hvis bylden er større end 2 cm, er det normalt nødvendigt at dræne pus ud af bylden. Du skal dog stadig have et antibiotikakurs efter operationen.

Der er to kirurgiske teknikker til behandling af hjerneabscess:

  • simpel aspiration
  • kraniotomi

Enkel aspiration indebærer at bruge en CT-scanning til at lokalisere abscessen og derefter bore et lille hul kendt som et “burhul” i kraniet. Pus drænes og hullet forsegles.

En simpel ambition tager omkring en time at gennemføre.

Åben aspiration og udskæringer udføres normalt ved hjælp af en kirurgisk procedure kendt som en kraniotomi.

Kraniotomi

En kraniotomi kan anbefales, hvis en byld ikke reagerer på aspiration eller gentager sig på et senere tidspunkt.

Under en kraniotomi barberer kirurgen en lille del af dit hår og fjerner et lille stykke af dit kraniumben (en knogleklap) for at få adgang til din hjerne.

Abcessen drænes derefter for pus eller fjernes helt. CT-vejledning kan bruges under operationen for at give kirurgen mulighed for mere nøjagtigt at finde den nøjagtige position af bylden.

Når bylden er blevet behandlet, udskiftes knoglen. Operationen tager normalt omkring 3 timer, hvilket inkluderer genopretning efter generel anæstesi , hvor du sovner.

Komplikationer af en kraniotomi

Som ved al operation medfører en kraniotomi risici, men alvorlige komplikationer er usædvanlige.

Mulige komplikationer ved en kraniotomi kan omfatte:

  • hævelse og blå mærker omkring dit ansigt – hvilket er almindeligt efter en kraniotomi og bør mindskes efter operationen
  • hovedpine – disse er almindelige efter en kraniotomi og kan vare flere måneder, men skal til sidst slå sig ned
  • en blodprop i hjernen – yderligere operation kan være nødvendig for at fjerne den
  • stiv kæbe – kirurgen skal muligvis lave et lille snit i en muskel, der hjælper med at tygge, som vil heles, men kan blive stiv i et par måneder; at udøve musklerne ved regelmæssigt at tygge sukkerfrit tyggegummi, kan hjælpe med at lindre stivheden
  • bevægelse af knogleklappen – knogleklappen i din kranium kan føles som om den bevæger sig, og du kan opleve en klikfølelse; dette kan føles underligt, men det er ikke farligt og stopper, når kraniet heler

Stedet for snit (snit) i din kranium kan blive inficeret, selvom dette er ualmindeligt. Du får normalt antibiotika omkring tidspunktet for din operation for at forhindre infektion.

Gendannelse efter operation

Når din hjerneabsces er blevet behandlet, bliver du sandsynligvis på hospitalet i flere uger, så din krop kan understøttes, mens du kommer dig.

Du modtager også et antal CT-scanninger for at sikre, at hjerneacessen er blevet fjernet fuldstændigt.

De fleste mennesker har brug for yderligere 6 til 12 ugers hvile derhjemme, før de er i form nok til at vende tilbage til arbejde eller fuldtidsuddannelse.

Efter behandling af hjerneabscess skal du undgå enhver kontaktsport, hvor der er risiko for skade på kraniet, såsom boksning, rugby eller fodbold.

Rådgivning til chauffører

Hvis du har haft hjernekirurgi, og du har et kørekort, er du lovligt forpligtet til at informere Driver & Vehicle Licensing Agency (DVLA) .

Det er sandsynligt, at DVLA vil suspendere dit kørekort på grund af din øgede risiko for at få et anfald. Din licens returneres kun, når din læge eller kirurg har bekræftet, at det er sikkert for dig at køre.

For de fleste mennesker vil dette sandsynligvis være 12 måneder efter operationen uden at have nogen anfald i løbet af denne periode.