Hepatitis C – Diagnose

Hvis du tror, du kan have været udsat for hepatitis C, vil du tage en test i ro eller, hvis testen er positiv, give dig mulighed for at starte behandlingen tidligt.

Lægeoperationer , seksuelle sundhedsklinikker klinikker til genitaliær medicin (GUM) eller behandling af lægemidler alle tilbyder test for hepatitis C.
Hvem skal blive testet?

Du bør overveje at blive testet for hepatitis C, hvis du er bekymret for, at du kunne have været smittet, eller hvis du falder ind i en af grupperne med øget risiko for at blive smittet.

Hepatitis C har ofte ingen symptomer, så du kan stadig blive smittet, hvis du føler dig sund.

Følgende grupper af mennesker har en øget risiko for hepatitis C:

Hvis du fortsætter med at deltage i højrisiko-aktiviteter, såsom at injicere medicin ofte, kan regelmæssig test anbefales. Din læge vil være i stand til at rådgive dig om dette.

Test for hepatitis C

Hepatitis C diagnosticeres normalt ved hjælp af 2 blodprøver : antistoftesten og PCR-testen. Resultaterne kommer normalt tilbage inden for 2 uger.

Antistof test

Antistofblodprøven bestemmer, om du nogensinde har været udsat for hepatitis C-virus ved at teste for tilstedeværelsen af antistoffer mod virussen. Antistoffer produceres af dit immunsystem for at bekæmpe bakterier.

Testen viser ikke en positiv reaktion i nogle måneder efter infektion, fordi din krop tager tid at fremstille disse antistoffer.

Hvis testen er negativ, men du har symptomer, eller hvis du har været udsat for hepatitis C, kan du rådes til at tage testen igen.

En positiv test indikerer, at du er blevet smittet på et eller andet tidspunkt. Det betyder ikke nødvendigvis, at du i øjeblikket er inficeret, da du muligvis siden har fjernet virussen fra din krop.

Den eneste måde at fortælle, om du i øjeblikket er inficeret, er at have en anden blodprøve, kaldet en PCR-test.

PCR-testen

PCR-blodprøven kontrollerer, om virussen stadig er til stede ved at registrere, om den reproduceres inde i din krop.

En positiv test betyder, at din krop ikke har bekæmpet virussen, og infektionen er gået til et langvarigt (kronisk) stadium.

Yderligere test

Hvis du har en aktiv hepatitis C-infektion, vil du blive henvist til en specialist for yderligere tests for at kontrollere, om din lever er blevet beskadiget.

De tests, du måtte have, inkluderer:

Specialisten kan også tale med dig om enhver behandling, du har brug for.

Læs mere om behandling af hepatitis C.