Hepatitis C – Årsager

Du kan blive smittet med hepatitis C, hvis du kommer i kontakt med en inficeret persons blod.

Andre kropsvæsker kan også indeholde virussen, men blod indeholder det højeste niveau af det. Bare et lille blodspor kan forårsage en infektion.

Ved stuetemperatur antages det, at virussen muligvis kan overleve uden for kroppen i pletter af tørret blod på overflader i op til flere uger.

De vigtigste måder, du kan blive smittet med hepatitis C-virus er beskrevet nedenfor.

Injektion af stoffer

Mennesker, der injicerer stoffer, herunder ulovlige rekreative stoffer og præstationsfremmende stoffer som anabolske steroider , har den højeste risiko for at blive smittet med hepatitis C.

Næsten 90% af hepatitis C-tilfælde i Storbritannien forekommer hos mennesker, der injicerer medicin eller har injiceret dem tidligere. Det anslås, at omkring halvdelen af de mennesker i Storbritannien, der injicerer stoffer, har infektionen.

Infektionen kan spredes ved at dele nåle og tilhørende udstyr. Det kan være nok at injicere dig selv med kun en forurenet nål til at blive smittet.

Det er også muligt at få infektionen ved at dele andet udstyr, der bruges til at forberede eller tage stoffer – såsom skeer, filtre, rør og sugerør – der er blevet forurenet med inficeret blod.

Mindre almindelige årsager

Ubeskyttet sex

Hepatitis C kan overføres under sex uden brug af kondom (ubeskyttet sex), selvom denne risiko betragtes som meget lav.

Risikoen for transmission gennem sex kan være højere blandt mænd, der har sex med mænd.

Risikoen øges også, hvis der er kønssår eller sår fra en seksuelt overført infektion , eller hvis en person også har hiv .

Den bedste måde at forhindre overførsel af hepatitis C gennem sex på er at bruge en mandlig kondom eller en kvindelig kondom .

Men da risikoen er meget lav for par i et langvarigt forhold, vælger mange ikke at bruge kondom.

Hvis din partner har hepatitis C, skal du testes for tilstanden.

Bloddonationer inden september 1991

Siden september 1991 kontrolleres alt blod, der er doneret i Storbritannien, for hepatitis C-virus. Hvis du har modtaget blodtransfusioner eller blodprodukter inden denne dato, er der en lille chance for, at du måske er blevet inficeret med hepatitis C.

Blodtransfusioner og behandling i udlandet

Hvis du har en blodtransfusion eller medicinsk eller tandlægebehandling i udlandet, hvor medicinsk udstyr ikke steriliseres ordentligt, kan du blive smittet med hepatitis C. Virussen kan overleve i spor af blod, der er tilbage på udstyret.

Deling af tandbørster, saks og barbermaskiner

Der er en potentiel risiko for, at hepatitis C kan overføres ved at dele ting som tandbørster, barbermaskiner og saks, da de kan blive forurenet med inficeret blod.

Udstyr, der bruges af frisører, såsom saks og klipper, kan udgøre en risiko, hvis det er blevet forurenet med inficeret blod og ikke steriliseret eller rengjort mellem kunderne. Imidlertid fungerer de fleste saloner til høje standarder, så denne risiko er lav.

Tatovering og piercing

Der er en risiko for, at hepatitis C overføres ved hjælp af tatoveringsudstyr eller piercingsudstyr , der ikke er steriliseret korrekt. Imidlertid fungerer de fleste tatoverings- og kropspiercing-stalde i Storbritannien efter høje standarder og er reguleret ved lov, så denne risiko er lav.

Mor til barn

Der er en lille chance for, at en mor, der er inficeret med hepatitis C-virus, overfører infektionen til sin baby. Dette sker i omkring 5% af tilfældene. Det antages ikke, at virussen kan overføres af en mor til hendes baby i hendes modermælk.

Nålestikskade

Der er en lille – ca. 1 ud af 30 – risiko for at få hepatitis C, hvis din hud ved et uheld punkteres af en nål, der bruges af en person med hepatitis C.

Sundhedsarbejdere, sygeplejersker og laboratorieteknikere har øget risiko, fordi de regelmæssigt er i tæt kontakt med blod og kropsvæsker, der kan indeholde blod.

Hvordan hepatitis C ikke spredes

Du kan ikke fange hepatitis C fra:

  • kysse
  • social kontakt, såsom kramme
  • deling af køkkenredskaber
  • toiletsæder