Hamstringsforstyrrelse

En hamstringsforstyrrelse er, hvor nogen erhverver et for stort antal ting og gemmer dem på en kaotisk måde, hvilket normalt resulterer i uhåndterlige mængder rod. Varerne kan have ringe eller ingen pengeværdi.

Opsamling betragtes som et væsentligt problem, hvis:

 • mængden af rod forstyrrer hverdagen – for eksempel er personen ikke i stand til at bruge deres køkken eller badeværelse og kan ikke få adgang til værelser
 • rodet forårsager betydelig nød eller påvirker livskvaliteten for personen eller deres familie negativt – for eksempel bliver de ked af det, hvis nogen forsøger at rydde rodet og deres forhold lider

Hamstringsforstyrrelser er udfordrende at behandle, fordi mange mennesker, som hamstrer ofte ikke ser det som et problem eller har ringe bevidsthed om, hvordan det påvirker deres liv eller andres liv.

Mange indser, at de har et problem, men er tilbageholdende med at søge hjælp, fordi de føler sig yderst skamfulde, ydmyget eller skyldig over for det.

Det er virkelig vigtigt at opmuntre en person, der hamstrer, til at søge hjælp, da deres vanskeligheder med at kassere genstande ikke kun kan forårsage ensomhed og psykiske problemer, men også udgøre en sundheds- og sikkerhedsrisiko.

Hvis det ikke tackles, er det et problem, der sandsynligvis aldrig forsvinder.

Hvorfor nogen måske hamstrer

Årsagerne til, at nogen begynder at hamstre, forstås ikke fuldt ud.

Det kan være et symptom på en anden tilstand. For eksempel kan en person med mobilitetsproblemer fysisk være ude af stand til at rydde de store mængder rod, de har erhvervet, og mennesker med indlæringsvanskeligheder eller personer, der udvikler demens, kan muligvis ikke kategorisere og bortskaffe ting.

Psykiske problemer forbundet med hamstring inkluderer:

I nogle tilfælde er hamstring en tilstand i sig selv og ofte forbundet med selvforsømmelse. Disse mennesker er mere tilbøjelige til at:

 • bor alene
 • være ugift
 • har haft en berøvet barndom med enten mangel på materielle genstande eller et dårligt forhold til andre familiemedlemmer
 • har en familiehistorie med hamstring
 • er vokset op i et rodet hjem og aldrig lært at prioritere og sortere ting

Mange mennesker, der skaffer sig, har stærkt haft tro på at erhverve og kassere ting, såsom: “Jeg har muligvis brug for det en dag” eller “Hvis jeg køber det, vil det gøre mig glad”. Andre kæmper måske for at klare en stressende livsbegivenhed, såsom en elskedes død .

Forsøg på at kassere ting frembringer ofte meget stærke følelser, der kan føles overvældende, så den person, der hamstrer, har ofte en tendens til at udskyde eller undgå at træffe beslutninger om, hvad der kan smides ud.

Ofte er mange af de ting, der holdes, af ringe eller ingen pengeværdi og kan være, hvad de fleste mennesker vil betragte som affald.

Personen kan opbevare genstandene af grunde, der ikke er indlysende for andre mennesker, f.eks. Af sentimentale årsager, eller føler, at genstandene ser smukke eller nyttige ud. De fleste mennesker med en hamstringsforstyrrelse har en meget stærk følelsesmæssig tilknytning til objekterne.

Hvad er forskellen mellem hamstring og indsamling?

Mange mennesker samler genstande såsom bøger eller frimærker, og dette betragtes ikke som et problem. Forskellen mellem en “hamstring” og en “samling” er, hvordan disse emner er organiseret.

En samling er normalt ordnet, og varerne er let tilgængelige. En skatte er normalt meget uorganiseret, tager meget plads, og varerne er stort set utilgængelige.

For eksempel kan en person, der indsamler avisanmeldelser, klippe de anmeldelser, de ønsker, ud og organisere dem i et katalog eller en scrapbog. En person, der opbevarer, kan beholde store stakke med aviser, der rodet hele deres hus og betyder, at det faktisk ikke er muligt at læse nogen af de anmeldelser, de ønskede at beholde.

Tegn på en hamstringsforstyrrelse

En person, der har en hamstringsforstyrrelse, kan typisk:

 • opbevare eller indsamle genstande, der kan have ringe eller ingen pengeværdi, såsom skrotpost og bæreposer eller genstande, de har til hensigt at genbruge eller reparere
 • har svært ved at kategorisere eller organisere ting
 • har svært ved at træffe beslutninger
 • kæmper for at klare hverdagens opgaver, såsom madlavning, rengøring og betaling af regninger
 • blive ekstremt knyttet til genstande og nægte at lade nogen røre ved eller låne dem
 • har dårlige forhold til familie eller venner

Opsamling kan starte så tidligt som i teenageårene og bliver mere synlig med alderen. For mange bliver hamstring mere problematisk i ældre alder, men problemet er normalt godt etableret på dette tidspunkt.

Det antages, at omkring 1 eller 2 personer ud af 100 har et problem med hamstring, der påvirker deres liv alvorligt.

Elementer, som folk muligvis hamstrer

Nogle mennesker med en hamstringsforstyrrelse vil oplagre en række ting, mens andre måske bare opbevarer visse typer genstande.

Elementer, der ofte hamstres, inkluderer:

 • aviser og magasiner
 • bøger
 • tøj
 • foldere og breve, inklusive uønsket post
 • regninger og kvitteringer
 • beholdere, herunder plastposer og papkasser
 • husholdningsartikler

Nogle mennesker skaffer også dyr, som de muligvis ikke kan passe ordentligt på.

For nylig er hamstring af data blevet mere almindeligt. Det er her nogen gemmer enorme mængder elektroniske data og e-mails, som de er meget tilbageholdende med at slette.

Hvorfor hamstringsforstyrrelser er et problem

En hamstringsforstyrrelse kan være et problem af flere grunde. Det kan overtage personens liv, hvilket gør det meget vanskeligt for dem at komme rundt i deres hus. Det kan medføre, at deres arbejdsindsats, personlig hygiejne og forhold lider.

Den person, der hamstrer, er normalt tilbageholdende med eller ude af stand til at have besøgende eller endda tillade håndværkere at udføre vigtige reparationer, hvilket kan forårsage isolation og ensomhed.

Rodet kan udgøre en sundhedsrisiko for den person og enhver, der bor i eller besøger deres hus. For eksempel kan det:

Hamstringen kan også være et tegn på en underliggende tilstand, såsom OCD , andre typer angst , depression og demens .

Hvad du kan gøre, hvis du har mistanke om, at nogen hamstrer

Hvis du tror, at et familiemedlem eller nogen, du kender, har en hamstringsforstyrrelse, så prøv at overtale dem til at komme med dig til en læge.

Dette er muligvis ikke let, da en person, der hamstrer, måske ikke tror, at han har brug for hjælp. Prøv at være følsom over for problemet og understrege dine bekymringer for deres helbred og velvære.

Forsikre dem om, at ingen vil gå ind i deres hjem og smide alt ud. Du skal bare snakke med lægen om deres oplagring for at se, hvad der kan gøres, og hvilken støtte der er tilgængelig for at give dem mulighed for at begynde processen med decluttering.

Din læge kan muligvis henvise dig til dit lokale mentale sundhedsteam, som måske har en terapeut, der er fortrolig med problemer som OCD og hamstring.

Hvis du har problemer med at få adgang til terapi, kan velgørenhedsorganisationen OCD-UK muligvis hjælpe.

Det er generelt ikke en god ide at få ekstra lagerplads eller ringe til rådet eller miljøet for at rydde affaldet væk. Dette løser ikke problemet, og rodet opbygges ofte hurtigt igen.

Hvordan hamstringsforstyrrelser behandles

Det er ikke let at behandle hamstringsforstyrrelser, selv når personen er parat til at søge hjælp, men det kan overvindes.

Hovedbehandlingen er kognitiv adfærdsterapi (CBT) . Terapeuten vil hjælpe personen med at forstå, hvad der gør det vanskeligt at smide ting væk og årsagerne til, at rodet har opbygget sig.

Dette kombineres med praktiske opgaver og en plan at arbejde på. Det er vigtigt, at personen tager ansvar for at rydde rodet fra sit hjem. Terapeuten vil støtte og opmuntre dette.

Antidepressiva, kaldet selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er), har også vist sig at hjælpe nogle mennesker med hamstringsforstyrrelser.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

CBT er en type terapi, der har til formål at hjælpe dig med at håndtere dine problemer ved at ændre, hvordan du tænker (kognitiv) og handler (adfærd).

Det opmuntrer dig til at tale om, hvordan du tænker på dig selv, verden og andre mennesker, og hvordan det, du laver, påvirker dine tanker og følelser.

Regelmæssige CBT-sessioner over lang tid er normalt nødvendige og skal næsten altid omfatte nogle hjemmebaserede sessioner, der arbejder direkte på rodet.

Dette kræver motivation, engagement og tålmodighed, da det kan tage mange måneder at nå behandlingsmålet.

Målet er at forbedre personens beslutningstagning og organisatoriske færdigheder, hjælpe dem med at overvinde opfordringer til at redde og i sidste ende rydde rodet rum for værelse.

Terapeuten smider ikke noget væk, men hjælper med at guide og opmuntre personen til at gøre det. Terapeuten kan også hjælpe personen med at udvikle beslutningsstrategier, mens den identificerer og udfordrer de underliggende overbevisninger, der bidrager til hamstringsproblemet.

Personen bliver gradvist bedre til at smide ting væk og lærer, at der ikke sker noget forfærdeligt, når de gør det, og bliver bedre til at organisere ting, de insisterer på at holde.

Ved afslutningen af behandlingen har personen muligvis ikke ryddet hele deres rod, men de vil have fået en bedre forståelse af deres problem. De vil have en plan for at hjælpe dem med at fortsætte med at bygge videre på deres succeser og undgå at glide tilbage på deres gamle måder.