Hæmokromatose – behandling

Der er i øjeblikket ingen kur mod hæmokromatose, men der er behandlinger, der kan reducere mængden af jern i din krop.

Dette kan hjælpe med at lindre nogle af symptomerne og reducere risikoen for skader på organer som hjerte, lever og bugspytkirtel.

Flebotomi

Den mest anvendte behandling af hæmokromatose er en procedure til fjernelse af noget af dit blod, kendt som flebotomi eller venesektion.

Proceduren svarer til at give blod. Du læner dig tilbage i en stol, og en nål bruges til at dræne en lille mængde blod, normalt omkring 500 ml, fra en vene i armen.

Det fjernede blod inkluderer røde blodlegemer, der indeholder jern, og din krop bruger mere jern til at erstatte dem, hvilket hjælper med at reducere mængden af jern i din krop.

Der er to hovedfaser i behandlingen:

  • induktion – blod fjernes hyppigt (normalt ugentligt), indtil jernniveauerne er normale; dette kan nogle gange tage op til et år eller mere
  • vedligeholdelse – blod fjernes sjældnere (normalt 2 til 4 gange om året) for at holde jernniveauet under kontrol dette er normalt nødvendigt for resten af dit liv


Chelatering

En behandling kaldet cheleringsterapi kan bruges i et lille antal tilfælde, hvor regelmæssige flebotomier ikke er mulige, fordi det er svært at fjerne blod regelmæssigt – for eksempel hvis du har meget tynde eller skrøbelige vener.

Dette indebærer at tage medicin, der fjerner jern fra dit blod og frigiver det i din urin eller poo.

En almindeligt anvendt medicin er deferasirox. Det kommer som en tablet, der normalt tages en gang om dagen.

Det er ikke-licenseret til behandling af hæmokromatose, hvilket betyder, at det ikke har gennemgået omfattende kliniske forsøg til denne anvendelse. Men din læge kan anbefale det, hvis de føler, at de mulige fordele opvejer eventuelle risici.

Kost og alkohol

Du behøver ikke foretage store ændringer i din kost, såsom at undgå alle fødevarer, der indeholder jern, hvis du har hæmokromatose.

Dette vil sandsynligvis ikke være til meget ekstra hjælp, hvis du får en af ovenstående behandlinger og kan betyde, at du ikke får al den ernæring, du har brug for.

Du rådes normalt til at:


  • har en generelt sund, afbalanceret diæt
  • undgå morgenmadsprodukter, der er “befæstet” med ekstra jern
  • undgå at tage jern- og vitamin C- tilskud – disse kan være skadelige for mennesker med høje jernniveauer
  • pas på ikke at spise rå østers og muslinger – disse kan indeholde en type bakterier, der kan forårsage alvorlige infektioner hos mennesker med høje jernniveauer
  • undgå at drikke for store mængder alkohol – dette kan øge niveauet af jern i din krop og lægge ekstra belastning på din lever