Gå i søvne

Sleepwalking er, når nogen går eller udfører komplekse aktiviteter, mens de ikke er helt vågen.

Det sker normalt i en periode med dyb søvn. Dette topper tidligt om natten, så søvandring har tendens til at forekomme i de første par timer efter at være faldet i søvn.

Sleepwalking kan starte i alle aldre, men er mere almindelig hos børn. Det antages, at 1 ud af 5 børn vil sove mindst en gang. De fleste vokser ud af det, når de når puberteten , men det kan undertiden vare i voksenalderen.

Hvorfor nogle mennesker sover

Den nøjagtige årsag til søvngang er ukendt, men det ser ud til at løbe i familier. Det er mere sandsynligt, at du går på søvne, hvis andre medlemmer af din nære familie har eller har haft søvneopførsel eller natterror .

Følgende ting kan udløse sleepwalking eller gøre det værre:

 • får ikke nok søvn
 • stress og angst
 • infektion med feber, især hos børn
 • drikker for meget alkohol
 • tager rekreative stoffer
 • visse typer medicin, såsom nogle beroligende midler
 • bliver forskrækket af en pludselig støj eller berøring, der forårsager pludselig vågner fra dyb søvn
 • vågner pludselig op fra dyb søvn, fordi du skal på toilettet

Andre søvnforstyrrelser, der kan få dig til at vågne ofte pludselig om natten, såsom obstruktiv søvnapnø og rastløse bensyndrom , kan også udløse en sleepwalking-episode.

At tage skridt til at forhindre nogle af disse udløsere – såsom at sørge for at få nok søvn og arbejde på strategier til at håndtere og reducere stress – vil ofte hjælpe. Læs mere om behandlinger til søvne .

Hvad sker der, når en person sover

Nogle episoder med sleepwalking kan omfatte bare at sidde op i sengen og se sig rundt, kort fremstå forvirrede, mens i andre kan de komme ud af sengen og gå omkring, åbne skabe, klæde sig på eller spise og kan virke ophidsede.

I ekstreme tilfælde kan personen gå ud af huset og udføre komplekse aktiviteter såsom at køre bil.

Øjnene er normalt åbne, mens nogen sover, selvom personen vil se lige igennem mennesker og ikke genkende dem. De kan ofte bevæge sig godt omkring velkendte genstande.

Hvis du taler til en person, der sover, kan de delvis reagere eller sige ting, der ikke giver mening.

De fleste episoder med sleepwalking varer mindre end 10 minutter, men de kan være længere. I slutningen af hver episode kan personen vågne op eller vende tilbage til sengen og gå i seng.

De har normalt ingen hukommelse om det om morgenen eller kan have ujævn hukommelse. Hvis den bliver vækket under søvnvandring, kan personen føle sig forvirret og ikke huske, hvad der skete.

Hvad skal jeg gøre, hvis du finder nogen søvne

Den bedste ting at gøre, hvis du ser nogen søvne, er at sikre, at de er sikre.

Før dem forsigtigt tilbage i seng ved at berolige dem. Hvis de er uforstyrrede, vil de ofte sove igen. Nogle gange forhindrer en anden episode i den samme dyb-søvn-cyklus, hvis man forsigtigt vækker personen, efter at de er kommet ud af episoden helt, før de lægger dem i søvn igen.

Du må ikke råbe eller skræmme personen og ikke forsøge at holde dem fysisk tilbage, medmindre de er i fare, da de kan slå ud.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Lejlighedsvis sovende episoder behøver normalt ikke lægehjælp. Sleepwalking er sjældent et tegn på noget alvorligt og kan blive bedre med tiden, især hos børn.

Du bør dog overveje at se din læge, hvis sleepwalking-episoderne forekommer ofte, du er bekymret for, at personen kan risikere at skade sig selv eller andre, eller episoderne fortsætter eller starter i voksenlivet.

Din læge kan henvise dig til et specialiseret søvncenter, hvor dit eller dit barns søvnhistorie kan diskuteres mere detaljeret. Hvis det er relevant, kan søvnundersøgelser arrangeres for at udelukke andre tilstande, der kan udløse søvne, såsom obstruktiv søvnapnø eller rastløse bens syndrom.

Behandlinger til søvngang

Der er ingen specifik behandling til søvne, men det hjælper generelt med at forsøge at få nok søvn og have en regelmæssig og afslappende rutine inden sengetid.

Du kan finde følgende råd nyttige:

 • prøv at gå i seng på et lignende tidspunkt hver nat
 • Sørg for, at dit soveværelse er mørkt og stille, når du går i seng
 • Begræns drikkevarer inden sengetid, især dem der indeholder koffein, og gå på toilettet inden du går i seng
 • find måder at slappe af inden du går i seng, såsom at tage et varmt bad, læse eller dyb vejrtrækning
 • hvis dit barn sover på samme tid de fleste nætter, så prøv forsigtigt at vække dem i en kort periode 15 til 30 minutter, før de normalt vil sove – dette kan forhindre dem i at gå søvn ved at ændre deres normale søvncyklus

Læs om, hvordan du opretter en regelmæssig sengetidsrutine og sunde søvntips til børn .

Medicin bruges normalt ikke til søvnvandring. Imidlertid bruges medicin som benzodiazepiner eller antidepressiva undertiden, hvis du ofte går søvn, eller der er en risiko for, at du alvorligt kan skade dig selv eller andre. Disse medikamenter kan hjælpe dig med at sove og kan reducere hyppigheden af sleepwalking episoder.

Terapier såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) eller hypnoterapi kan undertiden være nyttige.

Forebyggelse af ulykker

Det er vigtigt at holde de områder i dit hjem, hvor en person kan sove, fri for knækkelige eller potentielt skadelige genstande og fjerne alle genstande, de kan snuble over. Det er også en god ide at holde vinduer og døre låst.

Hvis dit barn sover, skal du ikke lade dem sove på den øverste seng i en køjeseng. Det kan være en god idé at montere sikkerhedsporte øverst på trappen.

Det er også vigtigt at lade børnepasere, familie eller venner, der passer på dit barn om natten, vide at dit barn kan sove, og hvad de skal gøre, hvis det sker.