Fødevareallergi – Behandling

Der er to hovedtyper af medicin, der kan bruges til at lindre symptomerne på en allergisk reaktion på fødevarer

 • antihistaminer – bruges til behandling af mild til moderat allergisk reaktion
 • adrenalin – anvendes til behandling af alvorlige allergiske reaktioner (anafylaksi)

Antihistaminer

Antihistaminer virker ved at blokere virkningen af histamin, som er ansvarlig for mange af symptomerne på en allergisk reaktion.

Mange antihistaminer er tilgængelige fra din apotek uden recept – lagre i tilfælde af en nødsituation. Ikke-døsige antihistaminer foretrækkes.

Nogle antihistaminer, såsom alimemazin og promethazin , er ikke egnede til børn under 2 år.

Hvis du har et yngre barn med fødevareallergi, så spørg din læge om, hvilke typer antihistaminer der kan være egnede.

Undgå at drikke alkohol efter at have taget et antihistamin, da dette kan få dig til at være døsig.

Adrenalin

Adrenalin virker ved at indsnævre blodkarrene for at modvirke virkningerne af lavt blodtryk og åbne luftvejene for at lette vejrtrækningsbesværet.

Du får en autoinjektor til adrenalin, der skal bruges i tilfælde af nødsituationer, hvis du eller dit barn er i fare for anafylaksi eller har haft en tidligere episode af anafylaksi.

Læs producentens instruktioner, der følger med autoinjektoren, omhyggeligt, og træn dit barn i, hvordan det bruges, når de er gamle nok.


Brug af en autoinjektor

Hvis du har mistanke om, at nogen oplever en alvorlig allergisk reaktion, skal du ringe til 112 og bede om en ambulance. Fortæl operatøren, at du mener, at personen har anafylaksi.

Ældre børn og voksne vil sandsynligvis være uddannet til at injicere sig selv. Det kan være nødvendigt at injicere yngre børn eller ældre børn og voksne, der er for syge til at injicere sig selv.

Der er 3 typer autoinjektorer:

 • EPI pen
 • Jext
 • Emerade

De arbejder alle på samme måde. Hvis der er mistanke om anafylaksi, skal du fjerne sikkerhedshætten fra injektoren og trykke hårdt mod låret og holde den i en ret vinkel uden at bruge tommelfingeren i enden.

Et “klik” angiver, at autoinjektoren er aktiveret, og den skal holdes på plads i 10 sekunder. Sørg for, at du er fortrolig med enheden og kender den rigtige ende, der skal placeres mod låret.

Injektionerne kan gives gennem tøj. Dette vil sende en nål ind i låret og levere en dosis adrenalin.

Hvis personen er bevidstløs, skal du kontrollere, at luftvejene er åbne og klare, og kontrollere vejrtrækningen. Sæt dem derefter i genopretningsposition . At sætte en person, der er bevidstløs i genoprettelsespositionen, sikrer, at de ikke kvæles, hvis de skulle kaste op.

Placer personen på deres side, og sørg for, at de understøttes af et ben og en arm. Åbn luftvejene ved at vippe hovedet og løfte hagen.

Hvis personens vejrtrækning eller hjerte stopper, skal der udføres hjerte- lunge-genoplivning (HLR) .

At eje en autoinjektor

Som en forholdsregel skal følgende råd tages:

 • Bær automatisk injektoren eller opfordre dit barn til at gøre det, hvis de er gamle nok . Du får muligvis ordineret 2 injektorer – kontakt din læge eller den læge, der har ansvaret for din pleje. Du kan også få et nødkort eller et armbånd med alle detaljer om dit barns allergi og deres læge kontaktoplysninger for at advare andre. De skal altid have dette på.
 • Ekstreme temperaturer kan gøre adrenalin mindre effektiv. Efterlad ikke en autoinjektor på steder som dit køleskab eller handskerummet i din bil.
 • Tjek udløbsdatoen regelmæssigt. En forældet injektor tilbyder kun begrænset beskyttelse.
 • Producenterne tilbyder en påmindelsestjeneste, hvor du kan kontaktes nær udløbsdatoen. Se informationsfolderen, der følger med medicinen for at få flere oplysninger.
 • Hvis dit barn har en autoinjektor, skal de skifte til en voksen dosis, når de når en vægt på 30 kg (4,7 sten). Afhængigt af dit barns krops form og størrelse kan dette være hvor som helst mellem 5 og 11 år.
 • Forsink ikke injektionen, hvis du tror, at du eller dit barn kan opleve starten på anafylaksi, selvom de indledende symptomer er milde. Det er bedre at bruge adrenalin tidligt og finde ud af, at det var en falsk alarm end at udsætte behandlingen, indtil du er sikker på, at dit barn oplever svær anafylaksi.