Førstehjælp – HLR

Denne side giver information og vejledning om kardiopulmonal genoplivning (HLR) og HLR med redningsåndedrag.

Hånd-kun HLR

For at udføre en brystkompression:

 1. Placer hælen på din hånd på brystbenet i midten af personens bryst. Placer din anden hånd oven på din første hånd, og lås fingrene sammen.
 2. Placer dig selv med dine skuldre over dine hænder.
 3. Brug din kropsvægt (ikke kun dine arme) til at trykke lige ned med 5 til 6 cm (2 til 2,5 tommer) på brystet.
 4. Hold hænderne på brystet, slip kompressionen, og lad brystet vende tilbage til sin oprindelige position.
 5. Gentag disse kompressioner med en hastighed på 100 til 120 gange i minuttet, indtil en ambulance ankommer, eller du bliver udmattet.

Når du ringer efter en ambulance, findes der nu telefonsystemer, der kan give grundlæggende livreddende instruktioner, herunder rådgivning om HLR.

Disse er nu almindelige og er let tilgængelige med mobiltelefoner.


HLR med redningsåndedrag

Hvis du er uddannet i HLR, herunder redningsåndedræt, og føler dig sikker på at bruge dine færdigheder, skal du give brystkompressioner med redningsåndedrag.

Hvis du ikke er helt selvsikker, skal du prøve HLR i hånden i stedet.

Voksne

 1. Placer hælen på din hånd på midten af personens bryst, placer derefter den anden hånd ovenpå, og tryk den ned med 5 til 6 cm (2 til 2,5 tommer) med en jævn hastighed på 100 til 120 kompressioner i minuttet.
 2. Efter hver 30 brystkompressioner, giv 2 redningspust.
 3. Vip skades hoved forsigtigt og løft hagen op med 2 fingre. Klem personens næse. Forsegl din mund over deres mund, og blæs støt og fast i munden i ca. 1 sekund. Kontroller, at deres bryst hæver sig. Giv 2 redningsåbninger.
 4. Fortsæt med cyklusser med 30 brystkompressioner og 2 redningsåbninger, indtil de begynder at komme sig, eller der kommer nødhjælp.

Børn over 1 år

 1. Åbn barnets luftvej ved at placere 1 hånd på panden og vippe forsigtigt hovedet tilbage og løfte hagen. Fjern synlige forhindringer fra mund og næse.
 2. Klem deres næse. Forsegl din mund over munden, og blæs støt og fast ind i munden, og kontroller, at brystet stiger. Giv 5 første redningsåbninger.
 3. Placer hælen på 1 hånd på midten af brystet og skub 5 cm ned (ca. 2 tommer), hvilket er ca. en tredjedel af brystdiameteren. Kvaliteten (dybden) af brystkompressioner er meget vigtig. Brug 2 hænder, hvis du ikke kan nå en dybde på 5 cm ved hjælp af 1 hånd.
 4. Efter hver 30. brystkompression med en hastighed på 100 til 120 i minuttet, giv 2 vejrtrækninger.
 5. Fortsæt med cyklusser med 30 brystkompressioner og 2 redningsåbninger, indtil de begynder at komme sig, eller der kommer nødhjælp.

Spædbørn under 1 år

 1. Åbn spædbarnets luftvej ved at placere 1 hånd på panden og vippe hovedet forsigtigt tilbage og løfte hagen. Fjern synlige forhindringer fra mund og næse.
 2. Placer din mund over munden og næsen på spædbarnet, og blæs støt og fast ind i munden, og kontroller, at brystet stiger. Giv 5 første redningsåbninger.
 3. Placer 2 fingre i midten af brystet, og skub 4 cm ned (ca. 1,5 inches), hvilket er ca. en tredjedel af brystdiameteren. Kvaliteten (dybden) af brystkompressioner er meget vigtig. Brug hælen på 1 hånd, hvis du ikke kan opnå en dybde på 4 cm ved hjælp af to fingerspidser.
 4. Efter 30 brystkompressioner med en hastighed på 100 til 120 i minuttet, giv 2 redningspust.
 5. Fortsæt med cyklusser med 30 brystkompressioner og 2 redningsåbninger, indtil de begynder at komme sig, eller der kommer nødhjælp.