Fedme – Årsager

Fedme skyldes generelt at spise for meget og bevæge sig for lidt.

Hvis du spiser store mængder energi, især fedt og sukker, men ikke forbrænder energien gennem træning og fysisk aktivitet, lagres meget af overskydende energi af kroppen som fedt.

Kalorier

Fødevares energiværdi måles i enheder kaldet kalorier. Den gennemsnitlige fysisk aktive mand har brug for cirka 2500 kalorier om dagen for at opretholde en sund vægt, og den gennemsnitlige fysisk aktive kvinde har brug for omkring 2.000 kalorier om dagen.

Denne mængde kalorier lyder måske højt, men det kan være let at nå, hvis du spiser bestemte typer mad. For eksempel kan spise en stor takeaway-hamburger, pommes frites og en milkshake i alt 1.500 kalorier – og det er kun 1 måltid. For mere information, læs vores guide til forståelse af kalorier .

Et andet problem er, at mange mennesker ikke er fysisk aktive, så mange af de kalorier, de indtager, ender med at blive lagret i deres krop som fedt.

Dårlig diæt

Fedme sker ikke natten over. Det udvikler sig gradvist over tid som et resultat af dårlig kost og livsstilsvalg, såsom:

  • at spise store mængder forarbejdet eller fastfood – der er meget fedt og sukker
  • drikker for meget alkohol – alkohol indeholder mange kalorier, og folk, der drikker stærkt, er ofte overvægtige
  • spiser meget ud – du kan blive fristet til også at have en forretter eller dessert i en restaurant, og maden kan have højere fedt og sukker
  • spise større portioner, end du har brug for – du kan blive opfordret til at spise for meget, hvis dine venner eller familie også spiser store portioner
  • drikker for mange sukkerholdige drikkevarer – inklusive læskedrikke og frugtsaft
  • trøst at spise – hvis du har lav selvtillid eller føler dig deprimeret, kan du spise for at få dig til at føle dig bedre

Usunde spisevaner har tendens til at løbe i familier. Du kan lære dårlige spisevaner fra dine forældre, når du er ung, og fortsætte dem i voksenalderen.

Læs om at spise mindre mættet fedt, og hvordan sukker i vores kost påvirker vores helbred .

Mangel på fysisk aktivitet

Mangel på fysisk aktivitet er en anden vigtig faktor relateret til fedme. Mange mennesker har job, der involverer at sidde ved et skrivebord det meste af dagen. De stoler også på deres biler snarere end at eller cykle .

For afslapning har mange mennesker tendens til at se tv, surfe på internettet eller spille computerspil og sjældent træner regelmæssigt .

Hvis du ikke er aktiv nok, bruger du ikke den energi, der leveres af den mad, du spiser, og den ekstra energi, du spiser, lagres af kroppen som fedt.

Department of Health and Social Care anbefaler, at voksne udfører mindst 150 minutters aerob aktivitet med moderat intensitet, såsom cykling eller hurtig gang, hver uge. Dette behøver ikke at blive gjort alt sammen i en enkelt session, men kan opdeles i mindre perioder. For eksempel kan du træne i 30 minutter om dagen i 5 dage om ugen.

Hvis du er overvægtig og prøver at tabe dig, skal du muligvis gøre mere motion end dette. Det kan hjælpe med at starte langsomt og gradvist øge mængden af motion, du laver hver uge.

Læs mere om retningslinjerne for fysisk aktivitet for voksne .

Genetik

Nogle mennesker hævder, at der ikke er noget formål at prøve at tabe sig, fordi “det kører i min familie” eller “det er i mine gener”.

Mens der er nogle sjældne genetiske tilstande, der kan forårsage fedme, såsom Prader-Willi syndrom , er der ingen grund til, at de fleste ikke kan tabe sig.

Det kan være rigtigt, at visse genetiske træk arvet fra dine forældre – såsom at have en stor appetit – kan gøre det lettere at tabe sig, men det gør det bestemt ikke umuligt.

I mange tilfælde har fedme mere at gøre med miljøfaktorer, såsom dårlige spisevaner, man lærer i barndommen.

Medicinske årsager

I nogle tilfælde kan underliggende medicinske tilstande bidrage til vægtøgning. Disse inkluderer:

Men hvis tilstande som disse diagnosticeres og behandles korrekt, bør de udgøre en mindre barriere for vægttab.

Visse lægemidler, herunder nogle kortikosteroider , medicin mod epilepsi og diabetes , og nogle medikamenter, der anvendes til behandling af psykiske sygdomme – inklusive antidepressiva og medicin mod skizofreni – kan bidrage til vægtøgning.

Vægtøgning kan undertiden være en bivirkning ved at stoppe med at ryge .