Lazy eye – Årsager

Et dovent øje (amblyopi) forårsages, når noget forstyrrer den normale synsudvikling.

Hvordan vision udvikler sig

Det antages ofte, at yngre børn har den samme vision som voksne, men dette er ikke tilfældet.

Børn skal lære at se – mere specifikt skal deres hjerner lære at fortolke nervesignalerne, der sendes fra øjnene til hjernen.

Det tager normalt omkring 3 til 5 år, før børn kan se lige så tydeligt som voksne, og op til 7 år, før synsveje i hjernen bliver fuldt udviklede.

Hvis noget påvirker et af de billeder, øjet viser hjernen, når hjernen udvikler sig, forstyrres signalerne.

Hjernen begynder at ignorere billederne af dårlig kvalitet, hvilket resulterer i et “doven øje”. For de fleste børn sker dette på grund af et problem med billedet i det ene øje. Som et resultat bliver hjernen i stigende grad afhængig af det stærkere øje, hvilket gør det svagere øje endnu mere doven.


Underliggende synsproblemer

Almindelige synsproblemer, der forstyrrer synsudviklingen og kan forårsage dovne øjne inkluderer:

  • skæve
  • langt syn, kort syn og astigmatisme

Skræk

En skæve er en almindelig øjenlidelse, der rammer omkring 1 ud af 20 børn. Hvis et barn har en skæve blik, ser det ene øje lige frem, men det andet øje ser ud til venstre, højre, op eller ned.

Dette får hjernen til at modtage to meget forskellige billeder, som den ikke kan kombinere. Hos voksne ville dette resultere i dobbeltsyn .

Hos børn, der stadig udvikler sig, kan det få hjernen til at ignorere billeder fra det skæve øje, hvilket fører til et dovent øje.

Nogle babyer er født med kneb. Ældre børn kan udvikle en skæve som et resultat af synsproblemer som lang syn, nærsyn eller astigmatisme

Langsyn, nærsyn og astigmatisme

Langsyn, nærsynethed og astigmatisme er synsproblemer, der opstår, når lysstrålerne, der kommer ind i øjet, ikke er ordentligt fokuseret. Dette skyldes problemer med øjenstrukturen.

  • langsynethed – er hvor fjerne objekter ser normale ud, men objekter i nærheden er slørede
  • kortsynethed – er hvor genstande i nærheden ser normale ud, men fjerne objekter er slørede
  • astigmatisme – er hvor en uregelmæssig formet hornhinde eller linse fører til sløret eller forvrænget syn på grund af problemer med at fokusere

Mange børn med disse synsproblemer udvikler normal syn i begge øjne. Men hos nogle børn kan de få hjernen til at ignorere signalerne fra det ene eller begge øjne.

Mindre almindelige øjenproblemer

Mindre almindelige øjenproblemer, der kan forårsage dovne øjne, inkluderer: