Langsynethed

Langsynethed påvirker evnen til at se objekter i nærheden. Du kan muligvis se fjerne objekter tydeligt, men tættere objekter er normalt ude af fokus.

Det påvirker ofte voksne over 40 år, men kan påvirke mennesker i alle aldre – inklusive babyer og børn.

Det medicinske navn for langsynethed er hyperopi eller hypermetropi.

Symptomer på langsynethed

Langsynethed kan påvirke mennesker på forskellige måder.

Nogle mennesker har kun problemer med at fokusere på objekter i nærheden, mens andre måske kæmper for at se tydeligt på enhver afstand.

Hvis du er langsynet, kan du:

Børn, der er langsynede, har ofte ikke indlysende problemer med deres vision i starten. Men hvis den ikke behandles, kan det føre til problemer som en skæve eller dovne øje .

At få en øjenprøve

Hvis du tror, at du eller dit barn kan være langsynet, skal du booke en øjenprøve hos en optiker. Find en optiker i nærheden af dig .

Det anbefales normalt at have en øjetest mindst hvert andet år, men du kan tage en test på ethvert tidspunkt, hvis du er bekymret for din vision.

En øjetest kan bekræfte, om du er lang- eller kortsynt , og du kan få en recept på briller eller kontaktlinser for at korrigere din vision.

For nogle mennesker, inklusive børn under 16 år og personer over 60 år, er der gratis øjenprøver på . Få mere at vide om gratis -øjenprøver for at kontrollere, om du er kvalificeret.

Find ud af mere om diagnosticering af langsynethed .

Årsager til langsynethed

Langsynethed er, når øjet ikke fokuserer lyset på nethinden (det lysfølsomme lag bag på øjet) korrekt.

Dette kan skyldes, at:

  • øjeæblet er for kort
  • hornhinden (gennemsigtigt lag foran på øjet) er for fladt
  • linsen inde i øjet kan ikke fokusere ordentligt

Det er ofte ikke klart, hvad der forårsager disse problemer, men de er sjældent et tegn på nogen underliggende tilstand.

Nogle gange kan langsynethed være et resultat af de gener, du arvede fra dine forældre, eller et resultat af, at linserne i dine øjne blev stivere og mindre i stand til at fokusere, når du bliver ældre.


Behandlinger for langsynethed

Børn og unge voksne med langsynethed har muligvis ikke brug for nogen behandling, da deres øjne ofte er i stand til at tilpasse sig problemet, og deres syn måske ikke påvirkes væsentligt.

Behandling er normalt påkrævet hos ældre voksne, især dem over 40 år, da dine øjne bliver mindre i stand til at tilpasse sig, når du bliver ældre.

Der er flere måder, der kan korrigeres langsynethed.

De vigtigste behandlinger er:

  • receptbriller – disse har linser, der er lavet specielt til dig, der sikrer, at lyset fokuseres korrekt på bagsiden af dine øjne
  • kontaktlinser – nogle mennesker foretrækker disse frem for briller, fordi de er lette og næsten usynlige
  • laser øjenkirurgi – en laser bruges til at ændre hornhinden, hvilket kan betyde, at du ikke behøver at bære briller eller kontaktlinser

Briller er den enkleste og sikreste behandling. Kontaktlinser og laserøjekirurgi medfører en lille risiko for komplikationer og er normalt ikke egnede til små børn.

Find ud af mere om, hvordan langsynethed behandles .