Øjenprøver for børn

Selvom alvorlige synsproblemer i barndommen er sjældne, tilbydes rutinemæssige øjenkontrol til nyfødte babyer og små børn for at identificere eventuelle problemer tidligt.

Gratis synstest er også tilgængelig hos optikere til børn under 16 år og for unge under 19 år på fuldtidsuddannelse.

Hvorfor øjenkontrol er vigtig

Jo hurtigere der findes et øjenproblem, jo hurtigere vil du og dit barn være i stand til at få den nødvendige behandling og support.

Børn er måske ikke klar over, at de har et synsproblem, så uden rutinemæssige tests er der en risiko for, at et problem muligvis ikke bliver set. Dette kan påvirke deres udvikling og uddannelse.

Hvis du er bekymret for dit barns vision, skal du kontakte en læge eller gå til en optiker.

Hvornår kontrolleres mit barns øjne?

Dit barns øjne kan kontrolleres et antal gange i de første timer, uger og år af deres liv.

Inden for 72 timer efter fødslen

Dit barns øjne vil blive kontrolleret for åbenlyse fysiske problemer som en del af den nyfødte fysiske undersøgelse .

Mellem 6 og 8 uger gamle

Dette er en opfølgende fysisk undersøgelse for at kontrollere, om der er åbenlyse problemer, der ikke blev afhentet kort efter fødslen.

Cirka 1 år eller mellem 2 og 2 og et halvt år

Du kan blive spurgt, om du er bekymret over dit barns syn som en del af dit barns helbred og udvikling . Øjenprøver kan om nødvendigt arrangeres.

Omkring 4 eller 5 år gammel

Dit barns øjne kan undersøges kort efter, at de begynder i skole. Dette kaldes vision screening og det kontrollerer for nedsat syn i det ene eller begge øjne. Målet er at opdage eventuelle problemer tidligt, så behandlingen kan gives, hvis det er nødvendigt.

Visionsscreening udføres normalt i dit barns skole. Dette sker dog ikke på alle områder. Hvis dit barns syn ikke kontrolleres i skolen, skal du tage dem til dine lokale optikere til en øjenundersøgelse.

Læs mere om synsscreening for 4 til 5-årige (PDF, 1.09Mb) .

Tal med en læge eller gå til en optiker, hvis du har nogen bekymring for dit barns syn på ethvert tidspunkt (se plettegn på et synsproblem ).

Hvilke tests kan der udføres?

Der kan udføres en række tests for at kontrollere for syns- eller øjenproblemer hos babyer og børn.

Den røde refleks test

Den røde refleks test udføres normalt sammen med en generel undersøgelse af din babys øjne som en del af nyfødt kontrol.

Det indebærer at bruge et instrument kaldet et oftalmoskop, der forstørrer øjnene og bruger et lys, så de kan undersøges tydeligt.

Når lys skinner ind i din babys øjne, skal en rød refleksion ses, når den reflekteres tilbage. Hvis der ses en hvid refleksion, kan det være et tegn på et øjenproblem.

Elevens refleks test

Elevrefleks-testen indebærer at skinne et lys ind i hver af dit barns øjne for at kontrollere, hvordan deres pupiller (sorte prikker i midten af øjnene) reagerer på lys.

Din babys pupiller skal automatisk krympe som reaktion på lyset. Hvis de ikke gør det, kan det være et tegn på et problem.

Opmærksomhed på visuelle objekter

Dette er en simpel test for at kontrollere, om en nyfødt baby er opmærksom på visuelle objekter.

En jordemoder eller læge vil forsøge at tiltrække dit barns opmærksomhed med et interessant objekt. De flytter det derefter for at se, om barnets øjne følger.

Disse slags tests kan også bruges til at kontrollere synet hos ældre babyer og små børn, der endnu ikke er i stand til at tale.

Hvis dit barn kan tale, men endnu ikke er i stand til at genkende bogstaver, kan billeder muligvis bruges i stedet for objekter.

Snellen og LogMAR-diagrammer

Når dit barn kan genkende eller matche bogstaver, testes deres vision ved hjælp af diagrammer, der har rækker med bogstaver og tal i faldende størrelser.

Dit barn bliver bedt om at læse eller matche de bogstaver, de kan se fra en bestemt afstand. Disse kort kaldes Snellen- eller LogMAR-diagrammer.

For yngre børn kan der i stedet udføres en lignende test med billeder eller symboler.

Række af bevægelsestest

For at teste bevægelsesområdet for hvert øje vil et barns opmærksomhed henledes på et interessant objekt, som derefter flyttes til 8 forskellige positioner: op, ned, venstre, højre og halvvejs mellem hvert af disse punkter.

Dette tester, hvor godt øjenmusklerne fungerer.

Brydningstest

En brydningstest udføres af en optiker hos en optiker i high street og bruges til at kontrollere, om dit barn har brug for briller, og i bekræftende fald, hvilken recept de har brug for.

Før testen kan dit barn få specielle øjendråber, der udvider deres elever, så bagsiden af deres øjne kan undersøges mere tydeligt.

Dit barn bliver bedt om at se på et lys eller læse bogstaver på et diagram, hvis de er gamle nok, mens forskellige linser er placeret foran deres øjne.

Test af farvesynmangel

Test af farvesynmangel, også kendt som farveblindhedstest, udføres normalt hos ældre børn, hvis der er mistanke om et problem.

En af de test, der blev brugt til at kontrollere farveblindhed, er Ishihara-testen. Dette indebærer at se på billeder, der består af prikker i 2 forskellige farver. Hvis et barns farvesyn er normalt, kan de genkende et bogstav eller tal i billedet.

Et barn, der ikke kan se forskellen mellem 2 farver, kan ikke se antallet eller bogstavet, hvilket betyder, at de kan have et farvesynproblem.

Læs mere om diagnosticering af farvesynmangel .

Årsager til øjenproblemer hos babyer og børn

Der er en række forskellige øjenproblemer, der kan påvises under øjenprøver, herunder:

Spotting tegn på et øjenproblem

Selvom dit barn skal have regelmæssige øjenprøver, når de vokser op, er det stadig vigtigt at holde øje med tegn på problemer og få råd, hvis du har nogen bekymringer.

For babyer kan tjeklisten i dit barns personlige børnesundhedsregister (rød bog) bruges til at hjælpe dig med at kontrollere, om dit barns vision udvikler sig normalt.

Hos ældre børn kan tegn på et muligt øjenproblem omfatte:

  • øjnene peger ikke i samme retning
  • klager over hovedpine eller belastning i øjnene
  • problemer med at læse – for eksempel kan det være nødvendigt at de holder bøger tæt på deres ansigt, og de kan miste deres plads regelmæssigt
  • problemer med hånd-øje-koordinering – for eksempel kan de kæmpe for at spille boldspil
  • at være usædvanlig klodset
  • regelmæssigt gnider deres øjne
  • sidder for tæt på tv’et

Tal med en læge, eller gå til en optiker, hvis du er bekymret for dit barns øjne eller syn. Jo tidligere et problem er afhentet, jo bedre.

Børn kan have en synstest i alle aldre. De behøver ikke være i stand til at læse eller endda tale. En synstest er især vigtig, hvis der er en historie med øjenproblemer i barndommen, såsom skæve eller dovne øjne, i din familie.