Dovne øje – behandling

Jo yngre barnet er, når et doven øje diagnosticeres, jo mere vellykket behandling vil sandsynligvis være. Behandling er mindre vellykket, hvis den er startet efter 6 år, og det er usandsynligt, at den bliver succesrig, hvis den er startet efter 8 år.

De 2 vigtigste behandlingsmuligheder for et dovent øje er:

  • behandling eller korrigering af underliggende øjenproblemer
  • tilskyndelse til brugen af det berørte øje, så synet kan udvikle sig ordentligt

Behandling af underliggende øjenproblemer

Briller

Kort- eller langsynethed kan korrigeres ved hjælp af briller. Disse skal normalt bæres konstant og kontrolleres regelmæssigt.

Briller kan også hjælpe med at rette en skæve og kan i nogle tilfælde rette det dovne øje uden behov for yderligere behandling.

Dit barn siger måske, at de kan se bedre uden deres briller. Dette er fordi deres øjne er vant til at arbejde hårdt for at fokusere, og de har nu svært ved at lade brillerne fokusere for dem.

De har brug for masser af opmuntring til at bære deres briller kontinuerligt.

Kontaktlinser er et alternativ til briller, men de er muligvis kun egnede til ældre børn.

Læs mere om behandling af kortsynethed og behandling af langsynethed med korrigerende linser.

Kirurgi

Hos børn fjernes de fleste grå stær for at give bedre synsudvikling i det berørte øje.

Kataraktkirurgi til børn udføres under generel bedøvelse . Proceduren tager normalt 1 til 2 timer.

Dit barn kan opbevares på hospitalet natten over for at kontrollere deres bedring og bliver nødt til at bruge øjendråber bagefter.

Læs mere om behandling af grå stær hos børn .

I nogle tilfælde bruges kirurgi til at forbedre udseendet af en skæve. Operationen vil enten styrke eller svække øjenmusklerne i det dovne øje for at ændre dets position.

Dette betyder, at det dovne øje ser ud til at være bedre tilpasset det gode øje. Barnets vision forbedres ikke, men deres øjne ser lige ud, og det hjælper øjnene med at arbejde bedre sammen.

Læs mere om behandling af kneb .

Et hængende øjenlåg kan også rettes ved hjælp af kirurgi.

Tilskyndelse til brug af doven øje

En række forskellige behandlingsmuligheder kan bruges til at tilskynde dit barn til at bruge det berørte øje.

Brug af et plaster

Dette indebærer at placere et plaster med en klæbrig kant over det “gode” øje, så det dovne øje tvinges til at arbejde. Det kan være meget effektivt til at forbedre synet i det dovne øje. Plaster skal ofte bæres med briller.

Hvor lang tid barnet skal bruge plasteret, afhænger af hvor gammel de er, hvor alvorligt problemet er, og hvor meget de samarbejder om at bære plasteret.

Plaster er mest effektive, før et barn når 6 år. De fleste børn bliver nødt til at bære plasteret et par timer om dagen i flere måneder.

Brug af et plaster til behandling af dovne øjne kan være tidskrævende og kan ofte være en ubehagelig oplevelse for barnet, indtil de vænner sig til det. Dette er forståeligt – fra deres synspunkt forværrer du deres vision ved at tage deres gode øje væk fra dem.

Derfor er det vigtigste for dig at forklare grundene til at bruge et plaster og vigtigheden af at holde fast i behandlingen til dit barn, så de er motiverede til at gøre det.

Hvis dit barn er for ung til at forstå, så prøv at tænke på incitamenter til at opmuntre dem til at bruge plasteret. Mens plasteret er tændt, skal de udføre nærbilleder såsom at lege med en elektronisk tablet, farve, læse eller skolearbejde. Beløn dem med deres yndlings-tv-program.

Øjendråber

Atropine øjendråber kan bruges til at sløre synet i det gode øje. De udvider (udvider) pupillen med det gode øje og slører synet, hvilket tilskynder barnet til at bruge det dovne øje.

Bivirkninger, der kan opstå efter brug af øjendråber, inkluderer:

Disse bivirkninger er dog normalt sjældne og opvejer sjældent fordelene ved at bruge øjendråber.

Øjedråber kan være lige så effektive som at bruge et plaster. Ofte er valget af øjendråber eller pletter et spørgsmål om præference. Børn, der ikke kan lide at have dråber i øjnene, kan bære et plaster, og de der ikke kan lide at bære et plaster kan bruge øjendråber.

Hvis behandlingen ikke virker

I nogle tilfælde forbedres et dovent øje ikke på trods af korrekt behandling.

Nogle gange skyldes dårlige resultater, at barnet eller familien har svært ved at holde sig til plasteret eller øjendråberne.

Hvis du har problemer med en slags behandling, skal du diskutere alternativerne med din øjenlæge.

Hvis operation anbefales, kan der være behov for mere end en operation for at forbedre udseendet af en skævhed, og der kan stadig være brug for briller efter operationen.

Hvis behandlingen stoppes for tidligt, kan enhver forbedring i det dovne øje gå tabt. Et plaster kan også være nødvendigt at bære eller bruge øjendråber, hvis det dovne øje vender tilbage.