Cerebral parese –

Symptomerne på cerebral parese er normalt ikke indlysende lige efter en baby er født. De bliver normalt mærkbare i løbet af de første 2 eller 3 år af et barns liv.

Tal med din sundhedsbesøgende eller en læge, hvis du er bekymret for dit barns helbred eller udvikling.

Bevægelses- og udviklingsproblemer

De vigtigste symptomer på cerebral parese er problemer med bevægelse, koordinering og udvikling.

Mulige tegn hos et barn inkluderer:

Sværhedsgraden af symptomer varierer markant fra barn til barn.

De berørte dele af kroppen kan også variere. Nogle gange påvirkes kun den ene side af kroppen, nogle gange påvirkes hele kroppen, og undertiden påvirkes især benene.

Andre symptomer

Mennesker med cerebral parese kan også have en række andre problemer, herunder:

Typer af cerebral parese

Dine læger kan henvise til dit eller dit barns tilstand som en bestemt type cerebral parese baseret på de symptomer, du eller dit barn har.

Der er 4 hovedtyper af cerebral parese:

  • spastisk cerebral parese – musklerne er stive og stramme (især når man prøver at bevæge dem hurtigt), hvilket gør det svært at bevæge sig og reducerer det bevægelsesområde, der er muligt
  • dyskinetisk cerebral parese – musklerne skifter mellem stivhed og floppiness og forårsager tilfældige, ukontrollerede kropsbevægelser eller spasmer
  • ataksisk cerebral parese – når en person har balance- og koordineringsproblemer, hvilket resulterer i rystende eller klodsede bevægelser og undertiden rystelser
  • blandet cerebral parese – når en person har symptomer på mere end en type cerebral parese

Du kan også høre udtryk som hemiplegi eller diplegi. Disse henviser til de dele af kroppen, der er ramt af cerebral parese.

Hemiplegia betyder, at den ene side af kroppen er påvirket, diplegia er, hvor 2 lemmer påvirkes, monoplegi er, hvor en lem påvirkes, og quadriplegia er, hvor alle 4 lemmer (og normalt hele kroppen) er berørt.